sale kleertjes header
Zwanger Worden

Zwanger worden met een lichamelijke handicap!

Kan je zwanger worden als je een lichamelijke handicap hebt? Welke drempels zijn er en waar moet je rekening mee houden? Lees hier meer over zwanger worden met een lichamelijke handicap en wat je mogelijkheden kunnen zijn. Want ook met een handicap kan je in veel gevallen gewoon een kindje krijgen.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wat zijn de drempels bij zwanger worden met een lichamelijke handicap?

Een lichamelijke handicap hoeft helemaal niet te betekenen dat je jouw kinderwens niet in vervulling kunt laten gaan. Maar er zijn wel een paar drempels waar je rekening mee moet houden als je zwanger wilt worden met een lichamelijke handicap. Onderstaand een kleine opsomming.

  1. Is het mogelijk om zwanger te worden?

    De eerste vraag is natuurlijk of het mogelijk is om überhaupt zwanger te worden. Soms staat de lichamelijke handicap een zwangerschap in de weg of misschien heb je bepaalde medicatie die ervoor zorgt dat je minder vruchtbaar bent.

    Kan je lichaam een zwangerschap aan?

    Tijdens een zwangerschap verandert er ontzettend veel in je lichaam. Denk bijvoorbeeld al de zwangerschapshormonen met de daarbij behorende bekende zwangerschapskwaaltjes. Dit kan een enorme impact hebben op je lijf. Daarnaast krijg je natuurlijk een flinke buik wat andere ongemakken met zich meebrengt. Denk aan bekkeninstabiliteit, rugpijn en een verstoord evenwicht.

    Als je een lichamelijke handicap hebt, is het soms de vraag of je lichaam deze ongemakken aan kan. Kan je lijf het gewicht van de baby, placenta, vruchtwater en baarmoeder dragen? En kan je lijf de zwangerschapshormonen aan?

  2. de beste ovulatietest direct bestellen banner
  3. Kan je een gezonde baby op de wereld zetten?

    Het kan zijn dat de lichamelijke handicap is veroorzaakt door een erfelijke aandoening. Besef dan goed dat je de handicap kunt overdragen aan je kind. In een ander geval kan de lichamelijke handicap ervoor zorgen dat het kindje zich niet goed kan ontwikkelen in de baarmoeder. De kans dat er een gezonde baby wordt geboren is dan erg klein.

  4. Hoe zit het met je medicatie?

    Slik je dagelijks zware medicatie, dan kan het zijn dat deze medicatie gevaarlijk is tijdens je zwangerschap. Bijvoorbeeld voor jou omdat het door de zwangerschapshormonen vervelende complicaties kan veroorzaken. Maar het kan ook zijn dat de medicatie invloed heeft op de ontwikkeling van je kind. Check dit dus altijd goed.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Waar moet je vooraf goed over nadenken?

Helaas is het zo dat wanneer je zwanger wilt worden met een lichamelijke handicap, je soms iets meer moet nadenken over de consequenties van die zwangerschap.

Als eerste is het goed te bedenken of jouw lichamelijke beperking is veroorzaakt door een erfelijke aandoening. Mocht dat het geval zijn, besef dan dat je dit kunt overbrengen op jouw kind. Wil je dat? Check ook altijd of er misschien nog andere erfelijke aandoeningen in jouw familie zitten of die van je partner.

Iets waar je ook goed over na moet denken voordat je besluit aan kinderen te beginnen is: in hoeverre kun je zelf je baby verzorgen? Het moederschap met een lichamelijke beperking is zeker mogelijk maar vraag jezelf af: kan je tillen, bukken en het gewicht van de baby dragen?

Mocht je in een rolstoel zitten dan is het goed om te bekijken hoe je dingen zoals de commode en het bedje op de juiste hoogte kunt krijgen. Bedenk tevens hoe je jouw baby veilig kunt dragen en vervoeren. Misschien moet je hulp in huis hebben voor de verzorging van je baby. Mocht je al hulp hebben, controleer dan of die persoon ook de zorg van je baby (deels) op zich kan nemen of dat je daarvoor iemand anders nodig hebt.




