sale kleertjes header
Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid verhogen door voeding aan te passen!

In het dagelijks leven nemen wij een hoop dingen tot ons waarvan we ons niet bewust zijn dat ze onze vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Voeding en vruchtbaarheid gaan vaak hand in hand. Als jullie proberen om zwanger te worden, willen jullie natuurlijk ook zo snel mogelijk zwanger zijn. Om de kansen op een zwangerschap te vergroten is het verstandig om naar jullie leefgewoonten en voeding te kijken. Misschien kan je tijdelijk iets laten en kan je zo de vruchtbaarheid verhogen door voeding aan te passen. Jullie vruchtbaarheid bevorderen is dus mogelijk.

clearblue testen of je zwanger bent banner

De vruchtbaarheid verhogen door voeding aan te passen

Laten we de verschillende voedingsmiddelen en gewoontes eens bekijken.

 1. Voeding en vruchtbaarheid: Wat doen thee, koffie en cafeïne

  Cafeïne zorgt ervoor dat er water aan het lichaam wordt onttrokken en dat er cortisol wordt aangemaakt. Cortisol gaat de strijd aan met de vruchtbaarheidshormonen waardoor die in hoeveelheid afnemen. Bij een cafeïne gebruik van meer dan 4 koppen of glazen per dag kan het tot wel 50% langer duren om zwanger te worden.

  Daarnaast verhoogt cafeïne de kans op een miskraam, een laag geboortegewicht en op zwangerschapsvergiftiging.
  Cafeïne gebruik bij de man leidt tot een verhoogde kans op vroeg geboortes. Het is dus belangrijk om het drinken van koffie, zwarte thee, cola en energy drinks te verminderen of te vervangen door ander soorten dranken. Zwarte thee bevat ook cafeïne, maar in veel mindere mate en is dus veel minder schadelijk. Beter nog is kruidenthee drinken.
  Cafeïne is het gemakkelijkste weg te laten uit je dagelijkse voeding en het is handig om hier mee te beginnen om zo de vruchtbaarheid te verhogen door voeding.

 2. de beste ovulatietest direct bestellen banner

  De vruchtbaarheid verhogen door voeding kost misschien wat moeite, maar wist je dat er meer factoren zijn die vruchtbaarheid beïnvloeden?

  voeding en vruchtbaarheid

 3. Vruchtbaarheid en Roken

  Roken zorgt ervoor dat er belangrijke voedingstoffen en mineralen aan het lichaam worden onttrokken. Daarnaast verhoogt het een aantal schadelijke stoffen in het bloed. Tabaksrook bevat tenminste 30 stoffen die de vruchtbaarheid remmen. Daarnaast vertraagt roken de celdeling waardoor het in een heel vroeg stadium van een zwangerschap al funest kan zijn voor het ongeboren kind.

  Er zijn een aantal feiten bekend over rokers. Zo zijn rokende vrouwen vaker onvruchtbaar, hebben eerder een onregelmatige cyclus of een cyclus zonder eisprong. Ook doen ze er langer over om zwanger te raken en hebben meer kans op een miskraam. Daarnaast krijgen ze eerder kinderen met een laag geboortegewicht.

  Heb je hulp en tips nodig om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap, dan hebben wij hier een waardevol artikel over geschreven. Ook handig als je rookt en zwanger bent!

  Rokende mannen hebben vaker problemen met de zaadproductie. Zo hebben ze minder zaadcellen, zijn hun zaadcellen minder beweeglijk en hebben ze meer zaadcellen met afwijkingen. Een rokende man krijgt daardoor vaker kinderen met een aangeboren afwijking of gezondheidsproblemen zoals astma. Het is dus aan te raden om te stoppen met roken vóór jullie beginnen met het proberen zwanger te worden.

