luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Zwangerschap obesitas: zwanger met overgewicht

Het zou fijn zijn als we allemaal een heerlijk gezond gewicht zouden hebben zonder daar veel moeite voor te hoeven doen. De realiteit is anders en bikkelhard. In Nederland kampen veel mensen met overgewicht. En overgewicht hebben is niet alleen maar omdat je ‘gewoon teveel eet’. Er zit altijd veel meer achter. Het is dus niet gemakkelijk om er altijd voor te zorgen dat je een gezond gewicht hebt op het moment dat je zwanger wordt. Daarom komt zwangerschap obesitas of zwanger met overgewicht geregeld voor. Helaas brengt dit een aantal risico’s met zich mee voor jezelf, de baby en jouw bevalling.

startersbox zwitsal banner

Wanneer is er sprake van overgewicht en wanneer van obesitas?

Obesitas is wel een vorm van overgewicht, maar overgewicht hebben betekent niet automatisch dat je ook obesitas hebt. In Nederland wordt door de gezondheidszorg je BMI berekend om te bepalen of je overgewicht hebt of niet.




Het BMI is een graadmeter voor je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Wanneer je BMI hoger is dan 25 heb je lichtelijk overgewicht. Als je een paar kilo afvalt dan zit je waarschijnlijk alweer goed. Hieronder een BMI tabel met een klein overzicht:

BMI lager dan 20: Ondergewicht
BMI tussen 20 – 25: Normaal gewicht
BMI tussen 25 – 30: Overgewicht
BMI tussen 30 – 35: Zwaarlijvig, lichte obesitas
BMI tussen 35 – 40: Ernstig zwaarlijvig, ernstige obesitas
BMI tussen 40 – 50: Zeer ernstig zwaarlijvig, morbide obesitas
BMI hoger dan 50: Zeer ernstige morbide obesitas

Zwanger en overgewicht, controles en risico

Een BMI tussen de 25 en 30 betekent dat je een aantal kilo’s overgewicht hebt, maar dit geeft nog geen extra risico. Ligt je BMI tussen de 30 en 35 dan heb je ernstig overgewicht.

Ben je op dat moment zwanger dan zal de verloskundige je bloedsuikerspiegel vaker controleren omdat je een verhoogde kans hebt op een zwangerschapsdiabetes. De extra controles zullen waarschijnlijk rond de 24ste en 30ste week van je zwangerschap zijn. Verder zijn de gevolgen nog niet heel groot.

nutricia actie banner

Zwangerschap obesitas, verloop en controles zwangerschap

Bij vrouwen die een BMI hebben dat hoger is dan 35 zal de bloedsuikerspiegel vaker gecontroleerd worden door de verloskundige en daarbij wordt ook de groei en de ligging van je baby met een echo bekeken. Meestal wordt dit gedaan door met de handen te voelen, maar wanneer je dermate overgewicht hebt is dit heel lastig door het extra vetweefsel. De extra echo’s zullen gedaan worden bij 30 weken en 36 weken zwangerschap.

Tevens mag je bij een BMI dat hoger is dan 35 niet meer thuis bevallen en moet je dus naar het ziekenhuis. Vrouwen met een BMI boven de 40 hebben een erg grote kans op meerdere complicaties. Zij zullen niet alleen in het ziekenhuis moeten bevallen, maar zullen ook voor alle controles naar het ziekenhuis moeten. De controles worden dan meestal uitgevoerd door de gynaecoloog in plaats van de verloskundige.
zwanger met overgewicht

Complicaties van zwangerschap obesitas en zwanger met overgewicht

Als je zwanger met overgewicht bent of je hebt zwangerschap obesitas is de kans op complicaties en/of gevolgen voor je baby groter. Hoe hoger je BMI hoe groter de risico’s. Hieronder lees je de gevolgen van obesitas voor moeder, kind en bevalling.

Complicaties voor de moeder

Complicaties tijdens de bevalling

  • Het is lastiger of niet mogelijk om een ruggenprik te zetten
  • Het kan zijn dat de bevalling lastig en moeilijker op gang komt
  • De kans is groter dat je geholpen moet worden tijdens de bevalling bijvoorbeeld door middel van een vacuümpomp of keizersnede
  • Iets verhoogde kans op meconium in het vruchtwater (je baby poept in het vruchtwater)
  • Er is een grotere kans dat je een grote baby hebt. Dit maakt het bevallen nog extra moeilijk en waarschijnlijk zal er dan ook een keizersnede nodig zijn.

Gevolgen voor jouw baby

Helaas kan je (ernstige) overgewicht ook gevolgen hebben voor je baby. De gevolgen:

  • Baby’s van moeders met obesitas worden vaker te vroeg geboren
  • Pasgeboren baby’s van moeders met overgewicht kunnen last hebben van hartproblemen of andere gezondheidsaandoeningen
  • De baby’s zijn vaak zwaarder dan gemiddeld
  • Kinderen van moeders met overgewicht hebben zelf later ook meer aanleg voor overgewicht, obesitas en diabetes type 2. De aanleg hiervan kan al in de baarmoeder ontstaan.
fitmom samen fit met je kind

Obesitas of overgewicht en zwanger, wat nu?

Misschien ben je heel erg geschrokken door bovenstaande informatie. Onthoud dan dat de risico’s verhoogd zijn, maar het niet zo is dat je hier allemaal last van gaat hebben. Toch moeten we de gevolgen van zwanger en overgewicht of zwangerschap obesitas niet onderschatten. Het beste is het overgewicht zoveel mogelijk te beperken voordat je zwanger wordt. Waarschijnlijk zal dit ook erg helpen om überhaupt zwanger te worden.

Ben je al zwanger en heb je overgewicht of obesitas ga dan alsjeblieft niet op een dieet. Dat is niet goed voor de baby. Praat erover met je verloskundig en je huisarts, die zullen je met alle liefde doorverwijzen naar een diëtiste die je verder kan helpen.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019