bannerbolsale
Voeding

Hoe vaak drinkt een baby de eerste dagen?

Als kersverse ouder sta je elk moment van de dag weer voor iets nieuws dat je nog moet leren. Je denkt er van tevoren niet zo over na, totdat de baby er is. Dan vraag je jezelf plotseling af: hoe vaak drinkt een baby eigenlijk? Is de hoeveelheid die mijn baby drinkt wel genoeg? En hoe lang moet ik eigenlijk voeden? Hele logische vragen! De antwoorden lees je hier!

Beste babyfles difrax banner

Hoe vaak drinkt een baby de eerste dagen?

De eerste dagen met je baby zijn heel spannend en je wilt natuurlijk zeker weten of je alles wel goed doet. Maar hoe vaak drinkt een baby in deze eerste dagen? En hoeveel drinkt een pasgeboren baby?
Het antwoord is helaas niet eenduidig. De ene baby drinkt vaker dan de andere. Het mooie is dat je baby dit zelf heel goed kan aangeven en zich heus wel laat horen als hij of zij honger heeft. Geef je borstvoeding, dan past jouw melkproductie zich aan op de vraag van je baby. Dit gaat allemaal vanzelf. Op die manier heb je als het goed is, altijd genoeg melk voor je kleintje. Als je flesvoeding geeft dan hoeft de fles echt niet altijd leeg. Je baby geeft vanzelf aan of hij of zij genoeg heeft.

De eerste dagen drinken baby’s gemiddeld 10 tot 12 keer per dag. Het maagje van je baby is nog erg klein en kan dus niet zo’n grote hoeveelheden aan. Daarom zal je vaker je baby moeten voeden. Daarnaast is het ook mogelijk dat je baby dorst heeft. De melk is namelijk het eten en het drinken van je kleintje. Het beste kun je het voeden op verzoek doen. Dat is beter dan een voedingsschema opdringen.

Probeer daarnaast het huilen voor te zijn door goed naar de signalen van je baby te kijken. Zie je dat je baby op de handjes gaat sabbelen, smakt of zoekt met het hoofdje, dan heeft je kleintje honger en kun je het beste meteen voeden. Als je het huilen voorblijft voorkom je dat je baby overstuur raakt.
hoe vaak drinkt baby 6 weken

Hoe vaak aanleggen baby 2 weken?

De eerste dagen drinkt je baby heel veel, maar dat gaat binnen een week al veranderen. Hoe vaak drinkt een baby na de eerste week? Dat is ongeveer 7 tot 8 keer per dag. Het kan ook meer zijn. Wil je baby minder vaak drinken, neem dan contact op met het consultatiebureau.

Hoe vaak drinkt een baby van 6 weken?

Een baby van 6 weken oud drinkt tussen de 6 tot 8 keer per dag. Als je baby minder vaak drinkt, heeft hij vaak wat meer gedronken. Als je borstvoeding geeft dan blijf je voeden tot je baby genoeg heeft. Bij flesvoeding moet je goed kijken wat er staat aangegeven op de verpakking en let op de hoeveelheid die je baby drinkt (flesje leeg of niet?). Lees hier meer over het voedingsschema van je baby.

libido banner

Hoe lang drinkt een baby per voeding?

Hoe lang je baby drinkt per voeding is heel verschillend. Als je baby vaak wil drinken, zullen het kleinere beetjes zijn dan wanneer je baby minder vaak hoeft te drinken. In het begin zal de baby dus minder lang drinken, omdat je baby vaker wilt drinken. Daarnaast hangt het ook af van je kundigheid in borstvoeding, je aanlegtechniek en toeschietreflex en hoe vlot de borstvoeding verloopt. In het begin kan het best wat stunten zijn, vraag daarom altijd hulp van de kraamzorg. Doorgaans duurt voeden ongeveer 20 tot 30 minuten, maar dat kan ook langer zijn.

Je blijft je baby voeding geven totdat je kind laat merken dat hij of zij genoeg heeft. Als je deze signalen opmerkt moet je stoppen met voeden, ook al is bijvoorbeeld het flesje niet leeg. De signalen zijn: het hoofdje wegdraaien, tepel of speen loslaten, melk loopt uit de mondhoeken, onrustig worden, niet meer gretig happen of heel lang over de voeding doen waarbij je kind op het einde nauwelijks nog slikt (je baby is dan waarschijnlijk al half in slaap gevallen).
hoe vaak drinkt een baby van 6 weken

Hoe weet je of je baby voldoende voeding binnen krijgt?

Hoe vaak een baby drinkt, zegt niet altijd iets over het feit of je baby wel genoeg binnen krijgt. Als je borstvoeding geeft kun je moeilijk inschatten hoeveel je baby heeft gedronken. Hoe kun je dan controleren of je baby wel genoeg binnenkrijgt? Dat kun je doen door het aantal luiers bij te houden.

In de eerste weken zou je baby gemiddeld 6 natte plasluiers moeten hebben en tussen de 2 tot 5 poepluiers per 24 uur. Na de eerste weken poept je baby (gelukkig) wat minder. De plasluiers blijven ongeveer 6 per dag, de poepluiers zijn er nog maar heel weinig, soms maar 1 keer per 2 weken. Na 6 weken zeggen het aantal poepluiers dus niet meer zoveel. Let dan vooral op je baby. Als deze levendig is en alert, dan krijgt je baby genoeg binnen.

luierkorting op pampers banner

Heeft je baby minder plasluiers of twijfel je of je baby wel genoeg drinkt, ga dan niet meteen een extra fles erbij geven. Bespreek je zorgen eerst met het consultatiebureau of schakel een lactatiekundige in.

Gewichtstoename baby eerste weken

Schrik alsjeblieft niet als je merkt dat je baby de eerste dagen afvalt, dat is heel normaal. Na ongeveer 2 weken zit je baby weer op hetzelfde gewicht als bij de geboorte. Hierna komt je baby gestaag aan. In de eerste 6 maanden is dit ongeveer 150 gram per week! De groei van je baby wordt op het consultatiebureau bijgehouden. Heb je nog vragen over hoe vaak drinkt een baby, dan kun je die ook altijd daar stellen.

Let er trouwens op dat je baby op sommige dagen meer of minder drinkt. Zo drinken baby meer tijdens regeldagen. Deze zijn meestal op dag 10, na 6 weken en nog een keer na 3 maanden. Lees hier meer over regeldagen.

Als je enige twijfel hebt over je melkproductie, schakel dan eerst een lactatiekundige in, voordat je gaat bijvoeden met de fles! Vind hier een lactatiekundige bij jou in de buurt.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019