header banner hema
Peuter

Wat als je peuter een enge droom of nachtmerrie heeft?

Midden in de nacht hoor ik Yinthe huilen. Nadat ik haar rustig heb gekregen vroeg ik haar wat er aan de hand was. “Mama, Cato had mijn broek ahahaaaan”. Een nachtmerrie voor een peuter die gek is op haar kleren. Dat haar kat er in rond liep, is natuurlijk niet te bevatten. Dit is slechts een van de vele voorbeelden als een peuter een enge droom heeft. Veel kinderen hebben er last van, nachtmerries. Hoe ga je er mee om?

banner vitamine-D kind

Waarom heeft een peuter enge dromen of nachtmerries?

Peuters leven nog voor een gedeelte in een magische wereld. Ze begrijpen al een heleboel, maar nog lang niet alles. Ze maken heel veel mee, gaan vaak voor het eerst de wijde wereld in terwijl ze papa of mama’s hand los laten. Zelf naar school, spelen bij een vriendje, naar de peutergym?

Peuters denken heel veel na maar begrijpen nog lang niet alles. Ze denken op een magische manier. Een collega van mij brak zijn been. Toen onze dochter van 4 jaar hem zag, vroeg ze heel verbaasd waarom hij zijn been nog had. “Die was toch afgebroken?”
Al die gebeurtenissen die je kind meemaakt, verwerkt hij ’s nachts. En dit kan zich dus uiten in nachtmerries of hoofdbonken. (Eng) dromen is een manier voor je peuter om gevoelens, gebeurtenissen en emoties te verwerken.

kleertjes sale 70

Lees ook: Wat als je peuter bang is en gevoelens van angst heeft?

Hoe vaak komt het voor?

Nachtmerries komen voor tijdens de droomfase van de slaap, in de REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Meestal zit je kind pas in de tweede helft van de nacht in deze fase van de slaap.
Uit onderzoek is gebleken dat:

  • 36% van de kinderen droomt over monsters;
  • bijna elk kind droomt af en toe;
  • zelfs 70% van de jonge kinderen heeft nachtmerries;
  • bij de kinderen tussen de vier en zes jaar oud heeft ook nog 67% vaak een enge droom.

Wat te doen als je peuter last heeft van enge dromen of nachtmerries?

Wordt je kind huilend wakker van een enge droom, dan zijn er een aantal dingen die je wel (en juist niet) moet doen.

  • Troosten. Probeer je kind in zijn eigen bed te troosten zonder het grote licht aan te doen. Laat je kind eerst tot rust komen voor je vragen gaat stellen. Geef duidelijk aan dat je kind veilig is, dat het een droom was en er niets engs in de slaapkamer is.
  • Neem hem serieus. Zeg niet dat het onzin is wat je peuter gezien heeft. Bevestig juist dat het vast heel eng was wat hij droomde.
  • Doe wat je kind rustig maakt. De deur op een kier of een lampje aan? Als dit is wat je peuter op dat moment nodig heeft om rustig te blijven is dat prima.
  • Ga mee in de magische denkwijze. Gooi de spoken van de trap, jaag de heks het raam uit.

Lees ook: De beste slaaptrainer voor je kind!

enge droom of nachtmerrie bij peuter voorkomen

Kan je nachtmerries voorkomen?

Heeft je peuter vaker last van nachtmerries? Zorg voor een rustig bed ritueel en doe geen drukke activiteiten meer voor het slapen. Ook het verhaal van geen schermtijd voor het slapen gaan ken je ongetwijfeld. Ook zou het helpen om je peuter niet met honger naar bed te laten gaan, maar ook niet met een te volle buik.

Je kunt proberen om het de volgende dag nog eens over de droom te hebben. ‘Nadromen’ noemen we dat. Maak samen een ander eind aan de droom, een positief eind. Verzin bijvoorbeeld samen dat je kind zichzelf weg tovert uit de droom met zijn toverstafje. Vraag ook eens aan je peuter wat hij denkt dat zal helpen. Wil hij graag een dromenvanger boven zijn bed? Misschien werkt het wel, puur omdat je kind het gelooft. Ook kan je samen een toverdrankje maken. Roosvicee met een toverspreuk, dat jaagt echt alle enge monsters weg!

Peuters kunnen heel letterlijk nemen wat je zegt. Je kunt in een boze bui wel eens zeggen “als je zo door gaat ruil ik je in.” In eerste instantie lacht je kind daar misschien om. Maar ’s avonds, alleen in zijn bedje, toch ineens denken: “Als ze me maar niet weg doen”.

Als je peuter een enge droom heeft, is dat heel vervelend. Niet alleen voor jou, want daar gaat je nachtrust. Maar ook voor je kindje zelf. Hij kan het echt heel eng vinden en niet goed onderscheiden wat nu echt is en wat niet. Wist je trouwens dat ook grote veranderingen als je peuter gaat verhuizen, voor enge dromen kunnen zorgen? Soms kunnen kleine kinderen ook enge dingen zeggen die eigenlijk niets te maken hebben met een droom, maar gewoon omdat ze overleden mensen kunnen zien en paranormaal begaafd zijn.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019