“waterwipes
Baby

Waarom en wanneer moet een baby in de couveuse?

Jouw baby in de couveuse, dat is iets waar je als ouders niets aan kunt doen en waar je jezelf ook nooit op kunt voorbereiden tijdens de zwangerschap. Je verwacht het niet en je staat er niet bij stil dat het bij jou gaat gebeuren. En dan sta je ineens in het ziekenhuis en zie je jouw kleine baby in een couveuse liggen. Ontzettend heftig natuurlijk. Lees hier waarom een baby in de couveuse moet, hoelang en hoe je kunt zorgen dat jij en jouw baby een mooie band ontwikkelen.

beste babyfoon bol.com

Wanneer gaat een baby naar de couveuse?

Als je baby meer dan 3 weken te vroeg geboren is, dus voor de 37ste week van je zwangerschap, dan spreken we van een premature baby. Een premature baby moet vaak een tijdje de couveuse in.

Ook een dysmatuur baby moet dikwijls een periode in de couveuse. Een dysmatuur baby is een baby die te klein is voor zijn of haar ‘leeftijd’. Bijvoorbeeld een te laag geboortegewicht. Baby’s die geboren worden met een afwijking moeten soms ook in een couveuse liggen.
wanneer baby in couveuse

Waarom gaat een baby in de couveuse?

Baby’s die te vroeg zijn geboren, te laag geboortegewicht hebben of een bepaalde afwijking, kunnen zichzelf nog niet goed op temperatuur houden. Dat is vaak de belangrijkste reden waarom baby’s in de couveuse liggen. De couveuse probeert zo goed mogelijk de baarmoeder na te bootsen. Zo is de temperatuur in de couveuse altijd 37° C en wordt ervoor gezorgd dat de luchtvochtigheid optimaal is.




De reden waarom deze baby’s zichzelf niet goed warm kunnen houden is omdat ze daar simpelweg niet sterk genoeg voor zijn. Premature baby’s hebben nog niet de tijd gehad om een vetlaagje te ontwikkelen (wat met name in de laatste weken van de zwangerschap gebeurt) en baby’s met een laag geboortegewicht missen ook dat essentiële laagje spek.

De couveuseafdeling

Als je baby in de couveuse moet, dan ligt je baby op de zogenoemde afdeling neonatologie. De neonatologie is opgedeeld in medium care, high care en intensive care. Baby’s die niet veel risico lopen liggen op de medium care. Baby’s die erg vroeg geboren zijn (voor de 32ste week van de zwangerschap) of veel complicaties hebben krijgen intensievere zorg.

Er zijn in Nederland 10 ziekenhuizen die een neonatale intensive care hebben. Het is dus mogelijk dat jullie niet terecht kunnen bij het streekziekenhuis, maar worden overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis.

banner billendoekjes waterwipes

Op de afdeling neonatologie is constant zorg aanwezig. Mijn dochtertje lag op de neonatologie high care omdat ze te vroeg geboren was, laag geboortegewicht had en een kans op infectie omdat mijn vliezen te vroeg gebroken waren. Op de afdeling ligt je baby in de couveuse samen met andere baby’s. Ik mocht zo vaak als ik wilde mijn dochter opzoeken, maar dit is niet bij iedere baby mogelijk. Sommige baby’s hebben meer rust nodig.

Wat mijn ervaring is met de couveuse afdeling is dat de verpleegkundige erg behulpzaam zijn en je altijd wordt gevraagd als er een beslissing genomen moet worden. Ze komen zelfs vragen of je baby een speen mag of niet.

Het is natuurlijk ontzettend intens zo’n couveuseafdeling. Het is heel heftig om die kleine kindjes te zien liggen, al is het niet de bedoeling dat je in de couveuse van andere baby’s gaat kijken. Privacy is erg belangrijk en dat is heel begrijpelijk.
baby in de couveuse warmtelamp

Hoelang moet een baby in de couveuse?

Hoelang een baby in de couveuse moet is compleet afhankelijk van de situatie van jouw kindje. Het belangrijkste is dat je baby zichzelf beter warm kan houden, pas wanneer je baby dat kan, mag hij of zij uit de couveuse. Sommige baby’s hoeven maar een paar dagen in de couveuse, andere liggen er weken in. In de couveuse wordt de temperatuur steeds verder afgebouwd. Vaak wordt als tussenstap een warmtebed of open couveuse gebruikt. Dit is een bedje met verwarmde bodem. Soms hangt er nog een warmtelamp boven het bedje.

