Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Zwangerschap

Dromen tijdens de zwangerschap

Ben je plotseling je baby vergeten? Beleef je telkens spannende avonturen met je ex? Beval je in één keer van een volwassen kind? Deze gebeurtenissen zijn natuurlijk niet echt, maar kunnen vrij levendig voorkomen in je dromen tijdens de zwangerschap. In deze blog kun je lezen welke dromen zwangere vrouwen geregeld tijdens de zwangerschap hebben en hoe het komt dat ze zo levendig zijn.Soorten dromen tijdens de zwangerschap

De dromen tijdens de zwangerschap zijn vaak behoorlijk intens en soms ook vrij heftig. Het onderwerp van je dromen kan erg verschillen. Sommige dames hebben erotische dromen, anderen veel nachtmerries en weer anderen hebben heerlijke dromen over hun toekomstige kind. De meest voorkomende onderwerpen in dromen tijdens de zwangerschap zijn:

 1. Dromen over de bevalling
 2. Dromen over dieren

  Zoals jonge dieren (kuikens, kittens). Maar soms zijn de dieren in je droom wat minder lief. Deze dromen geven aan dat er een nieuw wezentje in je leven komt en je hier nog aan moet wennen

 3. Seksdromen

  Of het nu met een ex is, een bekende filmster of misschien heeft je eigen partner wel een glansrol in je droom! Seksdromen komen heel vaak voor tijdens je zwangerschap. Niets om jezelf voor te schamen!

 4. Dromen waarin je jouw partner kwijtraakt

  Tijdens de zwangerschap voel je jezelf heel kwetsbaar. Veel vrouwen voelen een kleine angst dat hun partner hen gaat verlaten omdat ze er bijvoorbeeld niet alleen voor willen staan. Daarnaast voel je jezelf misschien niet heel aantrekkelijk en dat kan de angst van verlaten alleen maar versterken. Praat hierover met je partner zodat hij je gerust kan stellen.

 5. Dromen over je baby

  Deze dromen kunnen super leuk zijn. Je droomt over je baby die je nog nooit hebt gezien en je kunt jouw baby lekker knuffelen. Droom je dat er iets vervelends met je kind gebeurd? Dan is dat een afspiegeling van je angsten.

 6. Dromen waarin je jouw baby kwijtraakt of iets verkeerds doet

  Deze dromen komen heel vaak voor tijdens de zwangerschap. Ook dromen waarin je jouw baby vergeet te voeden of te verschonen komen geregeld voor. Deze dromen geven aan dat je nog wat bang bent voor het onbekende en je jezelf onzeker voelt over het moederschap.

dromen tijdens de zwangerschap

Waarom heb je levensechte dromen tijdens zwangerschap

Elke nacht dromen we, maar deze kunnen we niet altijd herinneren. Waarom is dat tijdens je zwangerschap dan anders? Want nu onthoud je wel vaak je dromen en zijn ze vaak zo levendig dat je er soms van slag van bent. Hoe komt het eigenlijk dat zwangere vrouwen zo intens dromen en de dromen ook onthouden? De exacte oorzaken van deze heftige dromen tijdens de zwangerschap zijn niet precies bekend, maar er zijn wel verschillende vermoedens.

 • Zwangerschapshormonen en heftige emoties

  Door je zwangerschapshormonen kun je last hebben van stemmingswisselingen en heftige emoties. Zo kun je bijvoorbeeld al huilen tijdens een reclame. Doordat je emoties versterkt zijn kunnen je dromen ook heftiger aanvoelen.

 • Emoties verwerken via dromen

  Een andere theorie is dat wetenschappers denken dat we onze emoties verwerken via onze dromen. Tijdens je zwangerschap heb je flink wat emoties te verwerken. Zoals angsten voor een miskraam of dat er later wat gaat gebeuren met je kind. Of wat dacht je van onzekerheid over je moederschap of je veranderde lichaam?

 • Gebeurtenissen van de dag

  Sommige wetenschappers denken dat dromen kunnen helpen om de gebeurtenissen van de dag op een rij te zetten. Het komt vaak voor dat mensen die veel aan hun hoofd hebben, intense dromen krijgen waarin vreemde dingen gebeuren. Die soms bizarre gebeurtenissen in je droom helpen om de dagelijkse dingen in je leven een plek te geven zodat je meer orde in je hoofd kunt scheppen.

