sale kleertjes header
Zwangerschap

Zwangerschap! Wat kan je verwachten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, staat je leven en jouw lichaam op zijn kop. Zeker als dit jouw eerste baby is. Wat kan je verwachten van de zwangerschap, waar moet je rekening mee houden en wat moet je regelen? Je leest al mijn tips in deze blog!

beste babyfoon bol.com

Zwanger, een positieve zwangerschapstest en nu

De eerste periode waarin je probeert zwanger te raken is ontzettend spannend. Bij elke vlaag van misselijkheid denk je bij jezelf: ‘Ben ik zwanger?’ Na die tergende twee weken waarin je moet wachten, kan je eindelijk een zwangerschapstest doen. En die is positief! Gefeliciteerd met je zwangerschap!




Na de eerste vreugde is het eerste wat je jezelf afvraagt: Ik ben zwanger, wat nu? Nu moet je vooral heel blij zijn en dit moment nooit meer vergeten. Daarnaast kan je een verloskundige praktijk bij jou in de buurt opzoeken en hen bellen.

De verloskundige zal je vragen wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie is geweest. Het is dus handig dat je deze opzoekt. Weet je die niet? Misschien dat je nog wel weet wanneer de kleine is verwekt?

Na het telefoontje naar de verloskundige zal er een eerste echo ingepland worden, maar die is (helaas) pas na een paar weken. Dat wordt dus afwachten.

positieve zwangerschapstest

In de tussentijd kan je het volgende alvast doen

  1. Bekijken wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap

    Producten zoals rauwe vis en ei en rauw vlees moet je de komende maanden van je menu schrappen. Hier vind je het gehele overzicht wat je wel en niet mag eten nu je zwanger bent.

  2. Foliumzuur slikken

    Ben je al gestart met foliumzuur slikken? Mocht dit nog niet het geval zijn, dan moet je daar nu mee beginnen. Je stopt met foliumzuur als je 10 weken zwanger bent. Officieel begin je met foliumzuur slikken 4 weken voordat je begint met zwanger worden. Lees hier waarom je foliumzuur moet slikken.

  3. kleertjes sale 70
  4. Vitamine D

    Het kan ook geen kwaad om extra vitamine D te slikken. Bespreek dit voor de zekerheid met de verloskundige. Er zijn tabletten verkrijgbaar die foliumzuur en vitamine D bevatten. Zo heb je alles-in-één.

  5. Zorg extra goed voor jezelf!

    Er gaat nu ontzettend veel gebeuren in jouw lichaam, want je lijf moet een geheel mens creëren. De tijd van jezelf pushen en stress zijn nu echt voorbij. Je moet nu voor jezelf en je kindje zorgen en heel goed luisteren naar je lichaam.

    Probeer zo gezond mogelijk te eten, beweeg dagelijks minimaal een half uurtje matig intensief, ga slapen als je jezelf moe voelt en doe iets rustiger aan met sporten als je normaal gesproken met hoge intensiteit traint.

prenatal banner weekaanbiedingen

Hoe lang duurt een zwangerschap?

Je bent hartstikke blij met je zwangerschap en natuurlijk wil je meteen weten wanneer je jouw kleintje kunt verwachten. Hoe lang duurt een zwangerschap en is dat nou 40 weken of 9 maanden? En trouwens, zijn 40 weken niet eerder 10 maanden?

Als je zwanger bent ga je in weken tellen, dat klinkt misschien raar als je voor het eerst moeder bent, maar je zal merken dat het na een paar weken vanzelf gaat. Voordat je het weet vertel je aan iedereen dat je 16 weken zwanger bent en moet je zelf even rekenen als mensen zonder kinderen vragen hoeveel maanden dat dan is.

Waarom wordt er in weken geteld bij zwangerschap?

Omdat tellen in maanden minder betrouwbaar is. De ene maand is langer dan de andere maand en dan heb je bijvoorbeeld nog de maand februari die extra kort is. Weken zijn altijd 7 dagen en daarom meer accuraat.
Overigens zijn 40 weken echt iets van 9 maanden en niet 10 omdat niet elke maand 28 dagen heeft.

hoe lang duurt zwangerschap

Een zwangerschap duurt 40 weken, waarvan je eigenlijk maar 38 weken echt in verwachting bent. Dat komt omdat artsen en verloskundigen tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

Vaak weten vrouwen nog wel wanneer ze voor het laatst ongesteld zijn geweest. Het is lastiger te achterhalen wanneer de eisprong precies plaatsvond (omdat dit minder duidelijk te meten is) of wanneer het kindje is verwekt. Daarom is voor de handigheid de eerste dag van de laatste menstruatie gepakt als ankerpunt.

