header banner hema
Menstruatiecyclus

Polymenorroe en zwanger worden met een te korte cyclus

Polymenorroe betekent simpel gezegd ‘veelvuldig menstrueren’. Vrouwen die polymenorroe hebben, menstrueren veel, langdurig en hebben daarnaast geregeld een korte cyclus. Lees hier meer informatie over polymenorroe en of je eigenlijk wel zwanger kunt worden als je hier last van hebt.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Polymenorroe en zwanger worden

Vrouwen die polymenorroe hebben, menstrueren veel, langdurig en vaak. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam. Door deze hormonale veranderingen gaan de eierstokken harder werken.
Polymenorroe komt met name voor:

  • bij jonge meisjes die nog niet lang menstrueren,
  • bij vrouwen in de menopauze en
  • soms ook bij vrouwen die net bevallen zijn en waarbij de menstruatie nog op gang moet komen.

Bij deze vrouwen is een behandeling nog niet echt noodzakelijk en wordt dus gewacht tot de menstruatiecyclus zich vanzelf herstelt en de eierstokken dus minder hard gaan werken.

In zeer zeldzame gevallen komt het voor bij vrouwen die niet of heel jong zijn, in de menopauze zitten of net een zwangerschap achter de rug hebben. Over het algemeen is het wel mogelijk om zwanger te worden als je polymenorroe hebt, mits je cyclus goed op gang kan komen en je een eisprong hebt.

Houd dus goed je cyclus in de gaten. Je eisprong vindt plaats 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Als je cyclus 24 dagen is, dan kun je gewoon zwanger worden.

Omgaan met polymenorroe bij een kinderwens

Over het algemeen komt polymenorroe niet vaak voor bij vrouwen die aan kinderen willen beginnen, maar meer bij jonge meisjes of vrouwen in overgang.
Maar mocht je wel een korte cyclus hebben en veel, vaak en langdurig menstrueren dan kan dat een teken zijn dat je last hebt van deze aandoening. Als je een kinderwens hebt is het belangrijk dat je jouw cyclus in de gaten houdt.

Noteer de dag waarop je ongesteld wordt, hoe lang je ongesteld bent en de volgende dag dat je weer opnieuw ongesteld wordt. De eerste dag van je menstruatie is de dag dat je bloeding zo erg is, dat je tampons of maandverband moet gaan gebruiken. De dagen van de eerste menstruatie tot de eerste dag van je volgende menstruatie, zijn het aantal dagen van je cyclus. Wanneer dit ongeveer 24 dagen zijn, kun je gewoon zwanger worden. Is je cyclus 21 dagen of korter, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

davitamon mamavitaal banner

Persoonlijke geschiedenis en onderzoek

Middels je persoonlijke geschiedenis en een lichamelijk onderzoek zoals curettage, biopsie of echo kan bekeken worden of je polymenorroe hebt en wat de oorzaak is. Oorzaken van polymenorroe kunnen zijn:

  • Aandoening aan de eierstokken.
  • Chronische bekkenontsteking (kan veroorzaakt worden door een seksueel overdraagbare aandoening).
  • Endometriose.
  • Vleesbomen.
  • Ernstige verwondingen of na een zware operatie.

Sommige oorzaken van de aandoening kunnen behandeld worden door een operatie (vleesbomen weghalen) of een cyclische hormoonbehandeling met oestrogeen en progesteron.

Een te korte cyclus en zwanger worden

Een kenmerk van polymenorroe is dat de menstruatiecyclus kort is. Het is dus erg belangrijk om je cyclus goed bij te houden. Wanneer je cyclus 24 dagen is, dan is heb je een korte cyclus, maar kun je nog steeds zwanger worden. Is je cyclus echter korter dan 21 dagen dan is het lastiger om zwanger te worden. Je eitjes hebben een bepaalde tijd nodig om te rijpen. Dit is bijna niet mogelijk als je cyclus heel kort is. Neem in dit geval contact op met je huisarts.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019