cheezzbaby blackfriday sale
Peuter

Tips voor tanden poetsen met een peuter

Tanden poetsen, het is iets waar je je hele leven mee te maken krijgt. Des te belangrijker dat je kind van jongs af aan leert hoe en waarom. Jong geleerd is nu eenmaal oud gedaan. Maar hoe doe je dat zonder te veel strijd? Ik geef je tips voor tanden poetsen met een peuter!

philips banner babyfoon

Tanden poetsen, vanaf wanneer doe je dat?

Het eerste tandje van je baby is een mijlpaal. En vanaf het moment dat het eerste tandje door is gekomen bij jouw baby is het tijd om te gaan poetsen. Zelfs al is het nog maar een heel klein streepje.

Je baby vindt het waarschijnlijk fijn dat er druk wordt uitgeoefend op de plek van zijn nieuwe tandje. Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat je kindje alles in zijn mond stopt en overal op wil kauwen. Pijn van doorkomende tandjes kan je verzachten door een (gekoelde) bijtring zoals deze of een nat washandje te geven.

Vanaf het moment dat je kindje twee jaar is wordt het tijd om twee keer per dag te poetsen. Neem je kindje vanaf die leeftijd ook mee naar de tandarts. Gebruik met poetsen altijd een tandenborstel en tandpasta die speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Bij baby’s kan je ook kiezen voor een vingertandenborstel.

prenatal banner weekaanbiedingen

10 Tips om tanden poetsen met een peuter leuk te houden!

 1. Zelf tandenborstel uitkiezen

  Stap 1 op het gebied van tanden poetsen is natuurlijk het gereedschap. Ga samen naar de winkel en laat je kindje een mooie tandenborstel uitzoeken (met zachte haartjes). Een leuke met Woezel & Pip erop? Of een stoere tandenborstel met Spiderman? Er zijn hier genoeg leuke te vinden. Kies ook een speciale peuter tandpasta die je kindje ‘lekker’ vindt. Dit maakt alles al een stuk gemakkelijker. Gebruik nooit jouw eigen tandpasta!

 2. Elektrische kindertandenborstel

  Je kunt natuurlijk ook kiezen voor elektrisch poetsen. Er zijn zelfs speciale elektrische kinder-tandenborsels, met muziekjes of leuke lichtjes zoals deze. Of een tandenborstel die aangeeft wanneer je lang genoeg hebt gepoetst. Zorg er wel altijd voor dat je peuter ook leert tanden poetsen met een gewone tandenborstel.

 3. Samen tanden poetsen

  Wil je peuter het liefst alles doen wat jij ook doet? Poets dan samen! Zet een krukje neer zodat je peuter zelf bij de kraan kan en zichzelf (en jou) in de spiegel kan zien. Poetsen maar.

 4. Zelluf doen

  Op een gegeven moment komt de tijd dat je kindje alles ‘zelluf’ wil doen. Hoe vervelend dit soms ook is, geef je kindje de kans. Laat hem prutsen met de tandpasta, de kraan veel te hard open zetten en poetsen terwijl zijn hele gezicht onder de tandpasta zit. Als je peuter het maar leuk vindt. Zorg wel even dat je zelf nog even na poetst, dan weet je zeker dat, behalve de wangen en kin, ook alle tandjes gepoetst zijn.

 5. Maak een spelletje van het tanden poetsen

  Een zoektocht door de mond van je kindje waarbij alles gevonden moet worden wat je kindje gegeten heeft. “O wacht even hoor, volgens mij zit hier nog een stukje van die appel die je bij oma hebt gegeten”.

 6. Poets tijdens een liedje

  Zet een liedje op tijdens het tandenpoetsen. Zo heb je meteen een indicatie hoe lang er gepoetst moet worden. Op Youtube zijn genoeg speciale tandenpoets liedjes te vinden.

 7. Dansje

  Is je kind niet zo goed in ‘lang’ stil staan? Poets dan bijvoorbeeld 30 seconden en laat je kind dan even los gaan, rondjes draaien, springen of wat dan ook. Zo maken jullie samen je eigen tandenpoetsdans.

 8. Ik poets jou, jij poetst mij

  Niet bang voor een vies gezicht of een tandenborstel achter in je keel? Beloof je kindje dan dat hij jouw tanden mag poetsen als jij klaar bent met die van hem. Veel lol voor je peuter, misschien iets minder lol voor jou.

 9. Gekke bekken

  Hoe gekker hoe leuker. Laat die peuter van je maar eens zien hoe ver zijn mond open kan. Lukt dat beter door een tijger na te doen? Of een dinosaurus? GRRRRRR, laat maar zien dan!

 10. Gebruik een kookwekker of zandloper bij het tanden poetsen

  En onze laatste tip. Wil je kindje graag zien hoe lang hij nog moet poetsen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een kookwekker te zetten, of een zandloper. Op die manier is duidelijk wanneer er lang genoeg gepoetst is.

tips peuter weigert tandenpoetsen

Peuter weigert tandenpoetsen

Als het tanden poetsen met een peuter een echt drama is en jouw peuter weigert te poetsen dan zou je kunnen kiezen voor een beloningssysteem. Door een sticker te plakken als er goed gepoetst is. Na een bepaald aantal stickers krijgt je peuter dan een beloning. Dit hoeft trouwens niet altijd een cadeautje te zijn, een bezoekje aan de kinderboerderij of speeltuin is vaak ook een prima beloning!

Probeer het tanden poetsen leuk te houden en er niet te veel drama van te maken. De aanhouder wint, dus blijf stug volhouden. Tanden poetsen met een peuter moet nu eenmaal gebeuren, en ze hebben er later alleen maar profijt van.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!