wishup banner
Zwangerschap

Veranderen jouw hersenen tijdens de zwangerschap?

Alles vergeten, de kaasschaaf in de koelkast leggen in plaats van de kaas. Huilen om een dode vogel in de tuin, of heel boos worden om niets. Hormonen doen rare dingen met je als je zwanger bent. Maar wist je dat jouw hersenen echt veranderen tijdens de zwangerschap? En dat wij zwangere vrouwen aan sommige rare dingen gewoon helemaal niets kunnen doen?

zorgkiezer banner

Mom brain bestaat echt!

Misschien herken je het wel, sinds je zwanger bent is je hoofd net een vergiet en kan je echt niets meer onthouden. Drie dingen tegelijk doen lijkt ineens onmogelijk geworden en de zwangerschapsdementie slaat genadeloos toe.

Als je collega’s lachend zeggen dat dat wel een hele flauwe smoes is, heb je vanaf nu een weerwoord: mom brain bestaat echt! Het heeft alles te maken met de neurale plasticiteit: je hersenen helpen je simpelweg om alle veranderingen te verwerken.
Onderzoek naar verandering van de hersenen tijdens de zwangerschap

Aan de Universiteit van Leiden is hier een echt onderzoek naar gedaan. Er werden hersenscans gemaakt van 25 vrouwen voor en na de zwangerschap van het eerste kind. Op die scans was duidelijk te zien dat de grijze massa verminderde zodra ze zwanger waren. En dan vooral in hersengebieden die vaardigheid om gedachten, gevoelens en intenties van andere te begrijpen.

In de scans die na twee jaar werden gedaan, waren de veranderingen nog steeds te zien. Alleen in de hippocampus herstelde de grijze stof zich gedeeltelijk, dit is het gebied wat betrokken is bij het geheugen. Dat verklaart ook waarom de ‘zwangerschapsdementie’ weer minder wordt als je kindje groter wordt. Lees hier en hier meer over het onderzoek.

prenatal extra korting banner

Waarom veranderen je hersenen tijdens de zwangerschap?

Als je moeder wordt, verandert er een hoop of je nu wilt of niet. Misschien was je voordat je zwanger werd de nuchterheid zelve. Liep je trots te verkondigen dat je echt niet overal om zou gaan huilen, of trots zou zijn op al die rare baby mijlpalen. Nou, heus wel. Want dat doen jouw hersenen, of je het nu wilt of niet.

Jouw hersenen passen zich gaandeweg de zwangerschap zo aan dat vooral jouw gevoeligheid anders wordt. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat jij de baby gaat beschermen. Je wordt emotioneler, maar ook meer op je hoede. En dat oerinstinct wordt ontwikkeld, waardoor jij van ieder geluidje wakker gaat worden (en je partner dus niet wakker wordt van de huilende baby, ook hij doet het niet expres). Dit alles heb je te danken aan extra oxytocine en dopamine.

Behalve jouw hormonen gaat dus ook jouw brein met je op de loop. Met een doel. De verandering van jouw hersenen tijdens de zwangerschap is nodig om de baby te beschermen, maar ook om meer begrip te tonen. De ‘oude en nuchtere’ jij zou misschien heel boos worden als de baby weer gaat huilen. Terwijl de ‘nieuwe mama jij’ met engelen geduld twee uur door de kamer danst om je kindje rustig te krijgen. Dus heb er maar even vrede mee dat je niets meer kunt onthouden, overal boos om wordt of meteen in tranen uit barst. Het is gewoon het beste voor je baby! Wist je dat hoe langer je zwanger bent, hoe slimmer jouw kind is?davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!