header banner hema
Voeding

Hoe herken je de hongersignalen van de baby?

Als jouw baby net is geboren zal je hem of haar nog helemaal moeten leren kennen. Vaak ‘herken’ je jouw baby wel op een bepaalde manier. Maar wanneer de baby wil drinken, is misschien wat lastiger te herkennen. Bij een tweede kindje herken je de signalen vaak iets gemakkelijker. Maar wat zijn de hongersignalen van de baby eigenlijk?

hema rompers

Lichaamstaal van de baby

Jouw baby kan nog niet praten en zal dus door te huilen van zich laten horen. Toch beginnen baby’s vaak niet meteen te huilen als ze iets dwarszit. Ja, wel als je kindje pijn heeft, of als hij een schone luier moet.

Maar als jouw baby honger heeft, geeft hij dit vaak eerst aan met zijn lichaam, door middel van lichaamstaal en babygebaren. Als je die signalen eenmaal herkent, kan jij ervoor zorgen dat je kindje geen erge honger hoeft te hebben, omdat jij weet wanneer je kindje aangeeft dat hij wil drinken.
Hongersignalen van de baby

We gaan de hongersignalen van de baby opdelen in drie fases. In het begin zal je echt goed moeten opletten op de lichaamstaal van je baby, maar naarmate jij jouw baby beter leert kennen, zal je al snel zien of je kindje honger heeft. Het uiteindelijke doel is om de laatste fase voor te zijn, de fase waarin jouw baby echt honger heeft.

 1. Vroege signalen

  Jouw baby krijgt honger. Dit zie je doordat jouw baby meer gaat bewegen (zeker als hij slaapt). Het mondje gaat open en hij maakt smakkende bewegingen. Ook kan hij gaan draaien met zijn hoofdje op zoek naar melk.

 2. Beste babyfles difrax banner
 3. Duidelijke signalen

  Je kindje krijgt nu echt steeds meer honger. Hij gaat zich uitrekken en nog meer bewegen. Ook zal hij zijn handje naar zijn mond brengen.

 4. Laattijdige signalen

  Je baby heeft nu echt honger. Hij gaat huilen, maakt nerveuze bewegingen en loopt rood aan.

Als jouw baby in die laatste fase zit, zal je eerst de baby moeten troosten of kalmeren voor je gaat voeden. Een baby die overstuur is kan namelijk niet goed drinken. Knuffel je baby en praat tegen hem. Ook werk huid-op-huid contact erg goed om je kindje rustig te krijgen.

Lees ook: Hoe vaak drinkt een baby de eerste dagen?

beste babyfles banner

Wanneer is een goed moment om de baby te voeden?

Er zijn verschillende momenten waarop jij jouw baby kunt voeden. En dit is ook per baby verschillend.

 1. Voeden als de baby goed wakker is

  Als je kindje het moeilijk vindt om te drinken, is het niet handig om te wachten tot hij honger heeft. Misschien lukt het aanleggen of drinken niet meteen en wordt je baby daardoor gefrustreerd. Dan zal je eerst weer moeten troosten voor je kunt gaan voeden. Baby’s die moeite hebben met drinken, voed je dus het liefst als ze alert zijn en nog genoeg energie hebben.

 2. Voeden als je baby slaapt

  Dat klinkt misschien heel gek. Maar je kunt de baby een droomvoeding geven. Dit houdt in dat je jouw kindje voedt terwijl hij slaapt. Hierdoor kan de baby nog dieper gaan slapen en daardoor misschien een langer slaapje doen.

 3. Voeden als je kindje rustig en alert is

  Dit is eigenlijk de beste fase om te voeden. Jouw baby is wakker, maar kijkt rustig om zich heen. Hij heeft nog geen honger en zal waarschijnlijk niet boos worden als het niet meteen lukt.

Als je jouw baby voedt voor het slapen, zal hij er lekker slaperig van worden en sneller inslapen. Voed je je baby als hij net wakker is? Dan wordt hij wakkerder en alerter.

Behalve de hongersignalen geeft je baby nog meer signalen af die je kunt leren kennen. Zo huilt jouw baby op verschillende manieren, en al die manieren zeggen iets anders. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan hier meer over Dunstan babytaal en het herkennen van de huiltjes van de baby.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!