header banner hema
Zwangerschapskalender

1 Week zwanger

Er wordt altijd aangegeven dat een zwangerschap 40 weken duurt. Maar eigenlijk is dat niet helemaal waar. De eigenlijke zwangerschap, dus de periode dat het bevruchte eitje uitgroeit tot een baby duurt 38 weken. Die overige 2 weken zijn de weken voordat het eitje daadwerkelijk is bevrucht. In de eerste week van je zwangerschap ben je dus niet echt zwanger, maar toch hoort deze week wel bij je zwangerschap omdat het een belangrijk onderdeel is van het gehele proces. Dit voorstadium van echt zwanger zijn beslaat 2 weken. Je leest het goed, in de eerste 2 weken is er nog geen bevruchting! Wat er precies gebeurt in je lichaam als je 1 week zwanger bent, lees je hier.

baby kleertjes banner

Datum uitrekenen

Het is erg lastig om precies uit te vinden wanneer het eitje bevrucht is. Dat komt omdat bij iedere vrouw het moment van de eisprong op een ander tijdstip plaatsvindt. Daarom kijkt men altijd naar de eerste dag waarop je voor het laatst ongesteld werd. Dit is de begindatum en hierbij worden 40 weken opgeteld.

Als je zelf wilt berekenen wanneer jouw kindje wordt geboren reken je dus vanaf die dag en daar tel je 40 weken bovenop. Nog makkelijker, gebruik onze uitgerekende datum tool en leer gelijk meer over het sterrenbeeld en karakter van je baby!

disneybanner

Wat gebeurt er in je lichaam bij 1 week zwanger?

De eerste week van je zwangerschap begint bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Op het moment dat je ongesteld bent bereid je lichaam zich voor op een eventuele zwangerschap. In de eerste 2 weken van je menstruatiecyclus maakt je lichaam hormonen aan die ervoor zorgen dat het eitje kan groeien en rijpen. Dat is dus wat er in de eerste week gebeurt: je eitjes gaan rijpen. De eisprong gebeurt in de tweede week.

Lees hier meer over foliumzuur – Je kunt foliumzuur door blijven slikken tot je 10 weken zwanger bent

davitamon mamavitaal banner

Slik je al foliumzuur?

Voordat je 1 week zwanger bent is het al goed om te starten met het innemen van foliumzuur. Het beste moment om hiermee te beginnen is vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Foliumzuur verkleint de kans op een hazenlip, open ruggetje en open gehemelte.

Wil je weten hoe jouw baby zich verder ontwikkeld? Volg dan in onze zwangerschapskalender de groei van jouw baby week voor week.

2 Weken zwanger

blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019