bannerbolsale
Zwanger Worden

Hoe werkt de morning afterpil?

Heb je seks gehad zonder een voorbehoedsmiddel en wil je absoluut niet zwanger worden? In dat geval kan een morning-afterpil helpen een ongewenste zwangerschap tegen te gaan. Belangrijk is wel dat je de pil snel na je onveilige akkefietje inneemt. Hoe langer je wacht, hoe minder goed de pil kan werken. Lees hier meer over hoe werkt de morning afterpil?

conceive plus discreet online bestellen banner

Wat is een morning-afterpil?

Misschien heb je weleens van deze pil gehoord, maar wat is het eigenlijk precies? Een morning afterpil is een pil die kan helpen een ongewenste zwangerschap te voorkomen, wanneer je onveilige seks hebt gehad, dus zonder voorbehoedsmiddel. Voorbehoedsmiddelen zijn condooms, de anticonceptiepil, -pleister, -ring, prikpil, anticonceptiestaafje of spiraal.

Je hebt ook onbeschermde seks gehad als

  1. Het condoom is gescheurd;
  2. Je bent twee keer achter elkaar de anticonceptiepil vergeten;
  3. Je slikt medicijnen die ervoor zorgen dat de pil niet goed kan werken;
  4. Of je hebt gebraakt nadat je de pil hebt ingenomen.

Lees ook: Pil vergeten? Overslaan of 2 tegelijk innemen? Hoe zit dat?

Wanneer kan de morning afterpil ongewenste zwangerschap voorkomen?

Heb je seks gehad zonder voorbehoedsmiddel of ben je bang dat het voorbehoedsmiddel onbetrouwbaar was (zoals een gescheurd condoom of je bent de pil vergeten) dan kan een morning-afterpil een zwangerschap voorkomen.

De pil moet je dan binnen 3 dagen, dus 72 uur, na de onbeschermde seks innemen. Als je op tijd bent, dus binnen 72 uur, dan kan je een morning-afterpil met levonorgestrel innemen, bijvoorbeeld van Norlevo.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Ben je later dan 72 uur, dan kan je een morning-afterpil met de stof ulipristal innemen, bijvoorbeeld van Ella One. Deze pil werkt tot 5 dagen na onveilige seks.
Een andere mogelijkheid is een spiraal laten plaatsen, dit kan ook tot 5 dagen na de seks. Voor een spiraal moet je naar de huisarts.

Is het langer dan 5 dagen geleden dan helpt de morningafterpil en spiraal niet meer. Het is dan afwachten of je zwanger bent of niet.

Lees ook: Wanneer kan je weer zwanger worden na het verwijderen van de spiraal?

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Hoe werkt de morning-afterpil?

Een morning-afterpil voorkomt dat er een eisprong plaatsvindt. Mocht je al een eisprong hebben gehad, dan kan de pil ervoor zorgen dat het eitje niet innestelt. Als een (bevrucht) eitje niet kan innestelen, kan het niet groeien en wordt het afgestoten. Je wordt dus gewoon ongesteld.

De pil werkt het beste als je deze binnen 12 uur na de seks inneemt. De kans op een zwangerschap is dan slechts 0,5% wat gelijk is aan 1 op de 200. Als de pil na 12 uur wordt ingenomen is de kans dat je zwanger bent 2 op 100.

Let op! De pil werkt minder goed bij vrouwen die medicijnen slikken tegen tuberculose, epilepsie of hiv. Gebruik je sint-janskruid, dan werkt de pil ook minder goed. Je zou dan een dubbele dosis van de morningafterpil kunnen proberen, maar helaas is dat geen garantie. Een spiraal werkt dan beter.

Mocht je nog borstvoeding geven, dan moet je ervoor zorgen dat je 8 uur na het innemen van de pil geen borstvoeding geeft omdat de melk schadelijke stoffen kan bevatten. Kolf de melk in die tijd af en gooi het weg.
Waar is de morning-afterpil niet voor bedoeld?

Een morning-afterpil is geen voorbehoedsmiddel en helpt ook niet om een SOA te voorkomen. Deze pil is er alleen maar voor noodsituaties. Ga dus niet telkens na onbeschermde seks een morning-afterpil slikken, daar is het niet voor bedoeld. Als je niet zwanger wilt worden, moet je gewoon een goed voorbehoedsmiddel gebruiken.

Er wordt wel eens gedacht dat de pil een abortus kan opwekken, dat is niet waar. Mocht je eitje al bevrucht en ingenesteld zijn dan kan de pil daar niets meer aan veranderen!

Soms denken vrouwen dat onbeschermde seks prima kan als je buiten je vruchtbare dagen zit, maar daar moet je echt mee opletten. Ook als je een regelmatige cyclus hebt, kan je op meerdere dagen vruchtbaar zijn dan je in eerste instantie denkt. Je eisprong is bijvoorbeeld een keer wat later of eerder. Vergeet daarnaast niet dat spermacellen tot wel 5 dagen kunnen overleven in de baarmoeder. Wil je dus absoluut niet zwanger worden en geen voorbehoedsmiddel gebruiken, slik dan voor de zekerheid een morning-afterpil na onveilige seks.

Wat kunnen de bijwerkingen zijn?

De bijwerkingen kunnen zijn:

  • Misselijkheid.
  • Hoofdpijn.
  • Overgeven.
  • Gespannen borsten.

De bijwerkingen verdwijnen vaak na 2 dagen. Je menstruatie kan op een andere dag starten dan je gewend bent. Soms is de bloeding heviger dan normaal.

Waar kan je de morning-afterpil kopen?

Deze pil kan je zonder recept bij de apotheek of de drogist kopen. Probeer er echt zo vroeg mogelijk bij te zijn, zodat de kans op een zwangerschap heel klein is.

Lees ook: Een SOA tijdens de zwangerschap! Hoe zit dat?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019