Mijn dochter mocht na een paar dagen uit de couveuse, maar moest wel in een warmtebed. Ze moest toen kleertjes aan zoals een rompertje, een truitje met lange mouwen, een lange broek en een muts op. Als we haar gingen verschonen moest ze onder de warmtelamp zodat ze niet teveel afkoelde. Later werd het warmtebed vervangen door een gewoon bedje met warme kruiken erin.

Lees ook: 10 Tips over rompertjes die je nog niet kent!

Wanneer je baby naar huis mag ligt ook aan de situatie. Vaak is de regel dat je baby pas naar huis mag als hij zichzelf warm kan houden, zelfstandig kan drinken en ademen en goed groeit.
Binding en contact met jouw baby

Binding en contact met jouw baby in de couveuse

Wat erg moeilijk is als je baby in de couveuse ligt, is dat je jouw kindje niet tegen je aan kunt houden. Dat wil je namelijk wel. Je wilt je baby knuffelen, troosten, liefde geven en kracht influisteren. Dat is een hele natuurlijke en goede behoefte die niet alleen jij voelt, maar baby’s ook. Baby’s willen geborgenheid en de warmte van papa of mama voelen. Daarom is huid-op-huid-contact ontzettend belangrijk en dat vinden ze in ziekenhuizen ook.

Zodra het mogelijk is, mag je jouw baby tegen je aan houden. Je baby heeft dan alleen maar een luier aan en jij of je partner moet een ontbloot bovenlijf hebben. Zo ligt je baby heerlijk tegen je aan, kan je baby je ruiken, voelen en je hartslag horen. Dit noemen ze buidelen en als het mogelijk is, dan is het goed om je baby een uur tot anderhalf uur tegen je aan te houden. Geloof me: dat is echt geen straf. Ik vond het heerlijk en mijn dochtertje ook!

Maar soms is de baby zo zwak, dat je kleintje er niet uit mag. Dat is heel erg naar en veel ouders zijn bang dat de baby zich zo niet goed aan de ouders kan hechten. Maar als je baby nog heel zwak is, kan het zijn dat hij er niet uit mag.

Hoe kan je de band met de baby in de couveuse versterken?

  1. Comfort holding

    Als de baby er niet uit mag, mag je er misschien wel in met je handen. Hier zijn speciale gaten voor in de couveuse. Je laat je baby weten dat je er bent door je handen op het lijfje te leggen, zoals onderaan bij de billetjes en bij het nekje. Je houdt je baby vast zonder te wrijven, zodat je baby zich lekker geborgen voelt.

  2. Praten en zachtjes zingen

    Je kunt je baby ook laten weten dat je er bent door jezelf te laten horen (zachtjes natuurlijk). Je baby herkent je stem waarschijnlijk nog vanuit de baarmoeder en weet dus dat je er bent. Praat en zing zachtjes voor je baby zodat je jouw kindje wat gerust kunt stellen. Maak ook oogcontact door je hoofd zo dicht mogelijk bij jouw kleintje te brengen.

  3. Moedermelk geven

    Voor hele kleine baby’s is moedermelk geven echt onwijs goed. Moedermelk heeft het vermogen zich compleet aan te passen aan de behoeftes van jouw kleine wondertje. Het bevat alle benodigde voedingsstoffen, eiwitten en afweerstoffen die zo ontzettend belangrijk zijn.

    Daarnaast is moedermelk beter te verteren voor die kleine darmpjes. Als jouw baby nog te zwak is om uit de borst te drinken, kan je gaan kolven. Jouw melk wordt dan via de sonde aan de baby gegeven.

Kleding in de couveuse

Een baby in de couveuse heeft geen kleding aan. In de couveuse wordt de temperatuur constant op 37° C gehouden. Kleding is dus niet nodig en daarnaast mag het ook niet uit hygiënisch oogpunt. Als de baby uit de couveuse mag, bijvoorbeeld in het warmtebed, dan kunnen de kleertjes wel aan. Het meest handige is om overslag rompertjes te kopen. Als je baby meer kleertjes aan moet dan kun je ook overslagtruitjes kopen. Boxpakjes zijn ook ideaal.

De baby zal waarschijnlijk te klein zijn voor maatje 50. In veel winkels zoals Prénatal of andere babyzaken kan je maat 44 krijgen. Is dit ook nog te groot? Online kun je op veel websites nog kleinere babykleertjes bestellen.



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019