luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Zwanger worden na xtc gebruik

Ben je niet vies van een XTC pilletje (of andere vorm van XTC) en wil je graag zwanger worden? Of heb je drugs gebruikt en blijkt nu dat je zwanger bent? Misschien vraag je jezelf dan af wat voor effect deze drug heeft op jouw zwangerschap en je baby. Logisch. Waarschijnlijk weet je dat drugs tijdens de zwangerschap geen goed idee is, maar hoe zit dat met zwanger worden na XTC gebruik? Je leest het hier!

beste babyfoon bol.com

Welk effect hebben drugs op de vruchtbaarheid van een vrouw?

Tot nu toe zijn er nog niet heel veel onderzoeken op mensen geweest (wel op dieren) die iets aangeven over welk effect drugs hebben op de vruchtbaarheid van een vrouw. Wel schijnt het dat vrouwen die wiet roken in de periode dat ze zwanger proberen te worden, minder kans hebben om in verwachting te raken. Maar hoe dat zit met zwanger worden na XTC gebruik is niet duidelijk.
Toch raden artsen en professionals sterk aan om te stoppen met het gebruik van drugs ten minste 3 maanden voordat je start met proberen. Drugs zijn namelijk niet goed voor je gezondheid en als je zwanger wilt worden, dan is het ontzettend belangrijk dat je gezondheid optimaal is. Hoe beter je lijf is, hoe groter je kans op een zwangerschap.

Wat overigens wel bekend is, is dat drugs een negatief effect hebben op de zaadcellen van de man. Zo zou het zaad van mindere kwaliteit zijn, minder mobiel en wordt de hoeveelheid minder. Als jullie serieus willen proberen zwanger te worden, is het heel belangrijk dat je partner ook stopt met drugs.
drugs tijdens zwangerschap

Mag je XTC slikken als je zwanger wilt worden?

Als je zwanger wilt worden moet je geen XTC gebruiken, zo simpel is. Hoewel men nog niet precies weet of XTC de vruchtbaarheid schaadt, is het altijd beter om geen risico te lopen. Er bestaat een kans dat je baby of zwangerschap in gevaar komt, maar er bestaat ook een kans dat dit niet het geval is.

Misschien een beetje vergelijkbaar met alcohol. Alcohol kan mogelijk een miskraam in de hand werken, maar er zijn zat vrouwen die gewoon zwanger zijn geworden na alcohol drinken en een gezonde baby op de wereld hebben gezet. Het belangrijkste is dat je stopt met XTC gebruik als je zwanger bent.

Dat gezegd hebbende is en blijft XTC een gevaarlijke drug die veel effect kan hebben op je lichaam en dus je gezondheid. Als je een kinderwens hebt, kan je beter stoppen met deze drugs.

prenatal extra korting banner

De gevaren van XTC zijn namelijk:

