luieraanbiedingen header
Babykwaaltjes

Dysmatuur: De baby heeft een te laag geboortegewicht

Als de baby dysmatuur is dan betekent dat dat de baby een te laag geboortegewicht heeft. Het gewicht van jouw baby is dan lager dan zou moeten zijn op basis van het aantal weken van de zwangerschap. Jouw baby begint het leven eigenlijk met een soort van groeiachterstand. Wat zijn de gevolgen van een te laag geboortegewicht?

banner vitamine-D kind

Wanneer is een baby dysmatuur?

Het geboortegewicht is dus te laag voor de leeftijd van de baby, waarbij de leeftijd het aantal weken van de zwangerschap is. Gemiddeld wegen baby’s tussen de 2500 en 4500 gram als ze tussen de 37 en 42 weken geboren worden. Het gewicht van een dysmatuur baby ligt lager.




Artsen hanteren percentiel lijnen om te beoordelen of de groei van de baby naar behoren verloopt. Deze lijnen bestaan uit het gewicht en de lengte van “de gemiddelde baby”. Sommige zijn wat zwaarder, andere lichter en weer anderen zitten er tussenin. Een baby is dysmatuur als het gewicht bij de laagste 10 van de 100 baby’s zit. Je kind behoort dan tot de allerlichtste van de groep van 100 baby’s.

In Engeland wordt dysmaturiteit aangeduid met de term S.G.A. wat staat voor Small for Gestational Age.

hoe wordt laag geboortegewicht ontdekt

Hoe wordt een te laag geboortegewicht ontdekt?

Een te laag geboortegewicht kan ontdekt worden tijdens de echo’s. Bij sommige baby’s wordt het al vroeg in de zwangerschap ontdekt en blijft de baby heel de zwangerschap wat lager in gewicht. In dat geval zal je in het ziekenhuis in de gaten gehouden worden.

Bij andere baby’s treedt de groeiachterstand pas later op. Dit wordt ontdekt bij de echo of soms merkt de verloskundige het op omdat jouw buikomvang kleiner is dan normaal. Toch zegt een kleine buikuitzetting niet altijd dat jouw baby ook te klein is, maar het is wel vaak een reden om het verder te onderzoeken.

Het komt ook voor dat de dysmaturiteit helemaal niet wordt opgemerkt tijdens de zwangerschap en het pas bij de geboorte duidelijk is.

prenatal banner weekaanbiedingen

Wat is het verschil tussen dysmatuur en prematuur?

De termen dysmatuur en prematuur worden weleens door elkaar gebruikt, maar ze betekenen niet hetzelfde. Een premature baby is een baby die te vroeg geboren wordt. Een dysmatuur baby is een baby met een te laag geboortegewicht. Het is dus wat anders. Wel komt het regelmatig voor dat een premature baby een te laag geboortegewicht heeft (dus ook dysmatuur is).

Mogelijke oorzaken dat de baby dysmatuur is?

Er zijn een aantal factoren die dysmaturiteit kunnen veroorzaken. Maar het kan ook zijn dat er geen duidelijk oorzaak is, maar je kind gewoon een te laag geboortegewicht heeft. De oorzaken die een te laag geboortegewicht kunnen veroorzaken kunnen betrekking hebben op de moeder of op de baby zelf.

Oorzaken bij de moeder

  • De placenta heeft een slechte bloed- of zuurstofvoorziening. De baby krijgt dus te weinig voedingsstoffen en zuurstof waardoor de groei wordt belemmerd. Een bekende oorzaak van een slecht werkende placenta is een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, maar ook roken of drugsgebruik kunnen de boosdoeners zijn.
  • Alcohol of druggebruik kunnen de oorzaak zijn van een te laag geboortegewicht.
  • Afwijkende vorm van de placenta.
  • Zwangerschapsvergiftiging of het HELLP syndroom. Door deze verschijnselen worden de bloedvaten in de placenta aangetast. Hierdoor kunnen de bloedvaten niet goed de baby voeden.
  • De moeder is ernstig ondervoed.

