sale kleertjes header
Bevalling

Bevallen van een grote baby: macrosomie!

Een bevalling op zich is al spannend. Maar als jouw verloskundige de woorden “het lijkt een vrij grote baby” uitspreekt, kan de bevalling ineens nog veel spannender gaan lijken. Is het nodig om je zorgen te maken als het erop lijkt dat je zwanger bent van een grote baby? En wanneer is een grote baby eigenlijk groot? We vertellen je alles over macrosomie en een hoog geboortegewicht.

lAlles voor je baby banner

Wanneer is een pasgeboren baby te groot?

Gemiddeld wegen pasgeboren baby’s rond de 3500 gram. Maar een ‘normaal’ geboortegewicht ligt tussen de 2500 en 4000 gram. Weegt jouw baby meer dan 4500 gram? Dan spreken we over een grote baby met een hoog geboortegewicht. Dit komt bij ongeveer 10% van de baby’s voor.




Hoe kom je erachter dat jouw baby te groot is?

Tijdens de controles kijkt de verloskundige naar de groei van je baarmoeder. Als de baarmoeder sneller lijkt te groeien dan voor jouw zwangerschapsduur verwacht wordt, kan dit duiden op een grote baby. Ook worden er altijd metingen gedaan tijdens de echo’s, maar hoe hard de echoscopist haar best ook doet, 100% zeker zijn deze metingen zeker niet.

Sowieso is het geboortegewicht van de baby erg lastig te voorspellen. Zo krijgt 33% van de zwangere vrouwen te horen dat ze zwanger zijn van een grote baby. En uiteindelijk bevalt maar 1 op de 5 moeders daadwerkelijk van een baby die zwaarder is dan 4500 gram.

Waardoor krijg je een grote baby tijdens de zwangerschap?

  1. Uit recent onderzoek is gebleken dat slechte eetgewoontes tijdens de zwangerschap mee kunnen spelen in het krijgen van een grote baby. Moeders die meer aankomen in de eerste helft van de zwangerschap, hebben meer kans op een grote baby.
  2. Maar ook de duur van de zwangerschap speelt een rol. Hoe langer de baby in je buik zit, hoe groter hij of zij wordt.
  3. Daarnaast kan het ook genetisch bepaald zijn, doordat jij of jouw partner erg zwaar is.
  4. Ook als je zwangerschapsdiabetes hebt, is jouw baby vaak zwaarder.
  5. Een andere reden is de leeftijd van de moeder. Vooral moeders die na hun 35e een kindje krijgen, hebben kans op een baby met macrosomie.
  6. En als laatste reden, hoe meer kinderen je krijgt, hoe groter ze worden!
Zalando 1 75p korting banner

Bevallen van een grote baby met macrosomie

Je vindt het waarschijnlijk extra spannend om te moeten bevallen van een grote baby. En aan de ene kant is dat ook wel logisch. Bevallen van een grote baby brengt wel wat meer risico’s met zich mee. Zo is de kans op uitscheuren groter, kan de bevalling langer duren en meer pijn doen.

Maar je weet nooit hoelang een bevalling gaat duren, en hoeveel pijn het doet, dus dat is eigenlijk niet te vergelijken. De kans dat je na de bevalling ernstige bloedingen krijgt of dat je kindje met een vacuümpomp of keizersnede ter wereld komt, is ook groter. Net als een beklemde navelstreng of een schouderdystocie (klem zitten met de schouder). Daarom wordt er vaak gekomen om de bevalling in te leiden met 38 weken.

Toch hangt een bevalling niet alleen af van hoe groot de baby is, maar vooral van de ligging van je baby. De kracht van de weeën en de bouw van jouw bekken zijn ook van belang.

Gevolgen na de geboorte

Als je bent bevallen van een grote baby, dan is er ook een grotere kans dat de baby een laag bloedsuikergehalte heeft. Daarom worden meteen de glucosewaarde gemeten en krijgt je kindje extra glucose toegediend, om het risico op hersenschade tegen te gaan.

Op latere leeftijd is er een grotere kans op diabetes, obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaatproblemen. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Een bolle baby is vooral heel schattig en deze baby blijkt vaak ook slimmer te zijn!

Heb jij ervaring met het bevallen van een grote baby? Ik niet. Onze oudste woog 2900 gram maar was een sterrenkijker, ik kwam ervan af met een knip en heel veel hechtingen. Onze oudste woog 3400 gram maar kwam klem te zitten met haar schouder (wat bij een half procent van de bevallingen voor komt). Het blijkt dus maar weer dat het gewicht van de baby niet alles zegt over hoe een bevalling gaat verlopen. En gelukkig klopt de schatting van de verloskundige lang niet altijd 😉 Lees ook als de baby een laag geboortegewicht heeft.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019