“babydeals
Zwangerschap

Eieren eten tijdens de zwangerschap! Hoe zit dat?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je zwanger bent, zoals jouw eetpatroon. Geen rauw vlees, wel veel groenten en fruit. Maar hoe zit dat eigenlijk met eieren? Hier vind je antwoord op veel gestelde vragen over eieren eten tijdens de zwangerschap!

banner stamcelbank 1

Eieren eten tijdens de zwangerschap! Wel of niet doen?

Ze zijn een bron van vitaminen en mineralen. Zo zit er in eieren choline en calcium. Die laatste ondersteunt de aanmaak van het skelet van je baby. Het is dan ook hartstikke goed om eieren te eten.

Bovendien kan je met eieren lekker variëren. Een omelet met groenten bijvoorbeeld, of een quiche. Op die manier krijg je meteen extra groente binnen en kan je de restjes uit de koelkast gebruiken. Win-win!

Waarom beter geen rauw ei eten als je zwanger bent?

In rauwe eieren kunnen bacteriën voor komen. Zoals de bij iedereen wel bekende salmonella bacterie, maar ook de minder voorkomende listeria bacterie.

Door de salmonellabacterie kan je voedselvergiftiging krijgen. Dit is niet schadelijk voor je baby, maar zelf ziek worden wil je natuurlijk ook niet. Door de listeria bacterie kan je Listeriose krijgen, maar dit komt maar heel weinig voor. Ongeveer 50 tot 100 keer per jaar en meestal bij personen boven de 65 jaar.

Je kunt er wel goed ziek van worden, symptomen zijn: hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn, hoge koorts en diarree. Deze beide bacteriën overleven tot een temperatuur van 70 graden. Als je de eieren dus goed verhit is het risico geweken.
Mag je zachtgekookte eieren als je zwanger bent?

Het ultieme advies is om eieren minimaal 8 minuten te koken. Dat is dus zeker geen zacht ei. Maar aan de andere kant is de kans op salmonella door een zachtgekookt ei te eten heel erg klein, namelijk zo’n 1 op de 20.000. Of je dat risico aandurft is natuurlijk helemaal aan jezelf.
mag je zacht gekookte eieren als je zwanger bent

Hoeveel eieren mag je eten tijdens de zwangerschap?

Voor iedereen wordt aangeraden om ongeveer 2 tot 3 eieren per week te eten. Eet je vegetarisch? Dan kan je er ook best 4 per week nemen. Als je zwanger bent, hoef je niet meer of minder eieren te eten dan ieder ander mens.

Kleertjes.com korting banner

Waar kan rauw ei in zitten?

Hoe ouder het ei is des te groter de kans dat hij een bacterie bij zich draagt. Bewaar je eieren dus niet te lang en was ze goed voor je ze gebruikt. Omdat je beter geen rauw ei kunt eten als je zwanger bent, is het handig om te weten waar overal rauwe eieren in zitten.

 1. Sauzen

  Maar dit geldt eigenlijk alleen voor de verse zelfgemaakte mayonaises, Bearnaisesaus en Hollandaisesaus. De sauzen die je in de supermarkt koopt zijn gemaakt van bewerkte producten (zoals gepasteuriseerd ei) en zijn dus veilig om te eten.

 2. Desserts

  In veel zelfgemaakte desserts worden rauwe eieren (of eiwitten) verwerkt. Dit zijn desserts zoals bavarois, tiramisu en chocolademousse. Ook hiervoor geldt dat de toetjes die je in de supermarkt koopt vaak prima en veilig zijn. Denk er bij tiramisu wel aan dat er vaak alcohol in zit.

 3. Verse Carbonara-saus

  Dit is dus niet de poeder uit een pakje. De echte carbonara wordt gemaakt met rauwe eieren.

 4. Verse Meringues

  En dan die niet helemaal gaar gebakken zijn.

 5. Ga je uit eten? Geef dan altijd aan dat je zwanger bent, als het goed is weet het personeel dan precies welke gerechten van de kaart (on)geschikt voor je zijn.

Lees ook: Welke superfoods mag je eten als je zwanger bent?

Welke ei gerechten zijn goed om te eten als je zwanger bent?

Je kunt met eieren van alles maken, zolang je ervoor zorgt dat de eieren goed verhit zijn, kan je ze dus ook prima eten.

 • Roereieren: Zorg ervoor dat zowel het eigeel en eiwit goed doorbakken is.
 • Gebakken ei of spiegelei: Als je ervoor zorgt dat het eigeel en eiwit goed gaar is.
 • Gepocheerd ei: Als het eigeel niet vloeibaar is.
 • Omelet of frittata: Als je een omelet of frittata maakt, kluts je de eieren en bak je ze gaar, helemaal goed om te eten dus. Je kunt er bovendien alle kanten mee op, door er groentes en aardappelen aan toe te voegen. Extra vitamientjes dus.

Eieren eten tijdens de zwangerschap is dus een prima idee, als je maar goed oplet dat de eieren niet oud zijn en wel goed gaar. Heb jij veel eieren gegeten toen je zwanger was? Of had je er juist helemaal geen zin in?

Lees ook: Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!