luieraanbiedingen header
Baby

Huid op huidcontact van de baby met papa in de eerste weken!

Wat je baby het liefste wilt na de geboorte, is lekker met zijn blote huidje tegen jouw blote huidje aanliggen. Heerlijk warm en knus. Nu doen moeders dit in de regel meer dan vaders omdat ze bijvoorbeeld borstvoeding geven. Maar een fijn huid op huidcontact van de baby met papa is ook heel belangrijk. Niet alleen vindt de baby dit heerlijk, het is ook goed voor de onderlinge band en voor vaders zelf. Lees hier meer over het essentiële belang van huid op huidcontact van de baby met papa. Tijd om het shirt uit te trekken! 😉

beste babyfoon bol.com

Wat is huid op huidcontact?

Voordat ik overga tot alle voordelen, is het misschien wel handig om te weten wat wordt bedoeld met huid op huidcontact. Al kun je het waarschijnlijk wel raden.
Bij huid op huidcontact ligt je baby met het blote huidje tegen jouw blote borst aan. De baby moet dan niet gewikkeld zijn in een doek, hij of zij mag natuurlijk wel een luier aan. Mocht het koud zijn, dan leg je een deken over je baby en jezelf heen. De baby in zijn blootje tegen jouw blote lichaam houden wordt ook wel buidelen of kangoeroeën genoemd.




Voordelen huid op huidcontact van de baby met papa

Er zijn al vele onderzoeken geweest naar het belang van huid op huidcontact. Zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Singapore dat vader en kind profijt hebben van huid op huidcontact. Kinderen die na de geboorte direct tegen papa’s lichaam worden gehouden, huilen minder, worden sneller rustiger en ontspannen eerder.

prenatal banner weekaanbiedingen

Tevens heeft het een grote bijdrage aan de band tussen vader en kind. Een andere groot voordeel is dat baby’s minder huilen als ze na huid op huidcontact met de moeder, dat ook met de vader hebben.
de band tussen vader en baby
De voordelen voor de vaders liegen er ook niet om. Wat meer quality time doorbrengen met je baby in de vorm van huid op huid contact, verlaagt de stress en angst bij vaders en de communicatie met de baby verloopt beter.

Andere voordelen:

  • De lichaamstemperatuur is stabieler (zelfs bij baby’s die te vroeg geboren zijn).
  • De bloedsuikers zijn stabiel.
  • Ademhaling en hartritme van de baby wordt beter gereguleerd.
  • Borstvoeding is makkelijker.
  • Je baby ontwikkelt een beter slaappatroon.
  • Het vermindert pijn bij je baby bijvoorbeeld van de hielprik of darmkrampjes.
startersbox zwitsal banner

Huid op huidcontact baby tot wanneer?

Direct na de geboorte is huid op huidcontact tussen baby met papa of mama heel belangrijk. Laat je baby dus meteen op jouw of je partners borst liggen voor ruim een uur. Daarna is het de eerste weken nog steeds belangrijk om je baby geregeld een uurtje bij je te dragen over de dag verspreid. Doe dit ook vooral als je borstvoeding geeft en laat papa op andere momenten lekker met je baby knuffelen in ontbloot bovenlijf.

Als de eerste weken voorbij zijn, kan je natuurlijk doorgaan met huid op huid contact. Er zijn instanties die aangeven dat het goed is om je baby tot 3 maanden oud, 3 keer per week een uurtje of twee te verwennen met heerlijk huid op huidcontact.

Lees ook: Leuke boeken voor mannen die vader worden!

Huid op huidcontact baby tot wanneer

Band tussen vader en baby!

Vaders (of misschien juist de moeders) kunnen zich soms een beetje zorgen maken over hun hechting met de baby. Zeker als moeder borstvoeding geeft, kan de vader zich een beetje als buitenstaander voelen.

En laten we eerlijk zijn: sommige vaders hebben nog niet zo heel veel met baby’s. Toch is het juist ontzettend belangrijk om als vader al meteen te werken aan de hechting met de baby.
Er zijn meerdere manieren om de band tussen vader en baby te versterken:

prenatal banner weekaanbiedingen
  • Zoals gezegd, huid op huidcontact van de baby met papa kan hier zeker bij helpen.
  • Laat papa de baby voeden. Geven jullie borstvoeding, dan kan moeder ook wat melk kolven die vader dan kan geven om zo ook een band met de baby te krijgen.
  • De baby naar bed brengen en uit het bedje halen.
  • Laat de vader de baby in badje doen.
  • Inspelen op de behoefte van de baby: je baby heeft diverse behoeftes. Als je goed let op wat jouw baby op welke momenten wilt, kun je aan het gedrag van je baby de behoeftes herkennen. Probeer hier vervolgens goed op in te spelen. Lees hier meer over lichaamssignalen van je baby.
  • Ravotten en spelen met de baby. Baby’s (niet een baby die pasgeboren is trouwens) vinden het hartstikke leuk om hoog in de lucht gehouden te worden of wanneer er gekke geluidjes gemaakt worden. Dit is een geweldige taak voor papa!

Lees ook: Wat moet een vader regelen na de geboorte?



aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019