  1. Mogelijk aantasting van geheugen, concentratie en stemming: Hoe vaker je gebruikt, hoe groter de kans dat XTC je hersenen aantast. Er wordt vermoed dat zelfs eenmalig gebruik al een negatief effect kan hebben op je hersenen. Men weet momenteel niet of het blijvend is.
  2. Nep XTC pillen: Misschien wel het grootste gevaar van XTC is dat er veel pillen in omloop zijn die geen echte XTC bevatten. Echte XTC pillen bevatten de stof MDMA. Andere varianten bevatten deze stof niet of maar weinig en is het vervangen door MDEA, MDA of speed. Soms zitten er onbekende stoffen in. Deze andere stoffen kunnen nog meer risico’s met zich meebrengen. Daarnaast verschilt de dosering heel erg per pil. De afgelopen jaren is de dosering steeds hoger geworden, waardoor de kans op gevaarlijke gevolgen ook toeneemt. Je weet dus eigenlijk nooit wat je nu geslikt hebt en dat is heel gevaarlijk.
  3. Geen vermoeidheidssignalen: XTC zorgt ervoor dat je niet meer moe bent en uren kunt dansen. Je gaat maar door en dat terwijl je lichaam misschien wel helemaal op is. Ook vergeten mensen die drugs gebruiken vaak te drinken waardoor het lichaam oververhit raakt en uitdroogt. Dat is heel erg gevaarlijk en kans zelfs leiden tot uitval van bepaalde organen.
  4. Vatbaarder voor infecties: Er zijn sterke vermoedens dat veelvuldig gebruik van drugs ervoor zorgt dat mensen vatbaarder worden voor infecties. Dit maakt het wel gevaarlijk om zwanger te worden na XTC gebruik, want infecties kunnen een risico vormen voor je baby.
  5. Versterken van depressies, angstaanvallen en psychoses: Ben je bekend met depressieve gevoelens, angstaanvallen of psychoses dan is XTC gebruiken zeker geen goed idee omdat het deze dingen versterkt. Ook kan het een negatief effect hebben op mensen met een hoge bloeddruk, astma, epilepsie of suikerziekten. Het is mogelijk dat XTC ook verschijnselen van zwangere vrouwen kan verergeren.
  6. In een aantal gevallen zijn mensen overleden: Er zijn een paar gevallen bekend van mensen die overleden zijn door extensief gebruik, waarschijnlijk doordat er een verkeerde combinatie van middelen was, een lichamelijke afwijking of overgevoeligheid van diegene die de drug heeft gebruikt.

Zwanger worden na xtc gebruik: zijn er risico’s voor de baby?

Er is een onderzoek geweest naar de effecten van drugsgebruik tijdens de conceptie. In dit Brits onderzoek waren ruim 500 vrouwen onderzocht op drugsgebruik tijdens de conceptie en zwangerschap. Bij dit onderzoek werden de haren van de vrouwen geanalyseerd. In haren kan men namelijk de stoffen van drugs terugvinden. Aangezien je haar elke maand een centimeter groeit, kan precies achterhaald worden wanneer er drugs zijn gebruikt.

De resultaten lieten zien dat vrouwen die drugs (XTC, cocaïne of cannabis) hadden gebruikt rond de conceptie of in het eerste half jaar van de zwangerschap drie keer zoveel kans hadden om een kind te krijgen met een hersenafwijking. Het is niet duidelijk welke drugs de meest negatieve gevolgen hebben, de vrouwen in het onderzoek hadden voornamelijk cannabis gebruikt.

Zwangerschap en XTC gebruik

Zwanger worden na XTC gebruik is niet ideaal, maar als je meteen stopt dan kan je misschien de schade nog beperken. Ga in ieder geval nooit door met het gebruik van drugs. XTC gebruik tijdens de zwangerschap kan namelijk zorgen voor:

  1. Aangeboren afwijkingen Zoals afwijkingen aan het hartje of afwijkingen aan ledematen. Bij het laatste kan je denken aan klompvoeten, vergroeide vingers of tenen of het ontbreken van een been of arm.
  2. Leerproblemen of geheugenproblemen: Er lijkt een verband te zijn tussen XTC gebruik van de moeder tijdens de zwangerschap en geheugen- en leerproblemen bij het kind na de geboorte. Hoe dit precies wordt veroorzaakt is niet duidelijk.

Uit een onderzoek bij 65 Zweedse vrouwen die middelen zoals XTC hadden gebruikt tijdens de zwangerschap, bleek dat hun baby’s kleiner en lichter waren dan andere baby’s. Tevens waren de hoofdjes kleiner dan normaal.

Hoewel dit onderzoek niet geheel betrouwbaar was, omdat deze gevolgen ook veroorzaakt konden worden door andere factoren, is het niet uitgesloten dat XTC gebruik hier wel een rol in speelt. En dat wil je natuurlijk niet.

Kortom: Zwanger worden na XTC gebruik zal wel mogelijk zijn (mits je niet heel veel XTC gebruikt). Maar het beste is er zo snel mogelijk mee te stoppen als je jouw kinderwens in vervulling wilt laten gaan!banner autogordel zwangere vrouwen
vadersschapsverlof 2019