“babydeals
Zwanger Worden

Zwanger worden door embryodonatie!

Als je zelf een vruchtbaarheidsbehandeling hebt ondergaan weet je hoe het is om een kinderwens te hebben. Je weet misschien zelfs hoe vreselijk het is als je kinderwens niet in vervulling gaat. Maar het kan ook zo zijn dat je juist door IVF of ICSI een baby hebt gekregen. Dan weet je als geen ander hoe belangrijk deze behandelingen zijn. Als je gezin compleet is maar er zijn nog embryo’s over, kun je ervoor kiezen om ze te doneren. Zo kan jij een andere wensmoeder misschien helpen om haar grootste wens in vervulling te laten gaan. Embryodonatie, dat is toch het mooiste wat je iemand kunt geven?

conceive plus discreet online bestellen banner

Hoe werkt embryodonatie?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voor je je embryo’s mag doneren. Eigenlijk zijn deze embryo’s altijd ‘over’ van eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt er voor kiezen om ze af te staan als je voldoet aan onderstaande punten:

  • Je moet 100% zeker weten dat je een voltooid gezin hebt. Mocht je later alsnog een kinderwens krijgen kun je dus niet je eigen embryo’s weer gebruiken;
  • Het is belangrijk dat je zowel lichamelijk als geestelijk gezond bent;
  • In je familie mogen geen erfelijke afwijkingen voor komen;
  • Jij en je partner mogen niet HIV-positief zijn of een andere geslachtsziekte hebben;
  • Als jullie het niet samen eens zijn over het doneren dan kan dit niet plaatsvinden, beide partners moeten het goed vinden;
  • De embryo’s mogen niet tot stand gekomen zijn met spermadonatie;
  • Jullie moeten bereid zijn om je persoonsgegevens te laten registeren bij het landelijke donorregister.

Door de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting hebben alle kinderen die via een donor ter wereld zijn gekomen recht op informatie over hun afkomst. Als kinderen twaalf jaar zijn kunnen ze vragen om niet-persoons identificerende gegevens. Zo kunnen ze een eerste indruk krijgen over hun afkomst. Wordt het kind 16? Dan kan hij een verzoek voor persoons-identificerende gegevens indienen. Je hebt dus kans dat er over 16 jaar een kind bij je op de stoep staat, of in ieder geval je gegevens heeft gekregen. Hier moet je je goed bewust van zijn.

Ovulatietest online bestellen banner

Wanneer kom je voor embryodonatie in aanmerking?

Pas wanneer duidelijk is dat je op geen enkele andere manier zwanger kunt worden, kom je in aanmerking voor embryodonatie. Dit kan zijn omdat je geen (functionerende) eierstokken of je partner geen functionerende zaadcellen hebt. Ook kan het zijn dat tijdens een IVF of ICSI traject is gebleken dat een zwangerschap van eigen eicellen en zaadcellen vrijwel onmogelijk is.

Je kunt je als wensmoeder aanmelden voor embryodonatie tot je 45e verjaardag. Als je wordt geselecteerd wordt er maximaal twee keer een terugplaatsing van een gedoneerde embryo gedaan. Er is een enorme schaarste in donor embryo’s. De wachtlijsten zijn lang, daarom worden de ‘kansen gespreid’ door maximaal twee keer een terugplaatsing te doen.

Wie kan een embryo doneren?

(Wens)ouders die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan houden vaak embryo’s over. Je kunt voor die embryo’s kiezen uit drie mogelijkheden. Embryo’s kunnen worden afgestaan aan de medische wetenschap en ze kunnen worden vernietigd.

Maar je kunt er dus ook voor kiezen om een ander stel te helpen, of een andere wensmoeder. Een embryo doneren kan alleen bij het Medisch Centrum Kinderwens Leiderdorp. Medisch gezien brengt het geen enkel risico met zich mee. Of je embryo’s nu worden weggegooid, of bij een andere vrouw worden ingebracht, dat maakt voor jouw medische toestand geen enkel verschil.

Vind je het een raar idee dat ‘jullie’ kind bij een ander stel zal opgroeien? Ja, zo kan je embryodonatie zien. Maar volgens de wet is de vrouw die het kind baart de moeder. De vader van het kind is de man die ten tijde van de geboorte van het kind met de moeder is getrouwd. Wettelijk gezien zit er dus tussen jullie als donateurs en het kind dat geboren wordt alleen een genetische band, geen juridische.

davitamon mamavitaal banner
vadersschapsverlof 2019