luieraanbiedingen header
Fases Bevalling

De overgangsfase van de bevalling

In deze derde fase van je bevalling is de daadwerkelijke bevalling zeer dichtbij. Het is dus de laatste fase voordat je gaat persen en je jouw kindje ter wereld brengt. Veel vrouwen zien deze fase als de meest lastige fase van de bevalling. Dat komt omdat je tijdens deze overgangsfase een enorme persdrang krijgt, maar nog niet mag persen omdat de ontsluiting nog niet volledig is. De weeën moet je dus weg puffen.

nutricia actie banner

Wat gebeurt er in de overgangsfase?

Je baby daalt tijdens deze fase verder in en maakt hierbij een begin aan de spildraai. Dat wil zeggen dat de baby in de juiste houding (achterhoofd eerst) door het geboortekanaal gaat. Langzaamaan daalt je kindje steeds verder tot op je bekkenbodem.

Je gaat in deze fase van 8 centimeter ontsluiting naar volledige ontsluiting (10 centimeter). Je baarmoeder gaat samentrekken zodat je baby door het geboortekanaal wordt geduwd. Omdat je nog geen volledige ontsluiting hebt is je baarmoedermond onvoldoende opgerekt om je kindje eruit te krijgen. Maar je ervaart wel dermate hoge druk dat je het liefst meteen wilt persen.

Lees hier meer over de ontsluiting van de baarmoeder tijdens de bevalling
Mocht het zo zijn dat je vliezen nog niet zijn gebroken dan wordt dat in deze fase handmatig gedaan door de verloskundige. Hier voel je overigens niets van, maar het gevolg is wel dat je weeën nog intenser worden.

Je weeën in de overgangsfase

In de overgangsfase zullen je weeën het meest heftig zijn. Ze volgen elkaar op in een hoog tempo, zo ongeveer om de 2 tot 3 minuten. De weeën houden ongeveer een minuut tot 90 seconde aan. De ontsluiting gaat sneller verlopen omdat je kindje op de baarmoedermond drukt. Dit merk je doordat je een hevige pijn ervaart.

babykleding hema banner

Het is nog niet de bedoeling dat je gaat persen. Je zult dus de weeën moeten weg puffen. Maak hierbij gebruik van de ademhalingstechnieken die je hebt geleerd tijdens de zwangerschapscursus of je luistert naar de aanwijzingen van de verloskundige. Op de momenten dat de weeën even zijn gezakt probeer je weer rustig op adem te komen zodat je niet gaat hyperventileren.
overgangsfase bevalling derde fase

Waar moet je op letten tijdens de overgangsfase?

Het aller belangrijkste is dat je niet gaat persen voordat je volledige ontsluiting hebt. Dit is het moment dat je even niet naar je lichaam moet luisteren, maar naar de aanwijzingen van de verloskundige. Als je gaat persen voordat je volledige ontsluiting hebt is het mogelijk dat de ontsluitingsrand vocht gaat opnemen. Dit vocht maakt de rand dikker en hierdoor vertraagd de verdere ontsluiting.

Het kan voorkomen dat je misselijk wordt of moet overgeven in deze fase van de bevalling. Sommige vrouwen gaan trillen of zweten. Het kan ook voorkomen dat je krampen krijgt of niet zo goed meer door hebt wat er om je heen gebeurd. Maak je hier alsjeblieft geen zorgen over. Dit hoort erbij. De overgangsfase van de bevalling is ontzettend intens voor je lichaam en hier kan het op reageren. Hopelijk helpt het dat je nu ongeveer weet wat je te wachten staat zodat je een klein beetje bent voorbereid op de bevalling.

Lees hier meer over de laatste fase, de uitdrijvingsfase van de bevalling.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019