luieraanbiedingen header
Peuter

Wat mag een peuter nog niet eten?

Als je zwanger bent is er een hele lijst aan producten die je beter niet kunt eten. En ook bij een baby weet je dat je beter niet zomaar alles aan zijn menu kunt toevoegen. Over het algemeen zeg je dat een kind vanaf een jaar oud met de pot mee mag eten. Maar wist je dat dat niet helemaal klopt? Er zijn best wat producten niet verstandig om te geven en die mag een peuter nog niet eten. Welke producten dat zijn? Dat lees je hier!

cheezzbaby banner

Een baby mag nog niet alles eten!

De baby maakt in zijn eerste levensjaar een grote stap qua eten. Van alleen (moeder)melk naar gepureerde hapjes, naar stamppotjes en uiteindelijk zal jouw baby als hij een jaar oud is met de pot mee eten. Een soort van.

We begrijpen zelf ook wel dat je een baby geen heel pittig eten gaat voeren, maar er zijn nog meer ‘regels’ voor wat je een baby beter wel en niet te eten kunt geven. Aardbeien bijvoorbeeld, is iets wat je een baby beter niet meteen als fruithapje kunt geven? Hoe, wat en waarom? Lees dan deze blog over wat mag een baby nog niet eten!.
Wat mag een peuter nog niet eten?

 1. Zout en zoutrijke producten

  Voor niemand is veel zout goed, ook niet voor ons als volwassenen. De nieren van een peuter moeten hard werken om dit zout te kunnen verwerken. Maximaal 3 gram zout per dag is genoeg voor een peuter.

  Probeer zoutloos te koken en producten waar veel zout in zit te vermijden. Denk hierbij aan chips, pizza’s, vleeswaren, kaas- en smeerkaas voor op brood. Ook in kant-en-klare maaltijden zit vaak veel zout.

 2. Lever, paté en smeerworst

  Behalve zout zit er ook veel vitamine A in deze producten. Veel vitamines zijn goed zou je zeggen, maar bij vitamine A is dat precies niet het geval.

 3. luierkorting op pampers banner
 4. Rauw vlees en rauwe vis

  Gaar vlees is goed voor je kindje, want er zit ijzer in. Maar in rauw vlees en rauwe vis kunnen schadelijke bacteriën zitten. Kleine kinderen kunnen hier nog behoorlijk ziek van worden. Let dus op met filet americain, rosbief, ossenworst, carpaccio en rauwe vis zoals tonijn.

 5. Producten met rauwe eieren of rauwe melk

  Het begint nu een beetje op het lijstje te lijken over wat je niet mag eten wanneer je zwanger bent. Ook in rauwmelkse kazen en toetjes of sauzen met rauw ei kunnen bacteriën zitten die je peuter ziek kunnen maken.

  Bijvoorbeeld salmonella, listeria en E. coli. Kleine kinderen hebben nog geen hoge weerstand en kunnen een flinke voedselinfectie oplopen.

 6. Alcohol

  Natuurlijk geef je een peuter geen tuitbeker met wijn, maar vaak denken we dat koken met alcohol niet erg is. Alcohol verdampt toch als je het verwarmt?

  Dat valt vies tegen. Als je een stoofpotje maakt, duurt het best lang voor de alcohol weg is. Na 15 minuten koken zit er nog 40% alcohol in je stoofpotje en na 2 uur nog steeds 10! En bij flamberen zit er nog 75% van de alcohol in het eten.

 7. Vitaminepillen

  Je weet natuurlijk dat vitamine K en vitamine D voor kinderen en baby’s juist wordt aanbevolen. Maar verder is het niet verstandig om jouw peuter toegevoegde vitamines te geven. De kans dat hij te veel binnen krijgt, is ook nog aanwezig. Zorg ervoor dat je peuter gevarieerd eet en dan komt het allemaal wel goed.

Wat vinden peuters lekker om te eten?

Bijna alle peuters houden van eten dat met een “p” begint. Patat, pannenkoeken, poffertjes, pizza. Geen Probleem natuurlijk zolang het maar binnen de perken blijft. En dat geldt eigenlijk voor alles, met mate. Af en toe snoep, chips en snacks is geen enkel probleem.

Maar als je peuter meer ongezonde producten dan gezonde producten binnen krijgt, is er iets aan de hand. Probeer je kind van jongs af aan te leren wat gezond is, maar dat gezond ook lekker is. Serveer groentes op een leuke manier, zet snoepkomkommertjes en tomaatjes op tafel als gezonde tussendoortjes voor je kind.

Wat kan je doen als je peuter niet wilt eten?

Peuters en eten kan nogal eens een problematische combinatie zijn. Ze komen bijna allemaal in de “NEE!”-fase. Waardoor ook het eten niet echt vanzelf meer zal gaan. Probeer er niet te veel een probleem van te maken als jouw peuter een groenteweigeraar is. Het is een fase, een echte fase!

Er zijn verschillende manieren om je peuter aan het eten te krijgen, bijvoorbeeld door de groenten te verstoppen in de pastasaus of te beginnen met een proefkaart.

Wat mag een peuter nog niet eten? Dat weet je nu. Niet mogen is natuurlijk niet helemaal waar, het is aan jou wat je jouw peuter te eten geeft. Maar niet alles is even verstandig, dus daar kan je vanaf nu rekening mee houden.

Lees ook: Hoe herken je glutenintolerantie bij een peuter? Wat zijn de klachten?luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019