Die eerste twee weken van je zwangerschap ben je dus nog helemaal niet in verwachting, die krijg je ‘cadeau’. Sterker nog: je hebt de baby nog niet eens verwekt! In het begin van de derde week ben je pas echt zwanger. Dus wanneer de verloskundige zegt dat je bijvoorbeeld 10 weken zwanger bent, is de baby in feite maar 8 weken oud. Tegen de tijd dat je dus overtijd bent, ben je al bijna 4 weken zwanger! Dat gaat wel hard hè?!

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat kan je verwachten tijdens de zwangerschap?

Die 40 weken dat je zwanger bent is een hele bijzondere periode waarin je te maken zal krijgen met ups en downs. De ups zijn natuurlijk de echo’s, de downs zullen waarschijnlijk gelinkt zijn aan lichamelijk ongemak en zwangerschapskwaaltjes. Vergeet nooit dat de prijs aan het einde van de rit, alles meer dan waard is.
Wat je kan verwachten tijdens de zwangerschap:

  1. Zwangerschapskwaaltjes

    De ene moeder hangt veel boven de wc, de andere is soms wat misselijk en sommige geluksvogels gaan vrijuit en hebben er geen last van. Hoe dan ook, als je zwanger bent kan dit gepaard gaan met wat zwangerschapskwaaltjes, vooral in het eerste en laatste trimester. Kwaaltjes in het eerste trimester zijn onder andere: misselijkheid, stemmingswisselingen, gevoelige borsten, vaak plassen, verbeterd reukvermogen en vermoeidheid.

  2. Termijn echo

    Na circa 8 tot 12 weken krijg je jouw eerste termijn echo.

  3. Grotere borsten

    Jouw borsten zullen al vanaf het eerste trimester flink gaan toenemen in formaat en ze zullen waarschijnlijk de hele zwangerschap blijven groeien, dit kan wel 3 cupmaten zijn!

  4. Desgewenst, NIP test

    Rond de 12de week van je zwangerschap mag je een NIP-test laten uitvoeren om te laten onderzoeken of je baby misschien een syndroom heeft. Een NIP test is niet verplicht.

  5. 20 Weken echo

    Rond de 20ste week zal de 20 weken echo plaatsvinden. Tijdens deze echo wordt je baby lichamelijk onderzocht om te bekijken hoe de ontwikkeling verloopt. De echoscopist kan dan ook zien of je een jongen of meisje krijgt!

    Wil je dit al eerder weten? Vanaf de 15de of 16de week kan je dit achterhalen met een pretecho. Hier zitten wel wat kosten aan verbonden (een standaard echo rond de 35 euro).

  6. Tussentijdse controles

    Tussen de echo’s door zal je vaker bij je verloskundige langskomen, vooral in het derde trimester. De verloskundige zal telkens voelen hoe je baby in de buik ligt, je buik opmeten en naar het hartje van de baby luisteren. Dit kan jij ook horen!




  7. Veel voorlichting

    Je zal tijdens de zwangerschap overladen worden met voorlichting door de mensen om je heen. Bijvoorbeeld over de NIP test, kraamzorg en borst- of flesvoeding. Wees hierop voorbereid!

  8. Middelpunt van aandacht

    Wen er maar aan, je zal het middelpunt van de aandacht zijn. Tien keer per dag moet je vertellen hoe je jezelf voelt en hoeveel weken zwanger je bent.
    Ook wildvreemden zullen het soms niet kunnen laten om een opmerking te maken over je mooie buikje. Dat hoort er nu eenmaal bij. Vaak is het heel leuk, soms heel vervelend. Lees hier maar de grootste ergernissen als je zwanger bent.

  9. Relaxt tweede trimester en kwaaltjes in het laatste trimester

    Waarschijnlijk zal het tweede trimester het meest fijne trimester zijn. Je zal dan het minste last hebben van zwangerschapskwaaltjes en jezelf fitter voelen.

