Vruchtwater is essentieel voor je baby wanneer hij of zij nog in de baarmoeder zit. Zonder vruchtwater krijgt je baby geen voedingsstoffen binnen, heeft je baby geen bescherming tegen stoten en kan je baby niet goed groeien.
Daarnaast zorgt het ervoor dat de temperatuur in de baarmoeder constant blijft, de navelstreng niet wordt dichtgedrukt en je baby zich kan bewegen. Lees hier nog meer interessante informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen over dit zinvolle ‘water’ in je baarmoeder.
Hoe ziet vruchtwater eruit?
In principe is het helder en kleurloos en lijkt het dus op water. Maar het kan voorkomen dat er wat witte vlokken in zitten of dat het roze is gekleurd doordat er wat bloed bij zit. Een andere kleur dat het kan aannemen is bruin, groen of donkergeel. Dit betekent dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept. Op zich komt dit vaak voor maar het kan leiden tot complicaties. Neem dus altijd contact op met je verloskundige als je dit opmerkt.
Vruchtwater of afscheiding?
Vruchtwater is makkelijk te verwarren met urine of afscheiding omdat het qua dikte op beide kan lijken. Het grootste verschil tussen vruchtwater en afscheiding is de kleur. Dit water in de vruchtzak is of helder, of bevat witachtige vlokken, is roze of wat bruin/groen. Daarnaast is de geur ook anders. Afscheiding ruikt wat zurig en het water van de vrucht ruikt zoet.
Drinkt je baby vruchtwater?
Wanneer je baby ongeveer 4 maanden oud is drinkt hij of zij van tijd tot tijd kleine beetjes vrucht water. Op die manier krijgt hij wat voedingsstoffen binnen en traint hij of zij het ademhalingsstelsel en spijsverteringsstelsel.
Alles wat je baby inslikt, wordt weer uitgeplast in het vrucht water. Gelukkig is dat totaal niet schadelijk voor je baby. Merk je dat je baby de hik heeft doordat je kleine schokjes voelt? Dat is een teken dat je baby wat van het water heeft gedronken en zich per ongeluk heeft verslikt!
Hoeveel vruchtwater zit er in de baarmoeder?
De hoeveelheid van het vrucht-water in de baarmoeder is niet bij elke vrouw hetzelfde. Het kan zelfs voorkomen dat vrouwen teveel water of te weinig vrucht water hebben. Vanaf de tweede week van je zwangerschap begint het vocht zich langzaamaan te ontwikkelen. Gemiddeld hebben vrouwen aan het einde van de zwangerschap 1,5 liter vruchtwater in de baarmoeder zitten.
Hoe weet je of je vruchtwater verliest?
Als je vrucht-water in een soort van stroom verliest dan voelt het of er warm water uit je vagina stroomt. Maar het komt vaker voor dat vrouwen kleine beetjes verliezen en dit niet eens zo opmerken. In de meeste gevallen verlies je het als je weeën hebt en de bevalling al is begonnen.
Begint de bevalling met het verliezen van vruchtwater?
Slechts bij 10% van alle vrouwen begint de bevalling eerst met het breken van de vliezen. In de meeste gevallen krijgen vrouwen eerst weeën die ervoor zorgen dat de vliezen worden gebroken.
Het vruchtwater komt dan vrij in één stroom, met kleine beetjes of in een langzame stroom. Het komt nagenoeg nooit voor dat je in één keer een plens water van 1,5 liter op de vloer krijgt.
Vruchtwater test
Met een vruchtwaterpunctie kan achterhaald worden of je baby een DNA-afwijking of chromosoomafwijking heeft. Dit doen ze door cellen die zich erin bevinden te testen. Op die manier kan bepaald worden of je baby kans heeft op het syndroom van Down.