“babydeals
Peuter

Als je peuter gaat logeren! Hoe doe je dat?

Veel kinderen vragen steeds of ze mogen logeren. “Mag ik bij oma slapen?” Of bij een vriendje, een oom of een tante. Maar als het puntje bij paaltje komt, vinden ze het vaak heel erg eng en durven ze eigenlijk helemaal niet. Maar als een peuter gaat logeren, hoe kan je dat leren! Dat lees je nu.

banner algemeen fietsvoordeel

Vanaf welke leeftijd kan een kind logeren?

Ja, dat is helemaal aan jou. De ene ouder laat met een gerust hart een pasgeboren baby voor een nachtje bij opa en oma slapen. Terwijl de andere ouder er niet aan moet denken om zijn baby voor een paar uur weg te brengen. Er zijn natuurlijk geen regels voor wanneer iets kan of mag. En het is ook heel erg verschillend per situatie en per kind!

Heb je een baby die gemakkelijk overal in slaap valt? Dan kan je die vrij goed laten logeren, al moet je natuurlijk wel voor voeding en dergelijke zorgen. Misschien is een baby laten logeren wel makkelijker dan een peuter of kleuter!
Vroeg wennen aan logeren?

Misschien hebben jullie als ouders wisselende werktijden of nachtdiensten. Dan doe je vaker een beroep op familie of vrienden als jullie een keer onhandig uit komen. Het kan dus best zijn dat je baby of peuter ‘noodgedwongen’ al vrij vroeg en vrij vaak uit logeren gaat. Dit is op latere leeftijd waarschijnlijk alleen maar handig, want je peuter zal misschien minder bang zijn dan een peuter die nog nooit ergens anders geslapen heeft. Puur omdat hij het gewoon meer gewend is.

luiers met korting banner

Tips voor als je peuter gaat logeren!

Vraagt je peuter er zelf om dat hij graag bij iemand wil logeren? Dan is het moment toch echt aangebroken om het eens te proberen. Met deze tips kan je je peuter leren logeren! Maar ga er bij voorbaat maar vanuit dat het niet in een keer goed gaat, dan kan het alleen maar meevallen.

 1. Vertrouwd persoon

  Laat je peuter niet zomaar bij iemand logeren voor de eerste keer. Klinkt logisch natuurlijk, maar kinderen zijn impulsief en denken niet verder na. Als je kindje leuk heeft gespeeld met een vriendje op de peutergym roept hij misschien heel enthousiast “ik ga bij jou logeren!”

  Niet heel handig voor een eerste keer. Kies liever voor een persoon die je peuter goed kent, waar hij vaak thuis komt en de weg al weet. Bijvoorbeeld logeren bij opa en oma, een tante en oom of een goede vriendin waar je vaak over de vloer komt.

 2. banner billendoekjes waterwipes
 3. Spulletjes

  Laat je peuter zelf spulletjes kiezen die hij mee wil nemen. Kies samen een pyjama, een schoon setje ondergoed en kleding voor de volgende dag. Misschien mag er wel een nieuwe schone tandenborstel mee?

  Natuurlijk moet ook de slaapknuffel mee, want anders wordt het sowieso een drama. Is je kindje gehecht aan wat licht op zijn kamer? Dan kan het fijn zijn om zijn eigen nachtlampje mee te geven. Een eigen kussen is vaak ook fijn en vertrouwd.

 4. Lees ook: Hoe maak je een sterrenhemel in de kamer van je kind?

 5. Vertel de gewoontes van je peuter

  Heeft je peuter een bepaald slaapritueel? Een boekje dat iedere avond moet worden voorgelezen bijvoorbeeld? Zorg dat je dit boekje meegeeft en dat de persoon waar je peuter gaat logeren op de hoogte is van alle (voor je kindje) belangrijke dingen.

 6. Breng je kindje niet te vroeg!

  Onze dochter ging laatst bij haar oom logeren. Ze stond om 9 uur ’s ochtends al te trappelen en was om 10 uur daar. Met als gevolg dat ze aan het eind van de middag al vroeg wanneer ze weer naar mama mocht en ik haar om half 8 huilend heb opgehaald.

  Zorg ervoor dat de dag niet te lang is. Je kunt je peuter beter aan het eind van de middag pas wegbrengen, dan is het gemis nog niet zo groot als het bedtijd is.

 7. luiers met korting banner
 8. Blijf in de buurt!

  Ga niet 100 kilometer verderop stappen als je niet zeker weet of het goed gaat. Zoals gezegd mocht in onze dochter weer komen halen, omdat ze zo verdrietig was en echt niet meer wilde slapen. Als je dan ver weg zit, is dat voor niemand fijn.

 9. Doet je kindje nog een middagslaapje?

  Dan kan je ervoor kiezen om vast een keer rond dat tijdstip op visite te gaan en je peuter daar te laten proefslapen. Zo is het bed en de kamer niet meer helemaal nieuw als je kindje er een hele nacht naartoe gaat.

Lees ook: 15 Tips hoe je jouw peuter zonder problemen in bed krijgt!

Het kan ook maar zo zijn dat jouw kind het helemaal niet spannend vindt en je peuter zorgeloos uit logeren gaat bij wie dan ook. Maar als het niet zo gemakkelijk gaat, laat het dan even rusten. Misschien gaat het een paar maanden later ineens zonder problemen! 😉

Lees ook: Wat als je peuter een enge droom of nachtmerrie heeft?StichtingJarigeJob banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!