sale kleertjes header
Menstruatiecyclus

Menstruatiecyclus: Week 4, de innesteling

In de vierde week van de menstruatiecyclus is het wachten op de innesteling van de bevruchte eicel. Als de menstruatie weg blijft, kan je een zwangerschapstest proberen. Misschien lukt het ook wel iets eerder, maar het blijft afwachten. Tegen het einde van week 3 van de menstruatiecyclus is de bevruchte eicel aangekomen in jouw baarmoeder. In het dikke baarmoederslijmvlies kan de innesteling van de bevruchte eicel gaan beginnen.

banner winkelpromo

Innesteling van de bevruchte eicel

Ongeveer 4 tot 5 dagen na de eisprong bereikt de embryo, die nu uit ongeveer 30 cellen bestaat, de baarmoeder. Het hormoon progesteron, wat zorgt voor de groei van het baarmoederslijmvlies, bereikt nu zijn hoogtepunt. Dit hormoon zorgt er ook voor dat het baarmoederslijmvlies intact blijft en dat jouw menstruatie stopt.
Het embryo wordt nu ook wel blastula genoemd. In de baarmoeder zweeft de blastula rond, terwijl hij zich blijft delen. Ongeveer 7 tot 10 dagen na de eisprong zal de blastula zich innestelen in het in het baarmoederslijmvlies.

Vier van de tien blastula’s die de baarmoeder bereiken zullen zich nooit innestelen!

Als de innesteling wel lukt dan zal het baarmoederslijmvlies de blastula omhullen. Zo wordt hij op zijn plek gehouden, zodat hij zich goed kan innestelen. Al snel zal de groeiende embryo contact maken met de bloedtoevoer van de moeder.

davitamon mamavitaal banner

Ben ik zwanger?

Als de innesteling van de bevruchte eicel succesvol is dan ben je zwanger. Je lichaam weet nu ook dat je zwanger bent en start met het aanmaken van het hCG hormoon. Het hCG hormoon zorgt er onder andere voor dat er geen nieuwe eicellen worden aangemaakt. Immers je bent al zwanger.

De aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG is dus een manier om te testen of je zwanger bent. Enkele dagen na innesteling kan dit zwangerschapshormoon hCG dan ook in je urine gevonden worden.

Lees ook: Wanneer vindt de innesteling plaats? En kan je de innesteling voelen?

Innestelingsbloeding

Bij het innestelen van de bevruchte eicel kan er soms een klein beetje bloed vrijkomen, innestelinngsbloeding. Dit kan een eerste teken zijn van zwangerschap. Het zou dan gaan om een klein beetje roze of bruine afscheiding, een paar dagen vóór je normaal gesproken ongesteld zou worden. De meeste vrouwen merken echter niets van de innesteling.

online testen zwangerschap

Wil je testen of je zwanger bent?
Deze test is gevoeliger dan andere testen waardoor je al 4 dagen voor je menstruatie kunt testen.

Tegenwoordig zijn er ook zwangerschapstesten verkrijgbaar die al enkele dagen voor de normale ongesteldheidsdatum een positief resultaat kunnen geven. Toch blijft het verstandig om te wachten tot je daadwerkelijk “over tijd” bent, voor je gaat testen.

Ook na de innesteling van de bevruchte eicel kan er in zo’n vroeg stadium nog van alles misgaan. Dat zou dan betekenen dat je positief test, maar toch enkele dagen later weer ongesteld wordt.

Week 3 van de menstruatiecycluslibido banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019