“waterwipes
Zwangerschap

De zwangerschapsstreep: Hoe zit dat nou?

Ontstaat er tijdens je zwangerschap in één keer een streep van je schaambot naar je navel en misschien nog wel verder dan je navel? Dat heet een zwangerschapsstreep ook wel linea nigra genoemd. Ongeveer driekwart van alle zwangere vrouwen krijgen een zwangerschapsstreep. Gelukkig is het niet schadelijk! Lees hier alles wat je weten wilt over deze streep!

beste babyfoon bol.com

Wat is een zwangerschapsstreep of linea nigra?

Een zwangerschapsstreep is een donkere, verticale lijn die vanaf je schaambot naar je navel loopt en soms ook verder omhoog loopt vanaf je navel. De streep zit op de plek waar je buikspieren uit elkaar worden gedreven door je groeiende baarmoeder. Het wordt echter niet veroorzaakt door je buikspieren, maar door je hormonen.

Het zal geen verrassing voor je zijn dat je hormoonhuishouding behoorlijk overhoop ligt tijdens de zwangerschap. Als gevolg hiervan is onder andere de productie van pigment van je huid verhoogd. Sommige plekken op je huid worden hierdoor donkerder en daar hoort de zwangerschap streep ook bij. Een ander verschijnsel dat wordt veroorzaakt door deze verandering in pigmentatie is een zwangerschapsmasker.
Eigenlijk heb je altijd al een verticale streep op je lichaam, maar deze is zo licht dat hij onzichtbaar is. Deze streep, die elke vrouw dus heeft, heet linea alba. Omdat je pigmentatie anders is tijdens de zwangerschap, kleurt deze lichte streep bij veel vrouwen donker. Het heet dan geen linea alba (witte streep) meer, maar linea nigra (zwarte streep), oftewel: zwangerschapsstreep.

cheezzbaby banner

Zwangerschapsstreep hoeveel weken

In de meeste gevallen ontstaat de zwangerschap streep in het tweede trimester, dus vanaf de 14de week van je zwangerschap. Maar omdat alle zwangere vrouwen lekker anders zijn, kan het bij de één eerder komen en bij de ander wat later. Heb je een zwangerschap streep, dan kan deze tijdens de zwangerschap steeds iets donkerder worden, of misschien ook wat langer.
zwangerschapsstreep hoeveel weken

Wanneer gaat de streep weer weg?

Een zwangerschapsstreep wordt veroorzaakt door hormonen. Zodra je hormonen na de bevalling weer een beetje in balans zijn, zal ook de zwangerschap streep langzaamaan verdwijnen. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander. Geef je borstvoeding dan zal het wat langer duren voordat de streep verdwijnt, aangezien borstvoeding invloed heeft op je hormonen.

Bij de meeste vrouwen is de streep een jaar na de bevalling verdwenen of nog maar amper zichtbaar. Het kan (helaas) ook voorkomen dat bij jou de streep altijd nog een beetje zichtbaar blijft. Schaam jezelf er alsjeblieft niet voor, je hebt het juist verdiend!

Krijgt iedere zwangere vrouw een zwangerschapsstreep?

Elke zwangere vrouw is weer anders en dat betekent dat niet iedereen een zwangerschapsstreep krijgt. Ongeveer driekwart van de vrouwen krijgt wel een streep, de overige dames niet. Heb je een donkere huidskleur, dan is de kans groter dat je een zwangerschap streep krijgt dan wanneer je een lichte huidskleur hebt.

Zwangerschapsstreep voorkomen

Er is niet zo heel veel wat je kunt doen om een zwangerschapsstreep te voorkomen. Het enige wat je kunt doen is de zon zoveel mogelijk vermijden met je bolle buik. De zon heeft namelijk ook invloed op je pigmentatie en kan ervoor zorgen dat de streep eerder of überhaupt zichtbaar wordt. Wil je toch graag met je buikje in de zon, smeer dan met factor 50!

Zwangerschapsstreep geslacht

Er wordt weleens gezegd dat jouw zwangerschapsstreep een voorspeller is van het geslacht van je baby. Als de zwangerschapsstreep vanaf je schaambot tot je navel loopt, dan krijg je een meisje. Loopt de streep verder dan je navel, dan krijg je een jongen. En? Klopt dit bij jou?

Kijk hier voor nog meer manieren om het geslacht van de baby te voorspellen

Streep op buik en niet zwanger?

Heb je een ‘zwangerschapsstreep’ maar ben je niet zwanger? Dat kan! Al heet het dan natuurlijk niet echt een zwangerschap streep. Iedere vrouw heeft een verticale streep (de linea alba). Deze is alleen niet zichtbaar omdat de streep heel wit is. Het kan beste zijn dat er bij jou sprake is van een afwijkende pigmentatie of afwijkende hormoonhuishouding, waardoor jouw streep wel altijd zichtbaar is.davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!