“waterwipes
Peuter

Positief omgaan met eten, geef je peuter een proef-kaart!

Eten met kleine kinderen kan vaak een strijd worden. Het ene moment willen ze smeerkaas op de boterham en dan moet het ineens weer jam zijn. Maar dan niet die rode jam, nee, die paarse, want die heeft de opvang ook! En dan heb je nog het geluk dat ze tenminste willen eten. Hoe ga je om met een moeilijke eter, hoe houd je het gezellig aan tafel en hoe zorg je dat je peuter op zijn minst wil proeven? Probeer eens een proef-kaart!

libido banner

Altijd hetzelfde weekmenu om de kinderen tevreden te houden?

Ik merk dat wij met regelmaat hetzelfde eten. Boontjes, witlof en bloemkool komen zo ongeveer iedere week voorbij. Ook pasta met roomsaus is populair. Maar als ik dan een keer een andere variant pasta wil maken, krijg ik al gemopper. “Bleeh, dat lust ik echt niet! Ik ga dat niet eten hoor!”

Zeker als je na een werkdag met hongerige kinderen thuiskomt, heb je geen zin in gezeur aan tafel, tenminste, ik niet. Daarom plannen wij het eten vaak al voor de hele week. Op de dagen waarop we drama voorzien, hebben we iets achter de hand van eerder in de week, om de mopperende mondjes te vullen.

Maar ineens was ik daar helemaal klaar mee. Ik wil ook gewoon weer risotto eten en pasta met gamba’s, zonder gezeur. Ik wil gewoon wraps kunnen maken met een fatsoenlijke vulling, zonder dat het een gepeuter wordt aan tafel. En daar ben ik iets mee gaan doen.

Lees ook: Wat mag een peuter nog niet eten? Weet jij het?

kleertjes sale 70

Beloningssysteem om proeven van eten te stimuleren met een proef-kaart!

Belonen werkt vaak goed bij kleine kinderen. Toen onze dochter zindelijk aan het worden was, gebruikten wij een stickerkaart of beloningskaart. Waarom zouden we dat nu niet ook doen?

Een bevriende moeder bracht me op dit geweldige idee van een proef-kaart voor peuters! Iedere keer als je peuter iets nieuws proeft mag hij een sticker plakken, of een kruisje zetten, een vakje inkleuren, net wat je leuk vindt. Wij hebben wel van tevoren met onze oudste dochter afgesproken dat ze dan in ieder geval twee hapjes moet proeven. Want bij haar is een likje ook al genoeg om heel vies te kijken. Als ze 15 keer geproefd heeft, mag ze een kleinigheidje uitzoeken, of een ijsje halen.

Lees ook: Beloning syteem voor peuters! Zin of onzin?
Werkt dat een beetje, zo’n proef-kaart?

Bij ons waren er in 2 dagen al vijf kruisjes gezet! Je kunt er natuurlijk mee omgaan zoals je zelf wilt. Ik laat alles mee tellen voor de proef-kaart, niet alleen avondeten. Dus onze dochter is ook zo slim om twee slokjes van mijn muntthee te proeven en van een sapje dat ze nog niet eerder had gehad.

Maar toen we broccolischotel aten en ze na een hap heel dramatisch ging doen, eindigde ze alsnog op de gang, zonder kruisje op haar proef-kaart. Dus helemaal waterdicht is ook dit plan niet. Toch merk ik wel dat het haar motiveert om nieuwe dingen te leren eten. Zo at ze bijna een heel bakje rijst met kip Siam, terwijl ze altijd beweerde dat rijst HEEL vies was.

prenatal banner weekaanbiedingen

Is belonen wel zo verstandig?

Er zijn best veel ouders die niet zo houden van belonen. Dat mag natuurlijk, iedereen voedt zijn kinderen op zijn eigen manier op. Belonen komt vaak een beetje over als omkopen. Je hebt kans dat je kind alleen nog maar goed gedrag vertoont als hij beloont wordt.

Daarom is het belangrijk om niet overal voor te gaan belonen. Ga je beginnen met de proef-kaart? Leuk, maar ga hem dan niet belonen omdat je peuter netjes aan tafel blijft zitten, of omdat hij goed geslapen heeft. Maak ook duidelijke afspraken en blijf consequent. Twee hapjes is twee hapjes. Of meer natuurlijk 😉

Ik hoop oprecht dat onze dochter het leuk gaat vinden om dingen te proeven, maar dat ze ook dingen echt lekker gaat vinden. Niet alleen proeven om het proeven, maar proeven om het eten. Zodat we over een half jaar gewoon eens iets ‘geks’ kunnen maken zonder dat het een hoop gedoe oplevert. Al zal onze jongste dochter er dan ongetwijfeld anders over denken.

Lees nog meer tips als je peuter niet wil eten!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019