“waterwipes
Borstvoeding

Wanneer kiezen voor een handkolf?

Als je borstvoeding geeft dan kan is het handig als je ook een kolfapparaat hebt. Maar ook als je geen borstvoeding maar flesvoeding geeft dan kan je met een kolfapparaat zoals een handkolf de stuwing op de borsten verminderen. Dit voelt aan als spanning. Een handkolf is dus meer geschikt voor vrouwen die af en toe kolven. Als je erg veel moet kolven zoals dagelijks of zelfs meerdere keren per dag, kan een handmatige kolf best tijdrovend zijn. Doorgaans duurt kolven met een handkolf rond de 45 minuten.

philips banner babyfoon

Voordelen van een handkolf:

 • Ze zijn klein en licht en daardoor makkelijk mee te nemen;
 • Ze maken geen geluid;
 • Een handkolf is een stuk goedkoper dan de elektrische kolfapparaten;
 • Je kunt zelf de zuigkracht en het zuigritme bepalen;
 • Geen elektriciteit nodig;
 • Je hebt nooit te maken met een lege accu.

handmatig kolven handkolf kopen

Nadelen van de handkolf:

 • Welke handkolf je ook kiest, het kan vermoeiend zijn;
 • Het kolven duurt redelijk lang (circa 45 minuten);
 • Je kunt niet twee borsten tegelijk afkolven.

De beste handkolf ervaringen krijg je door het te vragen aan andere moeders. Ga jij voor een handmatige kolf van Medela, Avent of toch juist van Prenatal?

cheezzbaby banner

Soorten handkolven

Er zijn meerdere varianten handkolven verkrijgbaar:

 1. Balgkolf of cilinderkolf:

  Deze kolf bestaat uit een vacuüm met daarachter een cilinder. Deze handkolven kun je beter niet gebruiken. Het vacuüm kun je niet goed regelen waardoor je al snel een te grote zuigkracht krijgt. Dit kan het borstweefsel beschadigen. Over het algemeen is het niet meer mogelijk om deze kolven te kopen in reguliere winkels. Maar stel dat je op zoek bent naar tweedehands kolven kun je deze beter niet aanschaffen!

 2. Pistonkolf:

  Deze kolf moet je met twee handen bedienen. Met één hand moet je de zuiger op en neer blijven bewegen en met de andere hand moet je het kolfschild op zijn plek houden. Hoewel dit op zich prima werkt, kan het na een tijdje vermoeiend worden.

 3. Knijpkolf:

  Over het algemeen heeft deze handkolf de voorkeur bij veel moeders die af en toe kolven. Een knijpkolf kan met één hand redelijk soepel bediend worden. Toch kan ook deze kolf ook na een tijd gebruiken vermoeiend zijn.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019