 • Dromen onthouden

  Tijdens je zwangerschap zal je waarschijnlijk ’s nachts vaker wakker worden omdat je weer naar de wc moet, je niet lekker ligt of andere slaapproblemen hebt. Doordat je vaker wakker wordt en misschien ook meestal midden in een droom, kun je de droom beter onthouden.

Nachtmerries begin zwangerschap

Het is heel normaal om nare dromen tijdens de zwangerschap te hebben. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het een pretje is. Vaak worden de nachtmerries heftiger naarmate je zwangerschap vordert. Onderzoekers denken dat je nachtmerries een manier zijn om je angsten en spanningen te uiten. Trek je niet te veel van de nachtmerries aan en praat erover met je partner en andere moeders in je omgeving. Waarschijnlijk zullen veel moeders hetzelfde hebben meegemaakt.

In het eerste trimester komt het vaak voor dat vrouwen vervelende of hele rare dromen hebben over de bevalling. Dit kan verklaard worden doordat je opziet tegen de bevalling en bang bent voor wat er gaat komen.
Een ander veelvoorkomend onderwerp in dromen in het eerste trimester is dromen over water. Je verdrinkt in water of zwemt in de zee, een vissenkom of iets anders vreemds. Sommige mensen denken dat het water staat voor het vruchtwater dat je nu steeds meer gaat ontwikkelen in je baarmoeder. Het kan ook staan voor het breken van je vliezen.

Dromen over miskraam tijdens zwangerschap

Dromen tijdens de zwangerschap die gaan over een miskraam komt ook heel veel voor. Elke moeder wil absoluut geen miskraam. Een miskraam is één van de eerste en grootste angsten waarmee je te maken krijgt tijdens de zwangerschap. Dromen over een miskraam weerspiegelt je angst. Als je hier veel over droomt is het goed om over deze angst te praten zodat je het hopelijk een plekje kunt geven.

Heb je een miskraam gehad? Dan kan dromen over een miskraam een manier zijn om het verlies te verwerken. Het is in dat geval een onderdeel van het rouwproces.
dromen over seks

Zwanger dromen over seks

Heb je veel erotische dromen? Ga je misschien ook geregeld vreemd in je droom? Voel je vooral niet schuldig. Er zijn heel veel zwangere vrouwen die vaak dromen over seks (soms met een ex) tijdens de zwangerschap. Het is eigenlijk bijna helemaal normaal.

Seks met je ex in je dromen

Droom je vaak over een ex, of verschijnt in één keer je jeugdvriendje die je al heel lang niet meer hebt gezien in je droom? Dat kan soms heel vreemd zijn, maar ook dat komt vaak voor. Het schijnt dat deze dromen over je ex niet betekenen dat je bent uitgekeken op je huidige partner, maar dat je wat onzeker wordt over je veranderende lichaam. Misschien vraag je jezelf af of je huidige partner je nog wel aantrekkelijk vindt.

Waarom droom je meer over seks?

Je seksdromen tijdens de zwangerschap kunnen behoorlijk intens zijn en zelfs voor een orgasme zorgen! Er zijn een aantal factoren die een rol spelen in het feit dat jij ’s nachts in je slaap vaker spannende avonturen beleefd. Volgens bepaalde onderzoekers zijn deze factoren:

 • Je hebt een extra toestroom van bloed naar je erogene zones zoals je tepels en schaamstreek. Hierdoor worden deze zones wat gevoeliger.
 • Tijdens je zwangerschap heb je een verhoogd oestrogeengehalte
 • Je vagina is wat vochtiger omdat je tijdens je zwangerschap meer afscheiding hebt dan normaal

Je erotische dromen kunnen ook veroorzaakt worden doordat je huidige seksleven niet zo heel actief is. Misschien ben je al ver in je zwangerschap en is het behoorlijk ongemakkelijk of je hebt er gewoon geen zin in. Maar we blijven mensen met behoeftes en verlangens en misschien dromen over seks ervoor zorgt dat je toch nog een beetje aan je trekken komt.

Als jouw dromen je blijven achtervolgen, praat er dan alsjeblieft met iemand over. Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, hoef je jezelf nergens voor te schamen. Met mensen erover praten kan wellicht helpen om je gevoelens beter te verwerken zodat de nachtmerries wegblijven.

Waar heb jij vaak over gedroomd tijdens de zwangerschap?

Reageer

vadersschapsverlof 2019