De nageboorte is de allerlaatste fase van de bevalling. Hoewel jouw baby al geboren is, ben jij (helaas) nog niet klaar. Met de nageboorte wordt bedoeld dat de placenta of moederkoek nog geboren moet worden. Meestal gebeurt dit na ongeveer 15 minuten, maar het kan voorkomen dat het tot wel een een uur kan duren.
Naweeën en de geboorte van de placenta
Je merkt dat de nageboorte begint doordat je naweeën krijgt. Deze weeën zorgen ervoor dat jouw baarmoeder gaat samentrekken. Hierdoor komt de placenta los. Dit is ook het moment dat jouw baarmoeder gaat krimpen. Meestal komt de placenta er al uit na een paar keer persen.
Bij de nageboorte is het erg belangrijk dat alles wat nog in de baarmoeder zat, eruit komt. Als er nog iets blijft zitten kan dit infecties veroorzaken. De arts zal dit controleren door te bekijken of de placenta nog intact is en of de vliezen in het geheel zijn meegekomen. Na deze controle mag je beslissen wat er met de placenta kan gebeuren.
Wanneer er delen van de placenta blijven zitten na de bevalling, moet er ingegrepen worden en zal men de placenta manueel verwijderen.
Lees ook: Waarom je de navelstreng niet gelijk moet laten doorknippen!
Nageboorte eten?!
De meeste vrouwen moeten er niet aan denken, maar er is een groter wordende groep vrouwen die gelooft dat het opeten van de nageboorte helend kan werken. Door de vele voedingsstoffen zou het herstel na de bevalling versneld worden. Belangrijk is om je goed te laten informeren en een keuze te maken waar je zelf helemaal achter staat.
Wat gebeurt er na de nageboorte?
Als de placenta in het geheel is geboren en jouw baarmoeder is helemaal leeg, dan is de nageboorte afgelopen. Zodra de placenta niet meer aan jou verbonden is en je kindje zelfstandig kan ademhalen, wordt de navelstreng doorgeknipt. Mocht je tijdens de bevalling zijn ingeknipt of mocht er een scheurtje zijn ontstaan, dan zal je meteen na de nageboorte gehecht worden.
Wist je dit? Gooi de navelstreng niet gelijk weg, maar laat de stamcellen opslaan uit de navelstreng!
Wat gebeurt er met je baby tijdens de bevalling?
Als je baby nog in de baarmoeder zit, zijn de longen gevuld met vruchtwater. Het is voor de baby nog niet nodig om adem te halen aangezien hij of zij zuurstof krijgt via de placenta. Gelukkig oefent je baby wel de spieren die hij nodig heeft om later zelfstandig te ademen.
Tijdens de geboorte, dus wanneer de baby door het geboortekanaal gaat, wordt het vruchtwater uit de longetjes geperst. Eenmaal geboren krijgt je baby voor de eerste keer echte lucht binnen. Als jouw baby meteen huilt na de geboorte is dat altijd een goed teken: de longen kunnen zo goed gaan werken. Wees niet ongerust wanneer je kindje niet meteen huilt, gemiddeld duurt het ongeveer een minuut.
Lees ook: Wat is een loslatende placenta?
Naweeën na de nageboorte
Na de geboorte keert jouw baarmoeder weer terug naar haar oorspronkelijke staat. Dit kan naweeën als gevolg hebben. Je kunt hier nog een tijdje last van hebben, want je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na de bevalling. Bij de nageboorte laat de placenta namelijk een wondgebied achter in de baarmoeder wanneer deze loskomt.
Het is daarom heel gebruikelijk dat je na de bevalling nog een aantal dagen bloedverlies hebt. Na een paar dagen wordt dit minder, maar je kunt er wel vanuit gaan dat je ongeveer tot 6 weken na de bevalling nog wat bloedverlies hebt. Dit hoeft overigens niet precies 6 weken te zijn hoor, er zijn vrouwen na 2 weken al niet meer vloeien.
De naweeën kunnen heftiger zijn als je borstvoeding geeft. Dit heeft te maken met de hormonen die vrijkomen door de borstvoeding. Deze hormonen stimuleren het samentrekken van je baarmoeder.
Er is een goed boek over het ontzwangeren en het 1e jaar na de bevalling, waar heel veel herkenbare dingen in staan die je kunnen helpen. Mama’s eerste jaar is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.