“header
Peuter

Voor het eerst naar de tandarts met een peuter!

Zodra mijn moeder en ik onze half jaarlijkse controle bij de tandarts achter de rug hadden liepen we linea recta door naar de snoepwinkel om een reusachtige zak snoep te scheppen. Als kind heb ik dan ook nooit een enorme hekel aan de tandarts gehad, mede door de snoep in het vooruitzicht. Niet het beste advies waarschijnlijk, voor mij wel een leuke herinnering. Wanneer ga je voor het eerst naar de tandarts met je peuter? En hoe zorg je voor zo weinig mogelijk drama?

cheezzbaby banner

Waarom al bij de eerste tandjes naar de tandarts?

Ook in kleine melktandjes kunnen gaatjes ontstaan. “Nou en, die tandjes gaan toch nog wisselen”, denk je misschien. Klopt, maar dit kan nog best even duren. Wanneer je peuter als hij vier is al een gaatje heeft, en die tand blijft zitten tot hij zeven is? Dan heeft zo’n klein gaatje tijd genoeg om een groot gaatje te worden en meer schade aan te richten dan je lief is.

Problemen in het melkgebit kunnen ook problemen veroorzaken in het permanente gebit. Door gaatjes of ontstekingen kan je kind te vroeg gaan wisselen. Daardoor is er extra kans op verschuivingen van de ‘buurtanden’. Hierdoor is de kans groter dat je kind later een beugel zal moeten dragen. Mede daarom is het dus verstandig om je peuter al van jongs af aan mee te nemen naar de tandarts. Meestal is een behandeling helemaal niet nodig en kijkt de tandarts alleen even of het gebit al compleet is en alles er goed uit ziet.
tips voor het eerst naar tandarts kind

Tips als je voor het eerst naar de tandarts gaat met een peuter!

 1. Begin al jong met wennen aan het bezoek aan de tandarts

  Het is verstandig om je kindje al op jonge leeftijd te laten wennen aan de tandarts. De meeste tandartsen houden de leeftijd van 2 à 3 jaar aan voor ze beginnen aan een ‘echte’ controle bij je peuter. Maar hoe jonger ze er aan wennen hoe beter. Zelf nam ik onze dochter al mee toen ze een baby was, gewoon in de maxi-cosi. Maar vanaf het moment dat je kind een jaar of anderhalf is kunnen ze mooi een beetje wennen. Een beetje rondlopen in de praktijk, kletsen met de assistente. Alles is op die leeftijd vaak nog erg interessant.

 2. prenatal banner weekaanbiedingen
 3. Ben je zelf bang voor de tandarts? Ga dan niet mee!

  Je kindje voelt alle spanning die jij hebt haarfijn aan. Ben je zelf bang voor de tandarts of moet je een vervelende behandeling ondergaan? Zorg er dan voor dat je peuter met je partner mee gaat in plaats van met jou, zo kan je jouw angst niet overbrengen.

 4. ”Maak” je kind niet bang

  “Als je niet goed poetst wordt de tandarts boos”, is niet heel handig als je geen drama wilt. Ja, je kindje gaat misschien beter poetsen. Maar op deze manier wordt de band met de tandarts er misschien niet beter op.

 5. Geen valse beloftes

  Je kunt niet tegen je kind zeggen dat hij niets voelt als dit niet zo is. Je kind zal je niet meer geloven en zich verraden voelen. Dit zal eventuele volgende bezoekjes met je peuter naar de tandarts niet ten goede komen.

 6. Blijf bij je kind

  De eerste keer is het waarschijnlijk prima dat je peuter bij jou op schoot zijn controle krijgt. Misschien kan je samen plaatsnemen in de tandartsstoel. Het kan ook zo zijn dat je kindje het juist stoer vindt om zelf in de stoel te gaan. Zorg wel dat je in het zicht blijft, zodat je peuter weet dat je er bent. Door zijn hand vast te houden bijvoorbeeld.

 7. Bereid je peuter voor op de tandarts (maar niet te vroeg)

  Om zomaar op de fiets te springen met de mededeling dat we NU naar de tandarts gaan is misschien niet heel verstandig. Hoewel sommige kinderen daar misschien beter op gedijen dan op een eeuwige aanloop, dat kan je het beste zelf inschatten. Maar de meeste peuters vinden het fijn om ergens op voorbereid te zijn. Bijvoorbeeld door een boekje te lezen over de tandarts, of een filmpje te kijken.


Het kan best even spannend zijn, voor het eerst naar de tandarts met een peuter. Maar je peuter heeft van nature geen angst voor een tandarts. Je peuter weet niet dat een bezoek aan de tandarts pijn kan doen. Ga dus geen dingen aanpraten die je peuter nog niet weet.

Neem je peuter van jongs af aan mee naar de tandarts en houd het luchtig. Meestal maken tandartsen het zelf al leuk en krijgt je kindje zelfs een cadeautje na afloop (weet je nog, die plastic ringetjes en plak handjes?). Zo hoeft het echt geen drama te worden om met je peuter naar de tandarts te gaan.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!