 4. Vruchtbaarheid verhogen door voeding: minder alcohol!

  Als je probeert om zwanger te worden dan kan een enkel glaasje alcohol in de eerste helft van je cyclus geen kwaad. Maar toch zijn er grote voordelen om helemaal geen alcohol te drinken. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die minder dan vijf eenheden alcohol per week drinken, twee keer zoveel kans hebben op zwangerschap als vrouwen die meer drinken.
  Zelfs een kleine hoeveelheid als twee eenheden per week heeft al een negatieve invloed op je hormoonhuishouding. Het kan je vruchtbaarheid aanzienlijk verminderen.

  Alcohol bij mannen heeft ook duidelijke negatieve effecten op de vruchtbaarheid van de man. Geen wonder dat 80% van de alcoholisten onvruchtbaar of impotent is. Alcohol zorgt ervoor dat niet alleen de kwaliteit maar ook de hoeveelheid van het zaad achteruit gaat. Het kan leiden tot chromosoomafwijkingen bij jullie toekomstige baby en kan de mannelijke hormoonhuishouding dwarsbomen. Deze gevolgen bij de man zijn omkeerbaar. Na drie maanden geen alcohol is de kwaliteit en de hoeveelheid van het sperma al stukken beter.

 5. vruchtbaarheid verhogen door voeding snel zwanger worden

 6. Let op medicatie en drugs!

  Drugs en zwanger worden, zwanger zijn en baby’s gaat niet samen. De effecten van drugs op een ongeboren kind zijn onbeschrijfelijk. Laat drugs daarom absoluut liggen als jullie graag zwanger willen worden. Niet alleen beïnvloedt drugs zoals XTC de vruchtbaarheid, het zorgt er ook voor dat jullie kindje een moeilijke start zal krijgen.

 7. Vruchtbaarheid en de invloed van geneesmiddelen

  Als jullie zwanger willen worden en je gebruikt medicijnen dan is het verstandig om dit met je dokter te bespreken. Hij kan direct zien welke van de door hem voorgeschreven medicijnen schadelijk zijn voor jullie vruchtbaarheid of voor het ongeboren kind. Hij zal dan kijken of er alternatieven beschikbaar zijn of dat je met de medicijnen kan stoppen.

  Vrij verkrijgbare medicijnen kunnen ook schadelijk zijn. Verstandig is om dus op te passen met vrij verkrijgbare medicijnen en de bijsluiter goed te raadplegen voor gebruik. Bij twijfel altijd een arts vragen.

  Zo is Ibuprofen bijvoorbeeld een remmer van de eisprong bij veelvuldig gebruik. Beter is dus om paracetamol te slikken als dat nodig is. Middelen waar je mee moet oppassen zijn middelen tegen acne, pijnstillers, antibiotica, antidepressiva, antihistaminica, vocht afdrijvers, steroïden, middelen tegen duizeligheid en anti-malaria middelen.

Welke factoren bepalen de kans dat je zwanger wordt

Kansen vergroten om zwanger te worden

Je kunt dus jullie vruchtbaarheid verhogen door de voeding aan te passen. Ongezond eten is altijd slecht, maar als jullie zwanger proberen te worden, is het dubbel zo slecht. Onverzadigde vetten die verhit worden boven de 100 graden Celsius (zoals bij frituren, barbecueën en grillen) zorgen voor schadelijke stoffen in je lichaam die de eicellen kunnen aantasten.

Gebruik daarom olijfolie om mee te koken. Wees ook voorzichtig met de hoeveelheid zout. Ook light dranken kan je beter laten staan. In deze dranken is de suiker vervangen door de zoetstof Aspertaam. Bij het verteren wordt het warmer dan 30 graden (het neemt jou lichaamswarmte aan) en dan komen er giftige stoffen vrij.

Als je dit artikel leest dan lijkt het alsof je helemaal niets meer mag hebben wat je lekker vindt als je graag zwanger worden wilt. Zo erg is het nou ook weer niet maar voeding en vruchtbaarheid hebben veel invloed op elkaar. Wees je er bewust van wat je wel en beter niet kan eten en dat zal je zeker helpen als je wilt zwanger worden.
Jullie vruchtbaarheid verhogen door voeding is niet zo moeilijk maar kost misschien wel wat moeite om erop te letten.clearblue testen of je zwanger bent banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019