“banner
Peuter

Waarom kiezen voor peutergym?

Bewegen is belangrijk. Maar toch doen onze kinderen het over het algemeen te weinig. En als ze willen bewegen? Dan horen ze van ons “niet doen, pas op, zit nou eens stil”. En dat terwijl het zo gezond is! Je kindje wordt er zelfs slimmer van… allemaal redenen om je kind in beweging te krijgen. Het is leuk en je doet het samen; peutergym!

banner algemeen fietsvoordeel

Wat is peutergym?

Bewegen voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar, dat is peutergym in het kort. Het is een bewegingservaring die je kindje onder begeleiding kan doen. Veilig aan de hand van papa of mama, of leuk met opa of oma. Bij peutergym kan je kindje doen wat hij thuis vaak niet mag. Rennen, klimmen en klauteren. Springen, rollen en hangen.

Onze huizen zijn er vaak niet op gemaakt om echt los te kunnen gaan als kind. Hoe vaak moet jij per dag “niet op de bank springen, niet op de tafel klimmen!” zeggen? Bij peutergym kan je kindje echt even doen wat hij wil.

De lessen bestaan meestal uit een paar fases. Meestal gaan de kindjes eerst even in de kring, waarbij de namen worden opgelezen en een liedje wordt gezongen. De juf legt uit wat er allemaal te doen is en de kinderen mogen los! Het leuke aan peutergym is dat er geen verplichtingen zijn. Je kindje kan zelf bepalen wat hij wel, of juist niet wil doen. Na een half uurtje spelen is het tijd om afscheid te nemen. Vaak ook weer met een liedje, of door samen op te ruimen.

luierkorting op pampers banner

Waarom is peutergym belangrijk?

Onze kinderen bewegen eigenlijk niet genoeg. Ze zitten veel meer voor de tv of achter de tablet dan wij vroeger als kinderen deden. Ook brengen we kinderen steeds vaker met de auto naar school of de opvang. Dat is niet eens omdat we lui zijn, maar omdat we vaak zelf op doorreis zijn naar ons werk.

Toen ik klein wat werkte mijn moeder niet. Ze bracht me lopend naar school, of op de fiets. Als ik weer thuis kwam, ging ik buiten spelen. En toen ik nog te klein was voor school gingen we lopend naar het park, om de eendjes te voeren.

Tegenwoordig zijn de meeste ouders aan het werk en is er simpelweg te weinig tijd voor voldoende beweging. Na het werk moeten de kinderen worden opgehaald, is het tijd om te eten, badderen en slapen. Mede daarom is het belangrijk om je kind te laten bewegen. Het is goed voor de gezondheid, maar je kindje leert er ook heel veel andere dingen van.

Wat leert je peuter van bewegen?

In het bewegingsonderwijs wordt het al jaren gezegd: “Bewegen maakt slimmer.” Kinderen die veel bewegen kunnen beter dingen onthouden. Wat heel handig is als je eenmaal naar school gaat. Maar behalve dat het letterlijk slimmer maakt, leert je kindje er ook een heleboel van. Samen spelen met leeftijdsgenootjes en wat denk je van op je beurt wachten? Als iedereen op de trampoline wil zul je soms echt even moeten wachten.

Kinderen leren elkaar een hoop, zo doen de kleintjes na wat de grote kinderen doen. Je kindje leert zelf proberen en dat vijzelt het zelfvertrouwen van je peuter enorm op.
Na een paar lessen peutergym zal je zien dat je kindje sprongen maakt. Was hij de eerste les onzeker en liep hij voorzichtig aan je hand naar de toestellen? Misschien gaat je kindje nu wel enthousiast zelf op pad. Ook de motoriek en reactievermogen van je kind krijgt een boost.
peutergym oefeningen

Peutergym oefeningen

Vaak worden de oefeningen niet als echte oefening neergezet. Het is niet zo dat je kindje op een bepaald toestel of parcours perse dit of dat moet doen. Als de juf 8 hoepels in een kring legt zal elk kindje iets anders doen. De een gaat hoepelen, de ander springt van de een naar de ander. Weer een andere zal ze gaan opstapelen of ermee gaan rollen. Peutergym stimuleert de fantasie.

Zo ook bij een simpele bank, het ene kind zal erover heen lopen. Terwijl de ander er overheen springt of kruipt. Ook met een bal kun je een hoop, rollen, schoppen, gooien, stuiteren. Kinderen zijn vindingrijk en zullen je verbazen.

Waar kan je terecht voor peutergym?

In heel veel plaatsen wordt peutergym gegeven. Doe even een rondje op Google maps en je zult zien dat het ook bij jou in de buurt te doen is.

Vaak mag je kindje eerst een paar keer komen ‘proefgymmen’. Zo kun je zien of je peuter het leuk vindt voor je lid moet worden. Geef hem even de tijd om te wennen. Ga er niet van uit dat hij meteen rond gaat rennen en alles geweldig vindt. De eerste keer kan dat nog wel eens vies tegenvallen en de tweede keer ook. Dat is ook niet zo raar. Het is best overweldigend om in een gymzaal te komen met allemaal stuiterende kinderen. Geef dus niet meteen op.

Wil jij dat je kindje meer gaat bewegen? Daar heb je natuurlijk zelf ook een groot aandeel in. Ga wat vaker een stukje lopen, al is het even naar de glasbak. Maar door je kindje naar peutergym te laten gaan zal hij zeker in beweging komen. En nog heel veel leren ook. Is je kindje meer een danser? Kijk dan eens naar peuterdans. Heb je een kleine waterrat in huis? Dan is zwemmen natuurlijk ook een optie.

smartphoto banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!