luieraanbiedingen header
Zwangerschap

Ontstekingsremmer tijdens de zwangerschap

Heb je chronische klachten of slik je om een of andere reden ontstekingsremmers zoals ibuprofen, Diclofenac, Advil, Naproxen of Nurofen? Ben je momenteel zwanger en vraag je jezelf af of je die ontstekingsremmer tijdens de zwangerschap wel mag innemen? Hele goede vraag! Want het maakt niet uit in welke vorm je medicatie neemt (tabletten, zalf, poeders, druppels, gels of oogdruppels) de stoffen komen altijd in je bloed terecht en zo ook bij je baby. Daarom mag je niet alle medicatie gebruiken tijdens de zwangerschap. Lees er hier meer over!

beste babyfoon bol.com

Medicatie tijdens eerste weken zwangerschap

Medicatie komt altijd in je bloed terecht. Zelfs als je oogdruppels, zalfjes, neusspray of zetpillen gebruikt komen de stoffen in je bloed en vervolgens via de placenta bij je baby terecht. Zodra je weet dat je zwanger bent is het dus goed te bekijken welke medicatie in je medicijnkast je nog wel kunt gebruiken en welke beter niet.

Op de bijsluiter staat altijd aangegeven of het product gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap. Heb je de bijsluiter niet meer, vraag het dan na bij de apotheek en gebruik het voor de zekerheid niet. Ook niet in de eerste weken van je zwangerschap. De eerste weken zijn namelijk erg belangrijk!




Vanaf de derde week van je zwangerschap worden alle organen van je baby aangelegd. Hierdoor is je baby extra gevoelig voor bepaalde stoffen. Check dus zodra je weet dat je zwanger bent welke medicijnen en ontstekingsremmer tijdens de zwangerschap je nog kunt gebruiken en welke niet. Zo loopt je baby geen enkel risico.
ontstekingsremmer tijdens de zwangerschap

Welke medicijnen niet gebruiken bij zwangerschap?

  • Ontstekingsremmer tijdens de zwangerschap

    Een aspirine, ibuprofen, advil of andere ontstekingsremmers innemen tijdens de zwangerschap lijkt onschuldig, maar niets is minder waar. Het zijn juist de ontstekingsremmers die je moet vermijden tijdens de zwangerschap. Ontstekingsremmers zijn Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac, Flurbiprofen, Advil etc. Dit zijn NSAID’s wat betekent dat het Niet-Steroïdale Ontstekingsremmers zijn.

    Lees ook: Meer over ibuprofen tijdens de zwangerschap gebruiken!

    Alle ontstekingsremmers worden afgeraden vanaf de 6de maand van de zwangerschap of sowieso het laatste trimester. Maar ook in het eerste en tweede trimester is het beter ze niet in te nemen. De stoffen in de medicatie zijn schadelijk voor je baby en kunnen aangeboren afwijkingen veroorzaken of problemen geven tijdens de bevalling.

    Gebruik de ontstekingsremmers in het begin van je zwangerschap alleen onder strikte indicatie van je huisarts en anders niet. Koop ze dus nooit zelf.

 Er zijn twee ontstekingsremmers die tijdens de gehele zwangerschap verboden zijn: Celecoxib (celebrex) en Etoricoxib.

  • prenatal extra korting banner
  • Aspirine tijdens zwangerschap

    Wat je ook beter niet meer kunt gebruiken is aspirine. In aspirine zit acetylsalicylzuur. In hoge doseringen (zoals in de pijnstiller) kan het nadelige gevolgen hebben voor je baby.

  • Andere schadelijke medicijnen tijdens de zwangerschap

    Mocht je tijdens je zwangerschap een infectie oplopen zoals een blaasontsteking of een keelinfectie dan kan je huisarts een antibiotica voorschrijven. Geef altijd voor de zekerheid aan dat je zwanger bent zodat je de juiste medicatie krijgt.
    Medicatie die je niet mag gebruiken:

    • Trimethoprim mag je niet gebruiken tijdens je eerste trimester mits je het inneemt met 0,5 mg foliumzuur. Overleg goed met je huisarts
    • Tetracyclines
    • Aminoglycoside
    • Chlooramfenicol
    • Chinolonen

    Antibiotica tijdens de zwangerschap die je wel mag zijn Penicillines, Cefalosporines en Erythromycine.

Zo neem je voorzorgsmaatregelen tegen verkeerde medicijnen

Het is echt niet vreemd dat je bij een pijntje of klacht al snel met een doosje ibuprofen bij de kassa staat. Dat is bijna een gewoonte geworden. Maar een ontstekingsremmer tijdens de zwangerschap is geen goed idee.

Onthoud daarom altijd de basisregel: geen zelfmedicatie tijdens je zwangerschap!

Ook niet de medicijnen, zalfjes, druppels of drankjes die je bij de drogist kunt kopen want ook daar zijn middelen verkrijgbaar die nadelige gevolgen hebben voor je baby.
Als je iets koopt, lees dan altijd de bijsluiter. Maar nog beter is om eerst je huisarts te raadplegen of je medicatie in de apotheek te halen. In de apotheek kunnen ze je goed voorlichten over de medicatie die je mag innemen.

Heb je hoofdpijn of andere klachten dan mag je wel paracetamol innemen tijdens de zwangerschap. Overschrijdt dan niet de maximale dosering van 6 maal 500 mg per dag!



banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019