header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Zo kan je weeën herkennen!

Tijdens de zwangerschap zal je met een aantal ongemakken te maken krijgen. Zeker wanneer het einde van de zwangerschap nadert en al helemaal als je zwanger bent van je eerste kindje. Eén van de dingen die je kunt ervaren is een harde buik of voorweeën. Door deze weeën zou je kunnen denken dat de bevalling is begonnen, maar dat is niet altijd het geval. Wil je weten hoe je weeën herkennen kan zodat je weet dat je gaat bevallen? Lees in dit artikel hoe het zit.

beste babyfoon bol.com

Welke weeën zijn er?

Voordat ik uitleg hoe je echte weeën herkennen kan, moet je weten dat er nog een drietal andere weeën zijn. Dit zijn weeën die je kunt hebben voordat je echte weeën krijgt. Dit zijn de Braxton-Hick weeën, indalingsweeën en de voorweeën.

 1. Braxton-Hick weeën

  Deze weeën worden ook wel een ‘harde buik’ genoemd. Je kunt al weken of zelfs maanden voordat je gaat bevallen last hebben van een harde buik. Een harde buik wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder zich oprekt om je groeiende kindje meer ruimte te geven. Lees hier meer informatie over harde buiken.
 2. Indalingsweeën

  Tegen het einde van je zwangerschap gaat je baby geleidelijk indalen. Hij of zij zakt bij de indaling met het hoofdje richting je bekken. Dit veroorzaakt pijnlijke steken binnen in de vagina. Het kan ook voorkomen dat je pijn voelt in je liezen. De indalingsweeën duren enkele uren en houden ongeveer 20 seconden aan. Ze kunnen al optreden weken voordat je moet bevallen.

 3. Voorweeën

  Voorweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond zich gereed maakt voor de bevalling. Je baarmoedermond wordt weker zodat het makkelijker kan openen. Voorweeën duren ongeveer 30 seconden. Het verschil met echte weeën is dat voorweeën onregelmatig opvolgen. Zo kan je ze herkennen en de pijn die je voelt heeft GEEN hoogtepunt, maar blijft soort van constant.

Lees ook: 10 signalen dat de bevalling gaat beginnen!

hoe kan je echte weeen herkennen

Kenmerken waaraan je echte weeën kan herkennen!

Zeker als dit je eerste zwangerschap is, is het heel fijn als je weet of je voorweeën hebt of echte weeën. Gelukkig zijn er een aantal kenmerken waaraan je echte weeën herkennen kan zodat je weet dat de bevalling is begonnen.

Deze kenmerken berusten op 3 pijlers:

 • De pijn die je ervaart;
 • De duur van de wee en de tussen poses;
 • En de regelmaat.
startersbox zwitsal banner

Symptomen waaraan je echte weeën herkennen kan

Als je onderstaande symptomen opmerkt kan je er nagenoeg zeker van zijn dat het echte weeën zijn. Je kan echte weeën herkennen aan:

 1. De pijn wordt bij elke wee heviger.
 2. De pijn tijdens de wee heeft een begin, een hoogtepunt en ebt daarna weg.
 3. Tussen de weeën door heb je geen pijn.
 4. De pijn tijdens de wee blijft aanhouden ook wanneer je een andere houding aanneemt.
 5. Je ervaart ook pijn in je onderrug, buik en/of bovenbenen.
 6. Duur van de wee: De wee duurt ongeveer een minuut of langer (voorweeën duren tussen de 30 en 40 seconden).
 7. Regelmaat: Je kunt echte weeën herkennen aan de regelmaat waarin ze opkomen. In het begin komen ze om de 10 minuten, later versnelt dat naar de 5 minuten en na een tijdje volgen ze elkaar sneller op zoals om de 4 minuten. Let er wel op dat dit proces uren kan duren.
  Maar als je merkt dat ze al enige tijd met regelmaat komen en ze daarna steeds sneller elkaar opvolgen, dan weet je dat de bevalling echt nabij is.

Lees het ervaringsverhaal van deze moeder, haar bevalling duurde 57 uur!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019