header banner hema
Menstruatiecyclus

Menstruatiecyclus week 2: De eisprong

De menstruatiecyclus uitleg per week. Daar waar week 1 nog in het teken stond van de grote schoonmaak, staat de tweede week van de menstruatiecyclus in het teken van het vrijkomen van de eicel. Wat de vorige week al was gestart, maar waar je nog niets van merkte, zal in de tweede week van de menstruatiecyclus worden voortgezet. De bekroning is het vrijkomen van de eicel en misschien wel het begin van jullie baby!

libido banner

Week 2 van de menstruatiecyclus

In week twee van de menstruatiecyclus zullen de follikels (een soort broedmachines voor eicellen) verder groeien en rijpen. Ze beginnen met een grootte van ongeveer 4mm doorsnede, maar groeien al snel tot wel 5 keer zo groot. Ook het baarmoederslijmvlies groeit aan en wordt dikker.

Rond dag 12 van je menstruatiecyclus is het oestrogeengehalte het hoogste. Dat is het teken voor het afgeven van LH-hormonen in je lichaam.
Het LH-hormoon is het luteïniserend hormoon wat bij vrouwen voor een stimulatie van de eisprong zorgt. Als je werkt met een ovulatietest om je LH-piek te bepalen dan is dag 12 een goed moment om te beginnen met testen.

Lees ook: Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

Menstruatiecyclus: De eisprong of ovulatie

Het LH hormoon brengt veranderingen teweeg in zowel je eierstok als de follikel. Deze veranderingen zullen leiden tot de eisprong of ovulatie. Als het LH hormoon zijn piek bereikt (dat is de dag waarop je een positieve ovulatietest in handen hebt) beginnen de membranen van de follikels dunner te worden. Na ongeveer 36 tot 48 uur scheurt een van de follikels open en komt de eicel vrij.

Lees ook: Hoe moet je de eisprong berekenen?

menstruatiecyclus per week
Sommige vrouwen voelen hun eisprong naderen, doordat ze zich bijvoorbeeld aantrekkelijker vinden en meer “zin” hebben. Dit is de manier van Moeder Natuur om ervoor te zorgen dat vrouwen op het juiste moment vrijen. Daarnaast zijn er ook vrouwen die rondom hun eisprong last hebben van ovulatiepijn.
In het artikel “Herken dat de eisprong eraan komt” kan je hier meer over lezen.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

1 Dag na eisprong nog vruchtbaar

Geen mens is hetzelfde en ook jouw lichaam gedraagt zich steeds weer anders. Het moment van de eisprong of ovulatie kan elke menstruatiecyclus weer anders zijn. Een verschuiving van het tijdstip van de eisprong van een paar dagen is heel normaal.

Toch maakt dit niet zo veel uit als je zwanger worden wilt. Want het sperma van de man kunnen een aantal dagen overleven in de eileiders. De zaadcellen wachten en liggen klaar om de eicel te bevruchten.

Dit wil zeggen dat je toch zwanger kunt worden als je sex hebt een paar dagen voor de ovulatie. Ook als je een dag na de eisprong sex hebt kan je zwanger worden. Want de eicel blijft nog ongeveer een dag leven.

Lees verder over de menstruatiecyclus uitleg in week 3: De bevruchting van de eicel.

Week 1 van de cyclus Week 3 van de cyclus

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019