luieraanbiedingen header
Voeding

12 Tips bij flesvoeding geven aan een baby!

Flesvoeding geven lijkt misschien heel simpel, maar soms kan dat best eens tegenvallen. Want welk type babyfles moet je eigenlijk kopen, welke speen is het meest geschikt en hoe maak je de beste keuze als het gaat om babyvoeding? Lees hier enkele handige tips bij flesvoeding geven aan een baby!

hema rompers

12 Tips bij flesvoeding geven aan een baby!

Als je zwanger bent vliegen de tips en informatie over borstvoeding je om de oren, maar als het om flesvoeding gaat laat het soms wat te wensen over. Dat komt omdat de meeste denken dat het nogal vanzelfsprekend is hoe je flesvoeding geeft. Toch is het niet zo makkelijk voor ouders die voor het eerst in hun leven een kindje krijgen.
Daarom hier wat tips voor flesvoeding geven!

  1. De juiste babyfles kiezen

    Flesvoeding zit natuurlijk in een fles, maar welke babyfles moet je eigenlijk kopen voor je kleintje? Er zijn heel veel soorten en merken babyflessen verkrijgbaar die allemaal wel voor- en nadelen hebben. Er is niet één fles die de beste is. De ene baby drinkt liever uit een Difrax fles en een andere baby kiest voor Avent.

    Zorg er in ieder geval voor dat het aantal milliliters duidelijk staat aangegeven en dat de opening waar het melkpoeder in moet, niet te klein is. Persoonlijk zou ik ook kiezen voor een fles die speciaal ontworpen is om darmkrampjes zoveel mogelijk te voorkomen.




  2. De juiste voeding kiezen, begin met standaard

    De keuze in babyvoeding is in mijn ogen belachelijk groot. Naast de A-merken en huismerken heb je ook nog de keuze uit biologische voeding, voeding van geitenmelk, babyvoeding tegen darmkrampjes en ga maar door. Voordat je begint met dure en speciale voeding, is het advies van het Voedingscentrum om altijd te starten met standaard babyvoeding.

    Wij hebben zelf altijd een huismerk gegeven en dat ging prima. De voeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet altijd ‘volledige zuigelingenvoeding’, ongeacht het merk. Als dat op het pak staat heb je de goede te pakken.

    Verder maakt het qua samenstelling nauwelijks uit of je een A-merk koopt of een huismerk. Alle voedingen moeten aan strenge eisen voldoen, waardoor ze allemaal de juiste voedingsstoffen bevatten. Een belangrijke tip voor flesvoeding geven is dus dat je niet een duur A-merk hoeft te kopen om de beste flesvoeding aan je baby te geven. Dat scheelt weer qua geld!

  3. Last van reflux of extreme darmkrampjes, stap dan over

    Probeer eerst een paar weken standaard voeding. Merk je dat je baby erg veel last heeft van darmkrampjes of veel moet spugen, dan kan je een andere variant proberen. Bespreek dit eerst met het consultatiebureau. Daar kunnen ze bijvoorbeeld testen of je kind misschien een koemelkallergie heeft (komt trouwens niet vaak voor).

    In dat geval moet je kind hypo-allergene kunstvoeding. Heeft je kind geen koemelkallergie, dan kan het soms toch helpen een andere voeding te proberen, al is het nooit bewezen dat voeding die zogenaamd tegen darmkrampjes is, ook echt helpt.

  4. beste babyfles banner
  5. Geen paniek als jouw merk babyvoeding in de winkel op is

    Wat moet je doen als jouw merk babyvoeding op is in de winkel? Als je standaard melk gebruikt dan kan je best een keertje een ander merk kopen. De samenstelling van melkpoeder lijkt zo erg op elkaar dat dit waarschijnlijk geen gevolgen heeft.

  6. Babyvoeding van geitenmelk of biologische varianten

    Er zijn babyvoedingen op de markt die biologisch zijn en voedingen gemaakt van geitenmelk. Qua samenstelling verschillen ze niet zoveel van de standaard voeding (regelgeving). Echter is biologische babyvoeding net als alle andere biologische producten vrij van bestrijdingsmiddelen en stoffen die je liever niet in je lichaam wilt hebben. Denk aan bestrijdingsmiddelen en palmolie, die stoffen zitten niet in biologische babyvoeding.

    Wil je een bewuste keuze maken voor jouw baby en het milieu? Kies dan voor biologische flesvoeding zonder palmolie. In biologische flesvoeding is de palmolie vervangen door melkroom. Deze melkroom heeft een structuur die lijkt op die van moedermelk omdat in melkroom palmitinezuur zit, wat ook weer in moedermelk zit. Dubbel voordeel dus! 😉

  7. De juiste speen kiezen

    Voor de babyfles moet je nog een speen hebben en ook daar heb je weer vele mogelijkheden in. Doorgaans heeft bijna elk merk een speen met kleine gaatjes, middelgrote en grote gaatjes. Daarnaast zijn er soms ook nog de 3-in-1 spenen die alle opties hebben.

    Welke speen het beste bij jouw baby past is wederom maatwerk. Drinkt je baby heel gulzig, dan is een speen met kleine gaatjes of maat S het beste. Als je baby heel langzaam drinkt kan je overwegen een speen maat M te nemen. Ik zou beginnen met maat S, zodat je baby zich niet gaat verslikken en dan bekijken hoe dit gaat.

    huggies banner voordeel

    Dan heb je ook nog keuze uit de vorm van de spenen zoals een ronde speen of een platte speen. Ook dit is maatwerk.
    Pasgeboren baby’s hebben vaak de voorkeur voor een ronde speen omdat dit het meest op een tepel lijkt. Later zou je de platte speen kunnen introduceren, deze zijn namelijk beter voor het gebit. De meeste spenen in de supermarkt zijn van siliconen rubber. Er zijn ook latex spenen, deze zijn van natuurrubber gemaakt. Beide spenen zijn goed, het is een kwestie van smaak welke je wilt.