Oorzaken van dysmatuur bij de baby

  • De baby heeft een chromosomale afwijking (mogelijk een syndroom). Er zijn veel syndromen bekend die gepaard gaan met een laag geboortegewicht. Genetische aanleg kan ook een rol spelen bij dysmaturiteit. Mocht de gynaecoloog dit vermoeden dan zal er onderzoek uitgevoerd worden door de klinische genetica.
  • Een infectie die tijdens de zwangerschap is opgelopen.
  • Bij een zwangerschap van een meerling is de kans op een te laag geboortegewicht groter.

gevolgen baby te laag geboortegewicht




Wat zijn de gevolgen als de baby een te laag geboortegewicht heeft?

Heeft je baby een laag geboortegewicht dan wordt er als eerste onderzocht wat de oorzaak is. Na de geboorte worden dysmature baby’s opgenomen op de afdeling neonatologie. Op deze afdeling wordt je baby goed in de gaten gehouden en is je baby onder behandeling van een kinderarts of neonatoloog. Wat deze behandeling zal zijn, is afhankelijk van de oorzaak en lichamelijke conditie van je baby.

  1. Moeite om zichzelf warm te houden

    Baby’s met een te laag geboortegewicht hebben moeite om zichzelf warm te houden omdat ze minder vetreserves hebben. Het kan dus zijn dat je baby in de couveuse moet voor een x aantal dagen. Vaak hebben dysmature baby’s ook moeite met drinken omdat ze hiervoor de kracht niet hebben. Hier wordt altijd veel aandacht aan geschonken omdat het ontzettend belangrijk is dat de baby goed drinkt om zo te kunnen groeien.

  2. Last van lage bloedsuikerspiegel

    Daarnaast is de kans groot dat deze baby’s een lage bloedsuikerspiegel ontwikkelen. Een te lage bloedsuikerspiegel komt door een tekort aan glucose.

    Een tekort aan glucose is gevaarlijk voor de hersenen. Het glucosegehalte zal daarom geregeld gecontroleerd worden. Als deze te laag is, dan zal je baby aan het infuus moeten met extra glucose.

  3. Eerste dagen in het ziekenhuis

    Je kunt ervan uitgaan dat een baby met een te laag geboortegewicht de eerste dagen of weken in het ziekenhuis moet blijven. Hier zal de focus liggen op de voeding, het liefst borstvoeding.

    Borstvoeding is altijd goed voor baby´s. Maar voor dysmatuur baby´s is het heel belangrijk, omdat moedermelk beter wordt verdragen door de darmpjes. Daarnaast bevat moedermelk essentiële antistoffen waardoor je baby meteen een immuunsysteem opbouwt.

  4. Nog niet zelfstandig drinken

    De kans is groot dat je baby nog niet zelfstandig uit de borst kan drinken, je zal daarom je melk moeten kolven. Misschien is de borstvoeding nog niet goed op gang gekomen, je baby zal dan bijvoeding krijgen door middel van een cupje, fles of vingervoeding.

Lees ook: Hoe zit het met de lengte en gewicht van je baby?

Risico’s van een te laag geboortegewicht van de baby

Als jouw baby een extreem laag geboortegewicht heeft, dan is het erg belangrijk dat je kind de eerste dagen doorkomt. Hoe meer dagen er verstrijken hoe hoger de overlevingskans. Ze zijn vaak vatbaarder voor infecties en de organen moeten nog wat verder rijpen, maar meestal herstellen de baby´s goed.

Baby´s die al vroeg dysmatuur zijn, zijn in het geheel wat kleiner dan ‘normaal’ en waarschijnlijk blijft dat ook zo als ze ouder worden. Baby´s die later in de zwangerschap een te laag geboortegewicht hebben, kunnen de groeiachterstand later gaan inhalen. Maar meestal volgen deze kinderen hun eigen groeicurve.

Het kan zijn dat je baby dysmatuur was en dat je hier later helemaal geen gevolgen van ziet. Maar er zijn onderzoeken die uitwijzen dat dysmature kinderen een grotere kans hebben op een ontwikkelingsachterstand of taal-, spraak- of leerproblemen. Ook overgewicht, hart- en vaatzieken of diabetes type 2 komt iets vaker voor bij baby’s die een te laag geboortegewicht hadden.



hema rompers

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019