Advies bij huisarts of verloskundige

Voordat je begint aan zwanger worden met een lichamelijke handicap, is het zeer verstandig dit eerst te bespreken met je huisarts of verloskundige. Je huisarts kan bekijken of het überhaupt mogelijk is. Hij of zij weet of je medicatie wel veilig is tijdens de zwangerschap en of je lichaam het aan kan. Tevens weet de arts waarschijnlijk ook of je kinderen kunt krijgen.

Vraag ook advies aan een verloskundige. Hoogstwaarschijnlijk heeft de verloskundige bij jou in de buurt ervaring met andere cliënten die zwanger zijn geworden met een lichamelijke handicap. Zij weten aan welke zaken je nog meer moet denken en kunnen je ook informeren over diverse mogelijkheden.
moederschap lichamelijke beperking

Denken in mogelijkheden en beperkingen

Ook vrouwen met een lichamelijke beperking kunnen zwanger worden, laat je hierdoor dus niet uit het veld slaan. Als jij denkt en voelt dat je het aankunt en je huisarts deelt die mening, dan staat niets je in de weg om het te proberen. Zorg wel voor een goede voorbereiding en denk rustig over alles na. Het is goed mogelijk dat zaken die een drempel zijn, omgezet kunnen worden in een mogelijkheid. Bijvoorbeeld:

  1. Is het mogelijk om zwanger te worden?

    Misschien dat je zelf iets kunt doen om de mogelijkheid om zwanger te worden te vergroten. Bijvoorbeeld door gezond te eten en te leven, een gezond gewicht na te streven, minder alcohol te drinken en te stoppen met roken.

  2. Kan je lichaam de zwangerschap aan?

    Mocht er twijfel zijn of je lichaam de zwangerschap wel aan kan door het extra gewicht, dan kun je misschien kijken of er manieren zijn om je bekkenbodem en rug sterker te maken. Misschien helpt fysiotherapie of kan zwangerschapsgym een manier zijn om goed met je lichaam om te gaan tijdens de zwangerschap.

  3. Hoe zit het met je medicatie?

    Slik je bepaalde medicatie die complicaties kan veroorzaken tijdens de zwangerschap? Vraag dan aan je huisarts of je kunt switchen naar andere medicatie of misschien is er een mogelijkheid om tijdelijk te stoppen?

  4. Hulp na de bevalling

    Er zijn heel wat mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je goed voor je baby kunt zorgen na de bevalling. Je bent echt niet de enige vrouw die zwanger is geworden met een lichamelijke handicap. Dit betekent dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden! Je hoeft alleen maar te zoeken naar de oplossingen die andere al hebben gevonden. Vraag het je verloskundige of huisarts!

Lees ook: Ben je klaar om een kind te krijgen? Doe deze test!

davitamon mamavitaal banner

Genieten van de zwangerschap met een lichamelijke handicap

Heb je een ‘go’ van je arts en voel je jezelf sterk genoeg om zwanger te worden, ga er dan voor! Als je jezelf goed hebt voorbereid, hoef je niet meer bang te zijn. Neem jezelf voor om voor 100% te genieten van je zwangerschap, het is misschien wel heel spannend, maar het is ook een prachtige en wonderlijke gebeurtenis.

Je zal tijdens de zwangerschap goed begeleid worden door een verloskundige en misschien ook een gynaecoloog. Alles wordt dus in de gaten gehouden.

Bevallen met een lichamelijke handicap

Mocht je zwanger kunnen worden met een lichamelijke handicap en een gezonde baby kunnen dragen, dan is er nog een obstakel: de bevalling. De verloskundige of gynaecoloog en arts zullen samen met jou de mogelijkheden bespreken: een vaginale bevalling of keizersnede. Het is namelijk mogelijk dat je lichaam een vaginale bevalling niet goed aan kan. Gelukkig is hier dus een alternatief voor. Laat je rustig voorlichten.

Op welke wijze je ook bevalt, er komt vast een prachtig kind op de wereld!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019