header banner hema
Zwangerschapskalender

2 Weken zwanger

Ook in de tweede week van je zwangerschap ben je net zoals in de eerste week nog niet zwanger, maar dat moment komt wel steeds meer dichterbij. Wanneer je 2 weken zwanger bent gaat je eitje verder rijpen totdat het zo groot is als een kers en dan vindt er een eisprong plaats.

lAlles voor je baby banner

Als je in die periode seks hebt wordt aan het einde van deze tweede week je eitje bevrucht. Hoe deze bevruchting plaats vindt lees je hier.

De zaadjes naar het eitje

Elke man maakt dagelijks miljoenen zaadcellen aan. Deze cellen doen er ongeveer 2 maanden over om te rijpen. Een zaadcel is rijp wanneer het een kop, middenstuk en een staartje heeft ontwikkeld. Een zaadcel leeft ongeveer 48 uur. Wanneer er een zaadlozing plaatsvindt worden er maar liefst tweehonderd miljoen zaadcellen in de baarmoeder geschoten.

Vervolgens vindt er een heuse race plaats tussen de miljoenen zaadcellen waarbij ze proberen naar de baarmoeder te snellen om vervolgens bij de eileiders terecht te komen. Hierna wachten ze totdat de eisprong plaatsvindt.
2 weken zwanger zwangerschapskalender
Als het lichaam van een vrouw zich aan het voorbereiden is op de zwangerschap, zorgt het ervoor dat de baarmoedermond verwijdt en zachter wordt. Daarnaast wordt de baarmoeder minder zuur zodat de zaadcellen er beter doorheen kunnen.

aerosleep babymatras veilig slapen

2 Weken zwanger: De eisprong

Als het eitje of eigenlijk de follikel, rijp is heeft het de grootte van een kers. Op dat moment zijn de eitjes zo groot dat ze met het blote oog ook te zien zouden zijn. Het eitje laat dan los van de eileider en baant zich een weg naar de baarmoeder. Eitjes kunnen zelf niet bewegen. Door middel van golfbewegingen die worden veroorzaakt door trilhaartjes binnenin het eitje kan het zich in de juiste richting laten duwen.

clearblue testen of je zwanger bent banner

2 Weken zwanger: De bevruchting

Vrouwen hebben 2 eileiders die aan twee kanten bij de baarmoeder zitten. Bij elke cyclus heb je maar één eisprong, dus maar aan één kant. Wanneer de zaadlozing heeft plaatsgevonden en de zaadcellen hun best doen om het eitje te bereiken gaan er miljoenen zaadjes de verkeerde kant op. Deze zullen afsterven. Van de zaadjes die wel de goede kant opgaan zullen er onderweg ook veel sneuvelen omdat ze bijvoorbeeld niet snel genoeg zijn of te zwak.
bevruchting twee weken zwanger

Lees ook: Hoe lang kan sperma overleven in het lichaam van de vrouw?

Slechts een paar honderd bereiken daadwerkelijk het eitje. De strijd is dan nog niet gestreden want de zaadcel moet nog proberen om de eicel door te dringen. Slechts 1 zaadcel is de gelukkige en kan met zijn kop in de eicel komen. Het staartje breekt af. De eicel sluit meteen weer af zodat er niet meerdere zaadcellen binnen kunnen dringen.
Wil je zien hoe de bevruchting in zijn werk gaat? Bekijk dan deze prachtige animatie video van de bevruchting van een eicel!

Wat zijn de tekenen dat je zwanger bent? of doe hier de online zwangerschapstest.

Wordt het een jongen of meisje?

Ben je 2 weken zwanger dan wordt meteen het geslacht van je kindje bepaald. Zaadcellen hebben X-chromosomen of Y-chromosomen.
X staat voor meisje, Y staat voor jongen. Zaadcellen met een Y-chromosoom kunnen het snelste zwemmen. Heb je rondom of kort na de ovulatie seks dan is de kans groot dat je een jongen krijgt. In dit artikel lees je meer hoe je de kans op een meisje of jongen vergroot.

Zaadcellen met X-chromosomen zijn misschien wel langzamer dan de zaadcellen met Y-chromosomen, ze zijn wel groter en sterker en kunnen daardoor langer leven. Heb je een paar dagen voor de ovulatie (eisprong) seks, dan is de kans groot dat je een meisje krijgt. Deze ‘vrouwelijke’ zaadcellen kunnen namelijk langer wachten totdat de eisprong plaatsvindt voordat ze afsterven.

Wil je weten hoe jouw baby zich verder ontwikkeld? Volg dan in de zwangerschapskalender de groei van jouw baby week voor week.

1 Week zwanger 3 Weken zwanger

blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019