“babydeals
Bevalling

Vliezen gebroken, wat wil dat zeggen?

Tijdens je zwangerschap is je baby samen met het vruchtwater omhuld door een vruchtwaterzak. Deze zak zorgt ervoor dat het vruchtwater in je lichaam blijft en je baby is beschermd. De vruchtwaterzak bevat vliezen en deze zitten vast aan de baarmoedermond en de placenta.
Voel je van tevoren als je vliezen breken? Of je aan voelt komen of je vliezen gebroken zijn, dat is bij iedere vrouw verschillend. Lees hier meer over in deze blog!

Zalando 1 75p korting banner

Vliezen breken, hoe voelt dat?

Op de vraag: voel je van tevoren als je vliezen breken, zijn meerdere antwoorden mogelijk. Slechts 10% van alle zwangere vrouwen kan gebroken vliezen herkennen doordat ze in één keer een flinke stroom vruchtwater verliezen. In deze gevallen zijn de vliezen gebroken bij de baarmoedermond.

Maar wanneer je vliezen meer bovenin de baarmoeder scheuren, verlies je beetje bij beetje wat vruchtwater. Het is dan een stuk lastiger om gebroken vliezen te herkennen. Sommige vrouwen merken het niet eens op omdat ze maar een paar druppels per keer verliezen. In dit geval verlies je niet meteen al het vruchtwater en is het niet zo erg dat je niet meteen aan de bel trekt.
vliezen gebroken wanneer bellen

Vliezen gebroken of niet?

Als je in één keer een flinke stroom vocht uit je vagina voelt lopen dan zijn je vliezen gebroken. Je kunt deze stroom niet ophouden, zoals je bij urine bijvoorbeeld wel kunt doen. Merk je dat je wat vocht verliest en ben je al ruim 37 weken zwanger? Dan kan dit ook vruchtwater zijn.

Vruchtwater ruikt een beetje zoetig. In de meeste gevallen komen binnen 24 uur ook de weeën opzetten en dan gaat de bevalling beginnen. Ben niet bang als je vliezen niet gebroken zijn, maar je wel al weeën hebt. Dit komt tijdens de bevalling helemaal goed!

Kleertjes.com korting banner

Kleur vruchtwater

De kleur vruchtwater is doorgaans doorzichtig met wat witte vlokken erin. Als je de mogelijkheid hebt is het goed om wat op te vangen. Is het vruchtwater helder en is je baby ingedaald, dan kun je de verloskundige bellen. Het kan ook zijn dat het vruchtwater wat rozig is doordat er een beetje bloed bij zit.

Is de kleur van het vruchtwater groen of bruin, dan zit er ontlasting van je baby bij en is het goed om meteen je verloskundige te bellen!

Heb je al een geboorteplan gemaakt? Je kunt hem hier gratis downloaden.

Vliezen gebroken, en nu?

Als je vliezen gebroken zijn is het wachten op de weeën. Normaal gesproken is het niet nodig om meteen je verloskundige te bellen, want je baby blijft nog wel even zitten. Pas als je weeën voelt opkomen kun je bellen. Je kunt jezelf het beste ontspannen want dan komen de weeën het snelste op gang. Aangezien er geen bescherming meer is voor je kindje is de kans op infecties groot. Meet daarom regelmatig je temperatuur. Als je onder de 37,8 graden Celsius blijft is het goed, zit je daarboven bel dan de verloskundige.

Infecties nadat je vliezen zijn gebroken kun je voorkomen door:

  • Meteen je bed te verschonen;
  • Geen tampon in te doen;
  • Regelmatig je maandverband verschonen;
  • Geen seks te hebben;
  • Geen bad te nemen (douchen mag wel).

Zelf vliezen breken of vliezen breken stimuleren?

Voel je echte weeën maar zijn je vliezen nog niet gebroken? Ga dan niet zelf vliezen breken! Dit behoort natuurlijk te gaan. Je kunt ook niet vliezen breken stimuleren. Het komt heel vaak voor dat de vliezen nog niet zijn gebroken terwijl de bevalling al is begonnen. Tijdens de bevalling gebeurt vliezen breken door verloskundige.

Vliezen gebroken, maar geen weeën?

Als je weeën binnen 24 uur na het breken van de vliezen nog niet op gang zijn gekomen moet je de verloskundige bellen. Hij of zij zal je doorverwijzen naar het ziekenhuis waar je ingeleid wordt.
In zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat je vruchtwater verliest voordat je 37 weken zwanger bent. Ook dan is het goed je verloskundige te bellen zodat er actie ondernomen kan worden.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!