Baby Voeding

Wanneer mag een baby vast voedsel?

De eerste maanden is het qua voeding nog redelijk makkelijk. Het enige wat je baby nodig heeft is melk in de vorm van borstvoeding of flesvoeding. Maar er moet natuurlijk wel een keer een moment komen dat je baby vast voedsel krijgt. Wanneer mag een baby vast voedsel? Het advies is om te beginnen met vast voedsel vanaf het moment dat je baby 4 maanden oud is. Hoe je dit kunt aanpakken lees je hier!Wanneer is een baby klaar voor vaste voeding?

Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie is je baby vast voedsel te geven als hij tussen de 4 en 6 maanden oud is. Geef je baby niet eerder dan 4 maanden oud vast voedsel want dan kan de baby het nog niet goed doorslikken. Begin niet later dan 6 maanden met het geven van de zogenoemde oefenhapjes. Vanaf 6 maanden oud heeft je baby echt vast voedsel nodig als aanvulling op de fles- of borstvoeding.

De reden waarom geadviseerd wordt om te starten met oefenhapjes zodra de baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, is onder andere om de mondspiertjes van je baby te trainen zodat de baby leert kauwen en doorslikken. Daarnaast wordt de kans op een voedselovergevoeligheid kleiner als je jouw baby al vroeg diverse soorten vast voedsel aanbiedt.

Herken de signalen van je baby!

Start dus zodra de baby 4 maanden oud is met het aanbieden van vast voedsel, maar je hoeft het je baby niet op te dringen. Als de lipjes nog stijf op elkaar blijven is je baby er waarschijnlijk nog niet klaar voor. Dit zijn de signalen waaraan je kunt zien dat je baby wellicht klaar is voor vast voedsel:

  • Je baby maakt smakkende geluidjes.
  • Je baby kijkt jouw eten uit de mond.
  • Jouw baby hapt goed naar de lepel (bijvoorbeeld bij het geven van de vitamines).
  • Je baby stopt dingetjes in het mondje.

Wanneer mag een baby vast voedsel?

Het advies is om te beginnen vanaf 4 maanden!

Methode: Baby vast voedsel leren eten

Als je jouw baby vast voedsel wilt leren eten, begin je met fijn geprakte groenten of fruit. Als het wat droog is kun je een beetje boter (ongezouten) of kookvocht toevoegen. Het beste is starten met groenten. Denk aan bloemkool, pompoen, boontjes, doperwtjes of worteltjes. Je geeft de oefenhapjes 2 keer per dag, per moment 3 tot 4 kleine lepeltjes. Het is dus echt niet veel, maar dat hoeft ook niet.

Het gaat erom dat je baby verschillende smaken leert kennen. Ongeveer 3 dagen bied je hetzelfde aan. Bijvoorbeeld 3 dagen lang bloemkool. Na die drie dagen bied je een andere groenten aan.

Olvarit heeft variatiemenu’s vast voedsel van 12 potjes


olvarit vast voedsel 4 maanden

Na een paar weken kun je ook fruit aanbieden. Populaire smaken zijn banaan, perzik, peer of meloen. Ook hierbij geldt dat je een paar dagen hetzelfde aanbiedt. Als dit allemaal goed gaat kan je andere smaken groenten en fruit aanbieden. Is je kind gewend aan losse smaken, dan kun je smaken gaan combineren.

Als alles gesmeerd loopt, kan je na een tijdje ook starten met nog meer smaken. Denk aan geprakte aardappel, rijst of gaar gebakken vlees of vis (nooit rauw!). Ook stukjes bruinbrood zonder korst mag. Zodra de baby 7 maanden oud is geef je brood met korst.

Meer informatie over oefenhapjes lees je hier. Bekijk ook de blog wat mag een baby nog niet eten!
En daarmee is de vraag “wanneer mag een baby vast voedsel” beantwoord.

vadersschapsverlof 2019