luieraanbiedingen header
Vaderschap

13 Tips voor vaders tijdens de bevalling!

Het moment is eindelijk daar: jouw vrouw gaat bevallen! Terwijl zij aan het puffen en steunen is, zal je jezelf misschien regelmatig afvragen: wat moet ik doen? Nou, er is genoeg wat je als partner kunt doen! Lees daarom deze tips voor vaders tijdens de bevalling en voorkom problemen!

disneybanner

13 Tips voor vaders tijdens de bevalling!

Vaders en vrouwen waarvan hun partner gaat bevallen opgelet! De bevalling is een enorme ingrijpende gebeurtenis waarbij je als partner al snel iets verkeerds doet, terwijl het zo belangrijk is dat je het juist goed doet!
Gelukkig heb ik hier een aantal belangrijke handvaten en tips voor vaders tijdens de bevalling!

 1. Zorg dat je voorbereid bent!

  Lees daarom eerst deze tips voor aanstaande vaders die je vóór de bevalling al geregeld moet hebben.

 2. Ben er voor haar, de hele bevalling!

  Een bevalling kan wel 12 tot 24 uur duren, dat is lang en dat vindt zij ook! Het is heel belangrijk dat je er heel de bevalling voor haar bent. En dan bedoel ik voor 100%.
  Ga dus niet tussendoor voetbal of Formule 1 kijken, koffie halen of lekker een broodje eten. De hele tijd op je telefoon is ook echt not done en vragen om problemen met je vrouw.

 3. Je hoeft niet per se iets te zeggen!

  Eén van de meest voorkomende fouten die vaders maken tijdens de bevalling komt uit hun mond. Als je niet weet wat je moet zeggen, kan je beter maar helemaal niets zeggen. Gewoon bij haar zijn met je volle aandacht is al voldoende. Probeer van te voren te achterhalen waar je vrouw behoefte aan heeft.
  Wil ze dat je haar aanmoedigt (kom op schat!), geruststelt (het komt goed) of moet je gewoon je mond houden?
 4. Zorg dat je wat van het proces van de bevalling af weet

  Het is heel zinvol om jezelf tijdens de zwangerschap al iets te verdiepen in de bevalling, zodat je een beetje weet wat je te wachten staat. Dat zal je vrouw waarschijnlijk ook heel fijn vinden. Lees bijvoorbeeld wat over de verschillende fases van de bevalling, hoe weeën verlopen en informeer wanneer je de verloskundige moet bellen. Het is ook handig als je wat weet over vruchtwater en het breken van de vliezen.

  Alle informatie kan je op onze website vinden, maar het is ook heel goed om een paar keer mee te gaan naar de verloskundige of de zwangerschapscursus.

 5. Ga bij haar hoofd staan, mits anders geïnstrueerd!

  Tijdens het persen is het beter om bij het hoofdeinde te staan en niet bij het ‘uiteinde’. Je vrouw zal het heel ongemakkelijk vinden als jij samen met alle andere vrolijk naar haar doos zit te gluren.

  Neem dus geen risico’s, maar misschien kan je het van te voren even overleggen. Vind ze het prima dat je alles gaat bekijken of heeft ze liever van niet. Bedenk ook wat jij wilt, want je kleine baby geboren zien worden kan wonderbaarlijk of traumatisch zijn.

 6. hoe je als man je vrouw ondersteunt bij de bevalling

 7. Relativeer en relax

  Een hele belangrijk tip voor vaders tijdens de bevalling, ben de rots in de branding in plaats van een bevend stukje verdriet. Je vrouw moet op jou kunnen bouwen. Dus ook al ben je ziek van de zenuwen en spanningen, blijf sterk!

 8. banner babypark sale
 9. Voorbereiding

  Een goede voorbereiding is zo belangrijk bij een bevalling. Zorg dat de vluchtkoffer klaar staat, ken de route naar het ziekenhuis en eventuele sluiproutes. Weet waar je moet parkeren (ook buiten ‘kantooruren) en zorg voor muntjes voor de rolstoel etc.

 10. Ken het geboorteplan!

  Zorg dat je het geboorteplan kent en bij je hebt, dit is zo belangrijk!
  Hierin kunnen jullie namelijk belangrijke wensen beschrijven voor tijdens de bevalling. Bijvoorbeeld hoe de communicatie moet verlopen, wie bij de bevalling mag zijn, welke pershoudingen je partner wil, of ze open staat voor pijnbestrijding en wie er foto’s mag maken van wat. Als je alles weet dan kan je de rol op je nemen als spreekbuis en vraagbaak.

 11. Help haar te ontspannen

  Tussen de weeën door moet je vrouw even ontspannen en op adem komen. Help haar hierbij door bijvoorbeeld te masseren, achter haar te zitten of een lekker koud washandje op haar voorhoofd te leggen. Bespreek samen met haar wat ze graag wilt.

 12. help haar ontspannen tijdens de bevalling

 13. Erg belangrijk! Ga niet in discussie!

  Je vrouw zal waarschijnlijk niet de meest aardige vrouw op aarde zijn tijdens haar bevalling. Maar wat wil je als je in helse pijn verkeerd. Ga daarom niet met haar in discussie en doe wat ze vraagt. Zorg er ook voor dat je haar constant steunt en voor haar belangen opkomt.

 14. Borstvoeding of flesvoeding

  Weet of je vrouw borstvoeding of flesvoeding wilt geven en probeer ervoor te zorgen dat de baby na de bevalling zo snel mogelijk bij je vrouw wordt gelegd.

 15. Het draait niet om jou

  Natuurlijk ben jij de papa en ben je heel belangrijk, maar een bevalling draait niet om jou. Probeer dus ook niet de aandacht op je te vestigen, maar accepteer je ondersteunende rol.

 16. Navelstreng doorknippen

  De laatste tip voor vaders tijdens de bevalling, er zal gevraagd worden of je de navelstreng wilt doorknippen. Bespreek van te voren of je dit wilt doen. Het doorknippen van een navelstreng is een beetje vergelijkbaar moet een fietsband doorknippen. Je moet dus wel een beetje kracht zetten.

Als deze tips voor vaders tijdens de bevalling nuttig zijn, lees dan ook onze tips voor vaders tijdens kraamtijd!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019