luieraanbiedingen header
Zwangerschap

NIPT of NIP test beschikbaar voor alle zwangere vrouwen

Vanaf 1 april 2017 mogen Nederlandse ziekenhuizen de NIP test aanbieden aan alle zwangere vrouwen. Middels de NIP-test (ook wel NIPT genoemd) wordt er bloed afgenomen van de moeder en wordt het DNA van het ongeboren kindje getest op het syndroom van Down. Deze test is betrouwbaarder dan de bekende combinatietest die normaal gesproken werd gebruikt. NIPT kan al afgenomen vanaf de 11de week van de zwangerschap. De NIP-test mag nu dus ook worden afgenomen ook al is er geen medische indicatie op een verhoogde kans op het syndroom van Down.

hema rompers

Combinatie test versus NIP test

Voorheen konden Nederlandse zwangere vrouwen een combinatietest laten afnemen om te achterhalen of het kindje een aangeboren afwijking heeft zoals het syndroom van Down. Bij een combinatietest wordt er een nekplooimeting van het kindje gedaan (echo) en een bloedtest. Deze test kon al een goede indicatie geven of het kindje Down had. Ongeveer 85 van de 100 kinderen met down werden ontdekt en het werd alleen gedaan als daar aanleiding voor was.

nipt nip test zwanger down symdroom

De NIP tekst is nauwkeuriger en er is geen risico op een miskraam. Bij deze DNA-test in bloed worden 96 van de 100 kinderen met Down ontdekt. Tevens kan de test ook beter het Patausyndroom en Edwardssyndroom opsporen, al is dit vooralsnog minder accuraat dan Down. Toch zijn de resultaten altijd nog beter dan die van de combinatietest.

cheezzbaby banner

Subsidie regeling NIP test

Vanaf 2014 werd de NIP test uitsluitend als proef aangeboden bij vrouwen die al een combinatietest hadden gehad. Bij deze vrouwen was al bekend dat het kindje een aangeboren afwijking had. Op die manier kon de NIPT getest worden op betrouwbaarheid. De resultaten van de proefperiode waren zo goed dat vanaf 1 april de test aan alle zwanger vrouwen aangeboden mag worden. Minister Schippers heeft hiervoor 26 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hierdoor is het mogelijk om de kosten van de NIP test flink te verlagen naar ‘slechts’ een eigen bijdrage van 175 euro.

Waar kun je de NIP test doen?

Vanaf 1 april 2017 kan er op 130 locaties in Nederland een bloedmonster afgenomen worden. Vraag dus even na bij het ziekenhuis bij jou in de buurt wat de mogelijkheden zijn. Waarschijnlijk zal je zeker niet de enige zijn die de test laat afnemen. Ziekenhuizen verwachten nu al een grote stormloop.
Naar verwachting zal ongeveer 50% van alle zwangere vrouwen de test willen afnemen.

blije doos banner
vadersschapsverlof 2019