“babydeals
Fases Bevalling

De nageboorte

De nageboorte is de allerlaatste fase van je bevalling. Hoewel je kindje al het eerste levenslicht heeft gezien ben jij (helaas) nog niet klaar. De nageboorte houdt in dat de placenta, oftewel moederkoek, nog geboren moet worden. Meestal gebeurt dit na 15 minuten, maar het kan voorkomen dat er een langere tijd overheen gaat, tot ongeveer een uur.

Voordeeldrogist Pampers banner

Naweeën en de geboorte van de placenta

Je merkt dat de nageboorte begint doordat je naweeën krijgt. Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken. Hierdoor komt de placenta los. Dit is ook het moment dat je baarmoeder gaat krimpen. Meestal komt de placenta er al uit na een paar keer persen.

Bij de nageboorte is het erg belangrijk dat alles wat nog in de baarmoeder zat, eruit komt. Als er nog iets blijft zitten kan dit infecties veroorzaken. De arts zal dit controleren door te bekijken of de placenta nog intact is en of de vliezen in het geheel zijn meegekomen. Na deze controle mag je beslissen wat er met de placenta kan gebeuren.

Wanneer de placenta blijft zitten na bevalling moet er ingegrepen worden, hierover hebben wij een apart artikel geschreven.

babykleding hema banner

Nageboorte eten?!

De meeste vrouwen moeten er niet aan denken maar er is een groter wordende groep vrouwen die gelooft dat het opeten van de nageboorte helend kan werken. Door de vele voedingsstoffen zou het herstel versneld worden na de bevalling. Belangrijk is om je goed te laten informeren en een keuze te maken waar je zelf helemaal achter staat.

nageboorte vijfde fase bevalling

Wat gebeurt er na de nageboorte?

Als de placenta in het geheel is geboren en je baarmoeder is helemaal leeg dan is de nageboorte afgelopen. Zodra de placenta niet meer aan jou verbonden is en je kindje zelfstandig kan ademhalen, wordt de navelstreng doorgeknipt. Mocht je tijdens de bevalling zijn ingeknipt of mocht er een scheurtje zijn ontstaan dan zal je meteen na de nageboorte gehecht worden.

wehkamp sale damesmode banner

Wist je dit? Gooi de navelstreng niet gelijk weg maar laat de stamcellen opslaan uit de navelstreng!

Nageboorte mens: Wat gebeurt er met je kindje tijdens de bevalling?

Als je kindje nog in de baarmoeder zit zijn de longen gevuld met vruchtwater. Het is voor de baby nog niet nodig om adem te halen aangezien hij of zij zuurstof krijgt via de placenta. Gelukkig oefent je kindje wel de spieren die het nodig heeft om later zelfstandig te ademen.

Tijdens de geboorte, dus wanneer je baby door het geboortekanaal gaat, wordt het vruchtwater uit de longetjes geperst. Eenmaal geboren krijgt je baby voor de eerste keer echte lucht binnen. Als je baby meteen huilt na de geboorte is dat altijd een goed teken: de longen kunnen zo goed gaan werken. Wees niet ongerust wanneer je kindje niet meteen huilt, gemiddeld duurt het ongeveer een minuut.

beste babyfles banner

Naweeën na de nageboorte

Na de geboorte keert je baarmoeder weer terug naar haar oorspronkelijke staat. Dit kan naweeën als gevolg hebben. Je kunt hier nog een tijdje last van hebben want je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen na de bevalling. Bij de nageboorte laat de placenta namelijk een wondgebied achter in je baarmoeder wanneer deze loskomt.

Het is daarom heel gebruikelijk dat je na de bevalling nog een aantal dagen vloeit. Na een paar dagen wordt dit minder, maar je kunt er wel vanuit gaan dat je tot ongeveer 6 weken nog wat bloedverlies hebt. Dit hoeft overigens niet persé 6 weken te zijn hoor, er zijn vrouwen na 2 weken al niet meer vloeien.

De naweeën kunnen heftiger zijn als je borstvoeding geeft. Dit heeft te maken met de hormonen die vrijkomen door de borstvoeding. Deze hormonen stimuleren het samentrekken van je baarmoeder.

Er is een goed boek over het ontzwangeren en het 1e jaar na de bevalling, waar heel veel herkenbare dingen in staan die je kunnen helpen. Mama’s eerste jaar is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Alles voor moeder en kind banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!