sale kleertjes header
Peuter

Tips om het zelfvertrouwen van je peuter te vergroten!

Mensen met zelfvertrouwen hebben het over het algemeen een stuk gemakkelijker dan mensen die onzeker zijn. Als je zelfvertrouwen hebt, straal je dat uit en ben je vaak een stuk relaxter. Je trekt je minder aan van wat andere mensen van je vinden, maakt je minder snel druk en bent minder zenuwachtig. Hoe fijn zou het zijn als jij je peuter dit mee kunt geven? Natuurlijk hoef je ze niet arrogant te maken, maar met een beetje zelfvertrouwen is niets mis. Hoe kan jij het zelfvertrouwen van je peuter vergroten? Met deze tips geef je het vertrouwen een boost!

banner winkelpromo

Waarom heeft een peuter weinig zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is niet een aangeboren iets. Je moet het je kind meegeven. Dat begint met het gevoel van basisveiligheid in de babytijd. Het veilige hechten dat meteen begint bij de geboorte, denk daarbij aan het huid op huid contact.
Ook het feit dat je de baby niet laat huilen (in ieder geval niet in de eerste periode) geeft de baby een vertrouwd gevoel, dat er iemand voor hem of haar is als hij daarom ‘roept’. Als je kind weet dat het op je kan terugvallen zal het meer vertrouwen in zichzelf en in andere krijgen. Dit houdt niet op bij de babytijd.

Als kinderen die opgroeien zich geliefd voelen krijgen ze daar zelfvertrouwen van. Voor een peuter is alles nog moeilijk, hij wil van alles maar nog lang niet alles lukt. Zelf je sokken aan trekken? Of als peuter zelf plassen op de wc. Voor ons doodgewoon, voor een peuter een hele uitdaging. En als je de hele dag van alles wilt doen, maar de helft lukt niet? Dan is dat niet echt goed voor je zelfvertrouwen.

Het is dan ook niet raar dat peuters soms ineens heel boos kunnen worden, terwijl wij geen idee hebben wat er aan de hand is. Voor ons lijkt het nergens over te gaan, dat het jurkje van de Barbie niet aan wil. Probeer je te verplaatsen in je kind.

luierkorting op pampers banner

Als jij naar je werk wilt, en je auto start niet. Je te laat komt en blijkt dat je je broodtrommel bent vergeten en je ook geen portemonnee hebt om lunch te kopen ben je waarschijnlijk op zijn zachtst gezegd niet blij.

Is het dan raar dat je peuter ontploft als het zoveelste ding dat hij zelf wil proberen niet lukt?

hoe weinig zelfvertrouwen kind herkennen

Hoe kan je weinig zelfvertrouwen bij een peuter herkennen?

Het ene kind heeft er meer last van dan het andere. Denk jij dat je peuter te weinig zelfvertrouwen heeft, of een laag en negatief zelfbeeld? Let dan eens op of je de volgende punten herkent:

 1. Jouw kind is gevoelig voor kritiek;
 2. Je kind vraagt veel bevestiging;
 3. Jouw peuter zegt vaak: “ik kan het niet”, “ik weet het niet”;
 4. Je kind vindt nieuwe situaties eng, is bang dat hij het niet kan;
 5. Of je kind is bang dat anderen hem uitlachen;
 6. Ook als je kind de clown gaat uithangen omdat hij niet weet wat hij met zijn gevoel moet, kan een teken zijn dat je peuter nog weinig zelfvertrouwen heeft.
Voordeeldrogist Pampers banner

Vijf tips hoe je het zelfvertrouwen van je peuter kan vergroten!

Merk jij dat je kind wel wat zelfvertrouwen kan gebruiken? Behalve de onvoorwaardelijke liefde en steun die jij je kind natuurlijk al geeft kan je nog meer doen om het zelfvertrouwen te vergroten.

 1. Laat je kind zelf een oplossing bedenken

  Is er een beker ranja omgevallen? Laat je kind zelf het doekje uit de keuken halen. Tuurlijk kan je benoemen dat het niet handig is dat de beker om ging, maar als je kind zelf opruimt is dat wel weer een goede les. Draai de negatieve smeerboel om naar het positieve van het zelf opruimen. Zo heeft je kind toch iets goed gedaan!

 2. Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen

  Ook als jij er geen geduld voor hebt. Als jij het elke keer afkapt als je kind iets zelf wil doen, krijgt hij het gevoel dat hij het toch niet goed doet. Ook al is het heel verleidelijk om even zelf de schoenen van je peuter aan te trekken zodat je sneller bij de opvang bent. Geef hem even de tijd. En lukt het niet? Benader het dan positief: “Goed geprobeerd hoor, het is best moeilijk he? De volgende keer lukt het vast”.

  Dat klinkt al heel anders dan “Ik doe het wel, anders duurt het veel te lang”. Best lastig maar probeer erop te letten, zeker als je ‘haast’ hebt.

 3. Laat je peuter nieuwe dingen doen, stapje voor stapje

  Zelf een ijsje bestellen, of de zelfscanner aangeven bij de kassa. Ook als je kind het eng vindt kan je hem hierbij aan de hand nemen en het zelf doen. Is het gelukt? Dan geeft dat je peuter zelfvertrouwen!

 4. Leer je kind positief denken en focussen op positieve kanten

  Benoem dingen die goed gaan en laat je kind dat ook zelf doen. Vraag aan het eind van de dag waar je kind trots op is, wat ging er goed vandaag? En als er iets niet goed ging, hoe kan hij het dan beter doen? Als je peuter zo leert denken en leert doen zal zijn zelfvertrouwen vergroten ook dus groeien!

 5. Reageer ook positief als iets niet helemaal lukt!

  Heeft je peuter hard zijn best gedaan om zelf de rits van zijn jas dicht te doen? Zeg dit dan, ook als het niet lukte. “Je hebt het heel goed geprobeerd en ik weet dat het best moeilijk is”.

Het zelfvertrouwen van je peuter zal vergroten en groeien naarmate je kind beseft dat hij of zij best iets zelf kan. Elke stap is er een. Is je kind al wat ouder en merk je dat hij of zij echt een negatief zelfbeeld heeft? Dan kan het een idee zijn om een training te doen om aan het zelfvertrouwen te werken. Hier heeft je kind, zeker als hij ouder wordt, absoluut baat bij.

Lees ook: Ben je onzeker over het moederschap en moeder worden?cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019