    Het derde trimster is minder prettig. Je zal steeds meer lichamelijk ongemak voelen door de groei van je buik en daarnaast ook last krijgen van onder andere: gevoelige borsten, vocht vasthouden, slaaptekort, brandend maagzuur en vermoeidheid.

Lees ook: Ben je klaar om een kind te krijgen? Doe deze test!

zwanger waar rekening mee houden

Zwanger, waar moet je rekening mee gaan houden?

Een zwangerschap is niet niks voor jouw lichaam en er komt behoorlijk wat bij kijken. Houd daarom ook rekening met:

  1. Nieuwe kleding

    Jouw normale kleding zal je in het eerste trimester nog wel passen, maar vanaf het tweede trimester wordt dit steeds lastiger. Houd er dus rekening mee dat je wat zwangerschapskleding moet shoppen. Gelukkig is zwangerschapskleding steeds leuker, kijk hier maar eens!

  2. Nieuwe beha’s

    Jouw borsten groeien de gehele zwangerschap. Zijn ze in het tweede trimester al goed gegroeid, houd er dan rekening mee dat ze in het derde trimester nog groter kunnen worden. Koop dus niet na 20 weken al meteen dure zwangerschapsbeha’s. Grote cupmaat? Lees hier meer over zwangerschapsbeha’s en voedingsbeha’s voor grote maten?

  3. Zorgverzekering dekt niet altijd alles

    Het is handig te checken bij je zorgverzekeraar wat die vergoed, dit is namelijk niet alles. Lees hier meer over wat vergoed wordt en niet.

  4. Kosten baby

    Denk eraan dat kinderen nu eenmaal geld kosten. Het is zeker raadzaam om tijdens je zwangerschap de kosten op een rij te zetten en te bekijken wat je allemaal nodig hebt. Lees hier wat een baby kost per jaar en bekijk de baby uitzetlijst zodat je weet wat je nodig hebt.

  5. Voor je partner is het ook heftig

    Vergeet in alle wisselende emoties, gierende hormonen en vermoeidheid niet dat je ook nog een partner hebt. Voor hem is het ook heel intens wat er staat te gebeuren. Blijf altijd goed met elkaar praten en probeer ruzie en stress in jullie relatie te voorkomen.

jizerbanner banner

Wat moet je regelen nu je zwanger bent?

Die roze, happy wolk waar je op zit als je erachter komt dat je zwanger bent, zal al snel met de noorderzon vertrokken zijn. Niet alleen vanwege de zwangerschapskwaaltjes, maar ook door nieuwe zorgen (bijvoorbeeld over de financiën) en zaken die je allemaal moet regelen.

Gelukkig hoef je hierdoor echt niet slecht te slapen tijdens je zwangerschap want zozwanger heeft een handige checklist met alles wat je moet regelen tijdens de zwangerschap. Kan je lekker afvinken! Kleine tip: begin op tijd, dan krijg je hier geen stress van.

Lees ook: Antwoord op veel vragen over werken tijdens de zwangerschap!

baby kleertjes banner

Zwangerschap informatie

Waarschijnlijk zal je tijdens je zwangerschap vaak achter je computer zitten om het één of andere te Googelen en dat wordt na de geboorte van je eerste kindje niet anders. Gelukkig kun je altijd bij ZoZwanger terecht. Heb je een vraag, waarschijnlijk staat er al een blog over op onze website die boordevol betrouwbare informatie staat over zwangerschap, baby’s en bevallen. Gewoon eventjes zoeken op de pagina of kijk eens in onze kennisbank.

Mocht je er niet uitkomen, stel je vraag dan aan Roos en zij zal je zo snel mogelijk antwoord geven. Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs, die altijd aansluiten bij de huidige actualiteiten en dagelijks leven? Volg ons dan op Facebook of Instagram.

Als laatste hebben we nog een geweldige zwangerschapskalender voor je ontwikkeld waarin je alle ontwikkelingen van je kind en jouw lichaam per week kunt volgen! Is je baby geboren, dan kan je de ontwikkeling van je baby verder volgen in de babykalender.

Vergeet niet te genieten van je zwangerschap! Het is en blijft één van de meest bijzondere periodes in je leven, ondanks het lichamelijke ongemak!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019