sale kleertjes header
Mamma

Moeders, ontspan! Tips voor minder stress!

Veel jonge moeders voelen zich gestrest, want je wilt nu eenmaal alles goed doen. Een leuke moeder zijn, meedenkende vriendin, goede collega en liefhebbende partner. Het is soms best moeilijk om alle ballen in de lucht te houden. Maar al die stress is niet echt nodig. Met onze tips voor minder stress, word jij vanzelf een relaxte moeder!

beste babyfoon bol.com

Tips voor minder stress als moeder!

 1. Het hoeft niet perfect te gaan!

  Dit is de meest belangrijke tip om ervoor te zorgen dat je iets meer kan ontspannen als moeder. Op tv zie je alleen de meest perfecte gezinnetjes, met huizen die eruitzien alsof ze zo uit een woonmagazine komen. Kinderen die altijd netjes en schoon zijn, met keurige haren en schoenen zonder kale neuzen. En ze lachen al-tijd!

  Echt, word wakker: zo is het echte leven niet. We gaan van hoogte- naar dieptepunt en weer terug. Leg je daarbij neer. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn en je hoeft zeker niet te doen alsof dat wel zo is. Verontschuldig je niet meteen als je woonkamer een rommeltje is, er wordt geleefd in jouw huis, dat is véél belangrijker.




 2. Je bent niet alleen

  Zeker als je ‘gewoon’ met je partner voor jullie kinderen zorgt. Verdeel dus de taken! Het is verleidelijk om alles zelf te doen, zodat je niets hoeft uit te leggen, omdat je het zelf net iets beter doet.

  Maar hoe erg is het als je kind met twee verschillende sokken op school komt? Of met een iets minder perfect ingevlochten kapsel? Schrijf alles op wat er moet gebeuren in een week en verdeel de taken in huis. Je hoeft niet alles zelf te doen, dus doe het dan ook niet!

 3. libido banner
 4. Neem het consultatie buro wat vaker met een korreltje zout

  Tenminste, 9 van de 10 keer. Ik ken moeders die zich echt heel druk maken over een afspraak bij het consultatiebureau. Echt, doe het niet!

  Een baby boven de groeicurve? Loopt hij er wel weer af als hij wat groter wordt. Een kleuter die te licht is? Komt wel goed als ze de “lust ik niet” fase voorbij zijn.

  Als jij het idee hebt dat er iets met je kindje niet in de haak is, moet je uiteraard aan de bel trekken. Maar maak je nou niet zo druk over het feit dat je kind van nog geen jaar een snoepje van zijn zus kreeg. Of dat je baby van 9 maanden nog niet zo stevig zit. Niet alles hoeft volgende het oei-ik-groei-boek!

 5. Lees ook: Wat mag een peuter nog niet eten?

 6. Jij op nummer 1

  Jouw kinderen hebben het meest aan je als jij gelukkig bent! Natuurlijk zijn je kindjes alles voor je, maar probeer jezelf eens op de eerste plek te zetten. Als jij gelukkig bent ben je leuker, relaxter en kan je veel meer hebben. En daar hebben je kinderen uiteindelijk veel meer aan!

  Plan dus momenten in voor jezelf. Al is het een uurtje de badkamer helemaal voor jezelf, een kopje koffie met je beste vriendin (zonder kinderen!). Ook heel fijn, ga een keer een nachtje in je eentje weg. Zorg goed voor jezelf!

 7. Even geen moeder zijn? Zo heb ik het gedaan, een weekendje weg alleen zonder kinderen en partner!

 8. Laat ze het af en toe lekker zelf uitzoeken!

  Natuurlijk ligt het eraan hoe oud je kind is en wat er aan de hand is. Maar wil je kleuter van 5 naar buiten zonder handschoenen in de winter? Ga niet de strijd aan, hij merkt vanzelf wel dat het koud is. En zijn handen vriezen er zeker niet zomaar af.




 9. Bedenk je hoe je wilt dat de kinderen aan jou terugdenken

  Klinkt heel ongezellig, ik weet het. Maar denk je nou dat je kinderen later tegen elkaar zeggen “goh, vroeger was onze tuin altijd zo netjes!” Of heb je liever dat ze zich de gezellige picknick in het park herinneren, of het feit dat mama zo goed hinkelpaden kon maken met stoepkrijt?

  Doe waar je blij van wordt, je kinderen worden blijer van een leuke middag met hun moeder dan van een blinkend schone keuken!

 10. Zeg wat minder vaak “nee”

  Natuurlijk moeten je kinderen leren dat ze niet alles mogen en krijgen wat ze maar willen. Maar is het je wel eens opgevallen hoe vaak we eigenlijk nee zeggen? Heel vaak en meestal nog op de automatische piloot ook. Jouw kinderen worden er vervelend van, want ze horen steeds dat iets niet mag of kan.

  Moet je echt op alles nee zeggen? Zeg eens iets vaker ja, in plaats van automatisch negatief te reageren. Bedenk je twee dingen: “is het gevaarlijk?” en waarom je eigenlijk nee zegt. Je zult merken dat de sfeer in huis om slaat als je wat minder vaak het minst favoriete woord van je kind uitspreekt. Lees ook Een “ja dag voor de kinderen!” Durf jij het aan?

 11. Stop met dweilen als de kraan open staat

  Kortom, je kunt wel gaan opruimen als je kind een vriendje te spelen heeft, maar dan weet je zeker dat je straks weer opnieuw kunt beginnen. Accepteer dat je huis pas ’s avonds weer netjes is en geniet dan extra van de rust. Kinderen in bed, speelgoed in de kast en beentjes omhoog.

Al dat stressen is dus eigenlijk niet nodig. Moeders ontspan en denk dit jaar dus eens wat vaker aan jezelf, in plaats van altijd eerst aan alle anderen! 😉



libido banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019