zozwanger adverteren
Baby

Huid op huidcontact van de baby met papa in de eerste weken

Wat je baby het liefste wilt na de geboorte, is lekker met zijn blote huidje tegen jouw blote huidje aanliggen. Heerlijk warm en knus. Nu doen moeders dit in de regel meer dan vaders omdat ze bijvoorbeeld borstvoeding geven. Maar een fijn huid op huidcontact van de baby met papa is ook heel belangrijk. Niet alleen vindt je kind dit heerlijk, het is ook goed voor de onderlinge band en voor vaders zelf. Lees hier meer over het essentiële belang van huid op huidcontact van de baby met papa. Tijd om het shirt uit te trekken!Wat is huid op huidcontact?

Voordat ik overga tot alle voordelen, is het misschien wel handig om te weten wat huid op huidcontact precies inhoudt. Al kun je het waarschijnlijk wel raden. Bij huid op huidcontact ligt je baby met het blote huidje tegen jouw blote borst aan. De baby moet dan niet gewikkeld zijn in een doek, hij of zij mag natuurlijk wel een luier aan. Mocht het koud zijn dan leg je een deken over je baby en jezelf heen. Je baby in zijn blootje tegen jouw blote lichaam houden wordt ook wel buidelen of kangoeroeën genoemd.

Voordelen huid op huidcontact van de baby met papa

Er zijn al vele onderzoeken geweest naar het belang van huid op huidcontact. Zo bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Singapore dat vader en kind profijt hebben van huid op huidcontact. Kinderen die na de geboorte direct tegen papa’s lichaam werden gehouden, huilden minder, werden sneller rustiger en ontspannen eerder.

Tevens had het een grote bijdrage aan de band tussen vader en kind. Een andere groot voordeel is dat baby’s minder huilen als ze na huid op huidcontact met de moeder, dat ook met de vader hebben.
de band tussen vader en baby
De voordelen voor de vaders liegen er ook niet om. Wat meer quality time doorbrengen met je baby in de vorm van huid op huid, verlaagt de stress en angst bij vaders en de communicatie met de baby verloopt beter.

Andere voordelen:

 • De lichaamstemperatuur is stabieler (zelfs bij baby’s die te vroeg geboren zijn).
 • De bloedsuikers zijn stabiel.
 • Ademhaling en hartritme van de baby wordt beter gereguleerd.
 • Borstvoeding is makkelijker.
 • Je baby ontwikkelt een beter slaappatroon.
 • Het vermindert pijn bij je baby bijvoorbeeld van de hielprik of darmkrampjes.
babydoos zwitsal startersbox

Super handig! Zwitsal babyolie, shampoo, wasgel, zinkzalf, zachte crème, billendoekjes, kortom alles wat je nodig hebt in een handige box met 40% korting!

Huid op huidcontact baby tot wanneer?

Direct na de geboorte is huid op huidcontact tussen baby met papa of mama heel belangrijk. Laat je baby dus meteen op jouw of je partners borst liggen voor ruim een uur. Daarna is het de eerste weken nog steeds belangrijk om je baby geregeld een uurtje bij je te dragen over de dag verspreid. Doe dit ook vooral als je borstvoeding geeft en laat papa op andere momenten lekker met je baby knuffelen in ontbloot bovenlijf.

Als de eerste weken voorbij zijn, kun je het natuurlijk voortzetten. Er zijn instanties die aangeven dat het goed is om je baby tot 3 maanden oud, 3 keer per week een uurtje of twee te verwennen met heerlijk huid op huidcontact.
Huid op huidcontact baby tot wanneer

Band tussen vader en baby

Vaders (of misschien juist de moeders) kunnen zich soms een beetje zorgen maken over hun hechting met de baby. Zeker als moeder borstvoeding geeft, kan de vader zich een beetje als buitenstaander voelen. En laten we eerlijk zijn: sommige vaders hebben nog niet zo heel veel met baby’s. Toch is het juist ontzettend belangrijk om als vader al meteen te werken aan de hechting met de baby. Er zijn meerdere manieren om de band te versterken.

 • Huid op huidcontact van de baby met papa.
 • De baby voeden. Geven jullie borstvoeding, dan kan moeder ook wat melk kolven die vader dan kan geven om zo ook een band met de baby te krijgen.
 • Baby naar bed brengen en uit het bedje halen.
 • Baby in badje doen.
 • Inspelen op de behoefte van de baby: je baby heeft diverse behoeftes. Als je goed let op wat je baby op welke momenten wilt, kun je aan het gedrag van je baby de behoeftes herkennen. Probeer hier vervolgens goed op in te spelen. Lees hier meer over lichaamssignalen van je baby.
 • Ravotten met je kleintje. Baby’s (niet een baby die pasgeboren is trouwens) vinden het hartstikke leuk om hoog in de lucht gehouden te worden of wanneer er gekke geluidjes gemaakt worden. Dit is een geweldige taak voor papa!

vadersschapsverlof 2019