header banner hema
Borstvoeding

Regeldagen bij een baby!

Eindelijk heb je een goed ritme opgebouwd met de baby, maar opeens komt hier verandering in. De baby huilt vaker en wil vaker drinken. Heel het ritme van de baby is weg en je hebt het gevoel dat je weer van voor af aan moet beginnen. De baby kan ziek zijn, het gewoon warm hebben of je hebt te maken met baby regeldagen. Naast dat het allesbehalve een pretje is, hoort het er (helaas) wel bij! Lees meer over het hoe en waarom van regeldagen bij een baby en tips wat je kunt doen om jezelf door deze periode heen te slaan!

banner vitamine-D kind

Wat zijn regeldagen?

Baby regeldagen zijn dagen waarop de baby veel meer wil drinken dan op andere dagen. Zat je eindelijk op de 6 baby voedingen per dag, dan kan het zijn dat je op een regeldag jouw baby bijna elk uur moet voeden. Naast dat de baby constant honger lijkt te hebben is hij ook huilerig, hangerig en onrustig.

Waarom heeft een baby regeldagen?

Jouw baby groeit als kool, maar op sommige dagen heeft de baby een kleine groeispurt. Aangezien jouw baby ineens flink toeneemt in lengte en gewicht, heeft hij of zij natuurlijk ook meer voeding nodig. Groeien kost namelijk veel energie.
Het gevolg is dat hij of zij steeds vaker wilt drinken en dat de melk bijna niet is aan te slepen. Een andere oorzaak is dat de baby iets onder de leden heeft. Met name in moedermelk zitten essentiële antistoffen. De natuur heeft het zo geregeld dat je baby in dat geval automatisch om meer voeding vraagt.

Hoe groot is de kans dat de baby regeldagen heeft?

De kans dat ook jouw baby meer voeding nodig heeft, is vrij groot. Bijna iedere baby tot 6 maanden oud krijgt een aantal groeispurtjes. Maar niet ieder kind heeft op dat moment ook een flink verhoogde behoefte aan voeding. Sommige ouders blijven deze dagen dus bespaard.
Zolang je baby genoeg groeit, genoeg plasluiers heeft en alert en helder overkomt, is er niets aan de hand.

beste babyfoon bol.com

Hoe kan je regeldagen herkennen?

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je een regeldag bij je baby kunt herkennen.

  • De baby huilt meer dan anders, is hangerig en onrustig.
  • Jouw baby wilt vaker drinken of eten dan op andere dagen, bijvoorbeeld elk uur.
  • Hij lijkt constant honger te hebben.
  • Het slaappatroon verandert, je baby slaapt meer (oververmoeid van groeispurt) of juist minder (door de honger).
  • Je borsten worden compleet leeggedronken en je melkproductie lijkt ontoereikend.

Lees ook: Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

welke borstkolf past bij jou banner

Hoe lang duren regeldagen bij een baby?

De baby regeldagen komen een aantal keren voor. Gemiddeld rond het moment dat de baby 9 dagen, 3 weken, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden oud is. Over het algemeen duren de regeldagen 1 of 2 dagen en daarna pakt het ‘oude’ ritme zich weer op.

Regeldagen en borstvoeding geven

Jouw melkproductie past zich aan, aan de vraag van je baby. Aangezien deze vraag naar melk tijdens een regeldag groter is, schiet de melkproductie tijdelijk tekort. Je merkt dit doordat je borsten slap aanvoelen en er minder melk uit je borsten komt.

Maak je niet ongerust dat jouw baby te weinig binnen krijgt. De melkproductie zal zich na enkele dagen weer aanpassen. Je hoeft de baby dus geen extra voedingen te geven middels flesvoeding. Het is overigens wel mogelijk dat je na de regeldagen last krijgt van stuwing bij de borstvoeding.

Regeldagen en flesvoeding

Regeldagen komen niet alleen voor bij baby’s die borstvoeding krijgen, maar ook bij de flesvoeding. Het is niet erg om op deze dagen de baby wat meer voeding te geven. Let er wel op dat dit binnen de perken blijft om overgewicht bij de baby te voorkomen. Vraag altijd na bij het consultatiebureau wat je jouw baby mag geven.

beste babyfles banner

Hoe kan je ermee omgaan?

Regeldagen zijn vervelend voor de ouders, maar vergeet niet dat het voor de baby ook geen pretje is. Hij heeft namelijk constant honger en je weet vast wel wat honger met je kan doen? Inderdaad: chagrijnig, lusteloos en hangerig. Precies dat maakt je baby nu mee.

Extra liefde en aandacht is dus zeker niet overbodig. Probeer ondertussen zelf voldoende rust te pakken, drink genoeg en blijf gezond eten. Voed je baby als deze vraagt om eten, ga niet extra voeden. En als laatste: voel jezelf niet onzeker. Regeldagen bij een baby zijn natuurlijk en duren maar 1 à 2 dagen, daarna pakken jullie samen het ritme weer op!Zalando 2 75p schoenen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019