“waterwipes
Vruchtbaarheid

Prikpil, antwoord op veelgestelde vragen!

De prikpil is een anticonceptie die wordt toegediend in de vorm van een injectie. Elke 3 maanden dien je een nieuwe injectie te laten toedienen door de arts of gynaecoloog. Eén van de nadelen van een prikpil is dat het enige tijd duurt voordat de hormonen van de “pil” je lichaam hebben verlaten. Om die reden kan het tot wel een jaar duren voordat je weer vruchtbaar bent en dus zwanger kunt worden. Meer weten over de werking van de prikpil, bijwerkingen en betrouwbaarheid en andere vragen? Lees dan verder.

davitamon mamavitaal banner

Prikpil werking?

In Nederland zijn er twee soorten verkrijgbaar:

  • Depo-Provera: deze wordt in de spier geïnjecteerd.
  • Sayana: deze wordt onder de huid geïnjecteerd.

De prikpil moet door een arts of gynaecoloog toegediend worden. In deze “pil” zitten vrouwelijk geslachtshormonen (progestageen). Deze hormonen zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt en dat zaadcellen niet de baarmoederhals bereiken. Daarnaast voorkomt het innesteling van een eventueel bevrucht eitje.

De hormonen blijven 3 maanden in je lichaam. Na deze 3 maanden moet je weer een nieuwe prikpil laten toedienen. Het voordeel is dus dat je telkens voor 12 weken lang beschermd bent. Een ander voordeel is dat deze vorm van anticonceptie betrouwbaar blijft bij overgeven of diarree.
wanneer werkt de prikpil

Wanneer werkt de prikpil?

Wanneer je voor de allereerste keer start met deze anticonceptie kun je dat het beste doen in de eerste 5 dagen van je menstruatie. Je bent dan meteen beschermd. Als je op een ander moment start ben je pas na 7 dagen beschermd. Gebruik daarom in die eerste 7 dagen een condoom. Zolang je hierna elke 12 weken of 3 maanden een nieuwe prik laat zetten, ben je altijd beschermd.

libido banner

Prikpil betrouwbaarheid

De prikpil is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel als je elke drie maanden braaf een injectie gaat halen. De kans om zwanger te worden terwijl je deze anticonceptie gebruikt is 0,3%. Heb je last van diarree of overgeven dan maakt dat bij deze anticonceptie niet uit. Je blijft dus gewoon beschermd.

Ben je ongewenst zwanger? Lees dan deze blog

Ben je vergeten om een nieuwe injectie te halen na 3 maanden? Dan bestaat de kans dat je zwanger kunt worden en kan je beter een zwangerschapstest doen.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Prikpil bijwerkingen

Als je gebruik gaat maken van deze anticonceptie kan je menstruatiecyclus veranderen. In het begin kun je onregelmatige en wat langere bloedingen hebben dan voorheen. Na ongeveer 6 maanden zullen de onregelmatige bloedingen afnemen en is de kans groot dat je menstruatie vanaf dan weg blijft.

Een vervelende bijwerking van de prikpil is dat het botverlies kan veroorzaken. Om die reden worden vrouwen jonger dan 18 jaar en ouder dan 45 jaar afgeraden om deze anticonceptie te gebruiken.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Gewichtstoename of gewichtsafname
  • Lichte zenuwachtigheid
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn of onrustige buik

Zwanger worden na prikpil

Met deze anticonceptie heb je geen invloed op je menstruatiecyclus. Je menstruatie kan na 3 tot 6 maanden gebruik helemaal uitblijven. Wil je zwanger worden na de prikpil dan is het nodig dat de hormonen van de anticonceptie uit je lichaam zijn. Tevens moet je menstruatiecyclus weer op gang te komen. Het kan ongeveer 10 maanden tot een jaar duren voordat je weer vruchtbaar bent en dus zwanger kunt worden.

Lees ook: Zwanger worden na de pil!

Voordelen en nadelen van de prikpil op een rij

Voordelen van de prikpil:

  • Je hoeft maar 1 keer in de 3 maanden een nieuwe injectie te halen.
  • In verhouding is deze anticonceptie redelijk goedkoop.
  • Het is een discrete methode die je verborgen kunt houden.
  • Na 3 tot 6 maanden heb je weinig tot geen bloedverlies meer.

Nadelen van de prikpil:

  • Deze “pil” kan botverlies veroorzaken, daarom wordt het afgeraden aan vrouwen jonger dan 18 jaar en ouder dan 45 jaar.
  • In het begin kan het voorkomen dat je geregeld licht tot hevig bloedverlies hebt.
  • Als je last hebt van bijwerkingen gaan deze pas na 3 maanden over omdat de hormonen 3 maanden in je lichaam blijven.
  • Deze “pil” is niet interessant voor diegenen die binnen een jaar zwanger willen worden.
  • Deze anticonceptie beschermt niet tegen soa’s.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019