header banner hema
Fases Bevalling

Gebroken vliezen

Ongeveer 9 van de 10 keer begint de bevalling met weeën. Bij 10% van de zwangere vrouwen breken eerst de vliezen en komt daarna de bevalling op gang. Maar hoe weet je eigenlijk dat jouw vliezen gebroken zijn? Want het is vaak niet zoals in films, dat je in één keer een plas vruchtwater op de grond hebt liggen. Hoe kom je er dan achter? Hoe ziet vruchtwater er uit? En wat moet je doen bij gebroken vliezen? Je leest het allemaal hier!

nutricia actie banner

Wat zijn vliezen en wat doen ze?

Je kleine baby is omhult door vliezen. Deze vliezen houden het vruchtwater vast, waar je baby lekker in kan bewegen. Daarnaast beschermen de vliezen jouw baby tegen infecties van buitenaf.

Voor de 14de week groeit de baby in een zogenoemde vruchtzak. Na de 14de week van je zwangerschap gaat deze vruchtzak zich vullen met vocht, dit heet vruchtwater. Tijdens de groei van je baby worden de vliezen steeds meer opgerekt en dunner.

Medici menen dat de vliezen uiteindelijk breken door de werking van hormonen, bepaalde enzymen en druk gecreëerd door samentrekkingen van de baarmoeder of het gewicht van de baby.

Als je gaat bevallen moeten de vliezen ´breken´ oftewel scheuren, anders kan de baby er niet uitkomen. Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen breken de vliezen voor de weeën. De overige 90% van de vrouwen krijgen eerst weeën en daarna breken de vliezen.

Hoe kunnen de vliezen breken?

Gebroken vliezen herkennen gaat niet altijd zo gemakkelijk als in de films waarbij vrouwen in één keer een plas water verliezen. Dit gebeurt slechts in enkele gevallen en alleen als de vliezen scheuren bij je baarmoedermond. Er zijn 3 manieren waarop je vliezen kunnen breken:

  1. In één keer verlies je een hele plens water.
  2. Je verliest beetjes per keer. Het lijkt dan net of je kleine plasjes doet, maar je kunt het niet ophouden.
  3. Je verliest een paar druppels per keer. De kans is groot dat je dit helemaal niet opmerkt. Dat is overigens niet erg.

Hoe kan je gebroken vliezen herkennen?

In 90% van de gevallen krijg je eerst weeën en daarna verlies je vruchtwater. Maar wat nou als je eerst vruchtwater verliest en geen weeën hebt? Hoe weet je dan dat je vliezen gebroken zijn?

Als je merkt dat je vocht verliest daarbeneden dat je niet kunt ophouden, zoals dat met urine wel kan, is de kans groot dat het vruchtwater is. Vruchtwater is geurloos of ruikt een beetje zoet. De kleur van het vruchtwater is doorzichtig en er zitten vaak wat witte vlokken in (huidschilfers). Het vruchtwater kan ook een beetje rozig zijn als er wat bloed bij zit.

Daarnaast kan het soms groen of bruin van kleur zijn. Als je dat opmerkt moet je echt meteen de verloskundige bellen. Je baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. Als je baby dit inademt kan het de luchtwegen blokkeren. Er moet dus snel gehandeld worden.

startersbox zwitsal banner

Vliezen gebroken wanneer begint de bevalling?

Wanneer je gebroken vliezen hebt zonder dat je eerst weeën kreeg, dan kan de bevalling daarna snel op gang komen. Maar het kan ook voorkomen dat je nog geen weeën krijgt. Bij 70% van de vrouwen komt de bevalling binnen 24 uur op gang. Bij 90% komt de bevalling op gang na 48 uur. En bij 95% komt de bevalling toch echt wel binnen 72 uur op gang.

Als het vruchtwater dat je verloor gewoon helder was, is er nog niets om je zorgen over te maken. Je kunt je verloskundige bellen om het te melden. Waarschijnlijk zal je verloskundige aangeven dat je het nog even moet afwachten.

Is de bevalling na 72 uur nog steeds niet op gang gekomen dan word je ingeleid. Als er 24 uur of meer zit tussen het moment van de vliezen breken en op gang komen van de bevalling, moet je altijd in het ziekenhuis bevallen. Zo kunnen ze goed in de gaten houden of je baby geen infecties heeft opgelopen.

blije doos banner

Hoeveel vocht bij gebroken vliezen?

Gemiddeld verlies je wanneer je vliezen breken ongeveer 600 tot 800 milliliter vruchtwater. Maar dit hoef je dus niet in één keer te zien. Het kan ook in kleine beetjes komen waardoor je het niet zo goed door hebt.

Risico aan gebroken vliezen

Bij gebroken vliezen heb je een grotere kans op infecties in de baarmoeder. Dat komt omdat de vliezen normaal gesproken de baarmoeder afschermen. Deze bescherming valt nu weg waardoor bacteriën makkelijker in de baarmoeder terecht kunnen komen.

Daarom moet je, wanneer je vliezen zijn gebroken, elke dag op controle komen bij de verloskundige. De verloskundige zal onder andere je temperatuur, jouw hartslag en die van je baby in de gaten houden. Als deze verhoogd zijn kan er mogelijk sprake zijn van een infectie.
gebroken vliezen herkennen

Wat te doen bij gebroken vliezen

Als je weeën hebt is het altijd goed om meteen de verloskundige te bellen. Heb je alleen gebroken vliezen, dan kun je hier altijd een melding van maken.
Als het vruchtwater helder is, hoef je niet direct te bellen als het midden in de nacht is, mits je bevalling op gang komt. Je kunt dan ook wachten tot de werkdag is begonnen.

Is het vruchtwater groen of bruin, dan moet je altijd je verloskundige bellen. Ook midden in de nacht. Bel ook je verloskundige meteen als je weet dat je baby in de stuitligging ligt en je vliezen zijn gebroken.

Meestal komt binnen 72 uur de bevalling op gang. Wanneer dat niet het geval is dan wordt je in het ziekenhuis ingeleid. Tijdens de wachtperiode moet je dagelijks naar je verloskundige om je temperatuur en je hartslag te laten meten. Is er na 24 uur nog steeds geen teken van een bevalling, dan wordt er een kweek afgenomen van de vagina om te controleren of er geen gevaarlijke bacteriën zich aan het verzamelen zijn. Je zal dan ook altijd in het ziekenhuis moeten bevallen.

Tips voor thuis bij gebroken vliezen

Als je gebroken vliezen hebt is het super belangrijk dat je de onderstaande instructies nauwgezet opvolgt zodat je infecties zoals kraamvrouwenkoorts kan voorkomen:

  • Ga niet in bad;
  • Heb geen gemeenschap met je partner;
  • Gebruik geen tampons;
  • Verschoon regelmatig je maandverband;
  • Douchen mag wel;
  • Spoel na elk toiletbezoek je vagina met lauwwarm kraanwater;
  • Controleer elke 6 uur je temperatuur.

Wanneer meteen bellen naar verloskundige na breken van vliezen?

Als je onderstaande symptomen opmerkt na je gebroken vliezen bel dan meteen!

  • Jouw temperatuur is boven de 38 graden of al 2 maal boven de 37,7 graden geweest
  • Je hebt buikpijn
  • Je voelt je niet lekker
  • Het vruchtwater heeft een groene of bruine kleur
  • Je voelt minder leven bij je baby
  • Als je weeën krijgt (de bevalling komt op gang!) en deze krijg je om de 4 tot 5 minuten en duren zo 60 seconden
  • Je jezelf ongerust voelt


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019