  8. juiste speen kiezen bij flesvoeding geven

  9. Gebruik gewoon kraanwater

    In Nederland kan je gewoon flesvoeding aanmaken met kraanwater. Gebruik wel altijd koud kraanwater, want in warm water kunnen kleine beetjes opgelost metaal zitten. Een keertje met warm water een fles aanmaken is niet erg, zolang je het maar niet elke keer doet. Wil je het liever anders doen? Lees dan dit artikel over flesvoeding klaarmaken met bronwater.

  10. Voed op verzoek

    In het begin is het beter je kind op verzoek te voeden. Dit houdt in dat je jouw kind laat bepalen wanneer het tijd is om de fles erbij te halen. Laat je kind ook zelf de hoeveelheid bepalen, het flesje hoeft dus zeker niet altijd op. Als je baby het hoofdje wegdraait, melk uit het mondje laat lopen of onrustig wordt dan heeft hij of zij genoeg.

  11. Zo maak je de juiste hoeveelheid

    Een richtlijn om de juiste hoeveelheid melk te geven is: 150 milliliter flesvoeding per kilo lichaamsgewicht per dag. Is je kind 5 kilo, dan is dat dus 5 x 150 = 750 milliliter melk op een dag.

    De eerste weken zal je kind om de 2 tot 3 uur willen drinken, dus dat zijn iets van 10 flesjes van 75 ml.
    Onthoud: dit is een richtlijn, het blijft altijd maatwerk, sommige kinderen drinken meer, andere minder. Als je jezelf zorgen maakt kun je altijd contact opnemen met het consultatiebureau.

  12. Kies een comfortabele houding

    Als je flesvoeding geeft is het belangrijk dat je een comfortabele houding aanneemt omdat je soms wel eventjes bezig bent (richtlijn is 20 minuten). Zorg dat je baby half zit en het hoofdje in de holte van je elleboog ligt. Ondersteun je arm met de leuning van de bank of met een voedingskussen. Maak tijdens het voeden oogcontact met je baby, dat is heel goed voor jullie onderlinge band. Wissel bij elke voeding van kant.

  13. Denk aan hygiëne

    Pasgeboren baby’s hebben nog geen goed afweersysteem en zijn dus zeer vatbaar voor bacteriën. Een belangrijke tip voor flesvoeding geven is dan ook dat je aandacht besteedt aan hygiëne.

    Was je handen voordat je de voeding klaar maakt, spoel en was de flesjes direct na elke voeding goed af met afwasmiddel en spoel ze daarna nog eens af met koud water.
    Flesjes mogen ook in de vaatwasser, kies dan voor een programma van 55 graden of hoger. Het eerste half jaar is het goed om dagelijks de spenen en flessen te steriliseren in kokend water (3 minuten in onder dompelen) of in een flessenreiniger.

  14. Flessenwarmer is niet nodig, maar wel handig!

    Een belangrijke tip voor flesvoeding geven: je hoeft eigenlijk geen flessenwarmer te kopen. Je kunt het flesje op allerlei andere manieren opwarmen. Op de verpakking van de flesvoeding staat dat je eerst water moet koken en laten afkoelen, dat mag je doen, maar is niet nodig.

    Je kunt gewoon koud kraanwater pakken en het flesje hiermee vullen tot de gewenste hoeveelheid. Daarna warm je het flesje op. Dit kan je doen in de magnetron op maximaal 600 watt (100 ml = 30 sec, 150 ml = 45 sec, 200 ml = 60). Schud altijd goed na verwarmen.

    Je kunt het ook verwarmen in een pannetje met warm water (niet kokend) en wachten totdat het de juiste temperatuur heeft (even voelen op je pols). Het handige van een goede flessenwarmer is dat je de fles erin kunt zetten en het apparaat vanzelf aangeeft wanneer het water de juiste temperatuur heeft. Voeg pas na het opwarmen van het water de melk toe.

    Toch liever een flessenwarmer? Kijk hier voor de beste flessenwarmer!

Tips bij het weigeren van flesvoeding

4 Tips bij het weigeren van flesvoeding

Als je alle tips voor flesvoeding geven opvolgt dan moet je baby voeden een koud kunstje worden. Maar wat als je kind de fles niet wilt? Hier wat tips bij het weigeren van flesvoeding:

  1. Probeer een andere fles of speen. Mijn baby wilde bijvoorbeeld de ene fles wel en de andere niet. Waarom weet niemand. Probeer dus eerst een andere fles of speen.
  2. Beste babyfles difrax banner
  3. Gebruik de Breastbottle nurser. Dit is een speciale speen die heel erg veel lijkt op een tepel en speciaal is ontworpen voor baby’s die de fles weigeren na borstvoeding. Deze flessen zijn verkrijgbaar bij een lactatiekundige. Medela heeft ook een speciale fles ontworpen voor kinderen die moedermelk uit de fles drinken en hier moeite mee hebben.
  4. Verander van houding. Soms helpt het om een andere houding aan te nemen, bijvoorbeeld met de rug tegen jouw buik aan.
  5. Andere voeding. Heb je bovenstaande tips voor flesvoeding geven geprobeerd en helpen die niet, dan kan je proberen over te stappen naar andere voeding. Doe dit alleen in overleg met het consultatiebureau.

Lees ook: Waarom kiezen voor biologische flesvoeding voor de baby?



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019