header banner hema
Slapen

Wanneer beginnen met slaapritueel van de baby?

Als je jouw kind lekker wilt laten slapen, is het verstandig om al vroeg te starten met een slaapritueel. Maar wanneer moet je beginnen met het slaapritueel van de baby en waaruit bestaat dit dan? Lees onze tips in deze blog!

beste babyfoon bol.com

Waarom is een slaapritueel belangrijk voor een baby?

Elk opvoedboek zal je zeggen dat het belangrijk is dat je op tijd begint met een slaapritueel van de baby. Maar waarom is dat? Nou baby’s houden van voorspelbaarheid, rust en regelmaat. Als bepaalde handelingen elke dag rond dezelfde tijd worden herhaald dan gaat je baby het op een gegeven moment doorkrijgen en weet hij of zij wat er gaat komen.

En we houden er toch allemaal van dat we weten waar we aan toe zijn? Dat geldt ook voor het slaapritueel. Als je begint met het bedritueel dan weet je baby na verloop van tijd dat het moment gaat aankomen dat hij of zij moet gaan slapen. Het ritueel bereidt je baby hierop voor en helpt je kleintje te ontspannen waardoor hij beter gaat slapen.
Vooral baby’s die moeite hebben met in slaap vallen, hebben heel veel baat bij een slaapritueel. Overigens geldt dit niet alleen voor baby’s ook oudere kinderen en zelfs volwassenen hebben baat bij een slaapritueel.

banner vitamine-D kind

Lees ook: 15 Tips hoe je makkelijk een peuter naar bed krijgt!

Wanneer beginnen met slaapritueel van de baby?

Wanneer kan je beginnen met een slaapritueel van de baby? Nou al vrij snel, zodra de baby zo’n 6 tot 8 weken oud is. Tip: Hoe eerder je begint, hoe sneller je baby het ritueel gaat herkennen, hoe klein hij ook is!

Het slaapritueel van de baby hoeft trouwen niet heel uitgebreid te zijn hoor, als het maar elke keer bestaat uit dezelfde handelingen. Vanaf de 6 maanden kan het ritueel wat uitgebreid worden met een verhaaltje, liedje of even kletsen (jij dan).

Tips voor het slaapritueel van de baby!

Veel ouders hebben zo een eigen slaapritueel van de baby bedacht. Wat altijd belangrijk is, is dat de dag langzaam wordt afgebouwd. Ga dus nooit druk doen met je baby vlak voor het slapen, want daar krijgt je kind juist energie van.

Een goede voorbereiding op het slapen is rust bieden. Zet het geluid van de tv wat zachter en dim de lampen.
Vervolgens kan je een van deze tips voor het slaapritueel van je baby gebruiken (maar je bepaalt het natuurlijk helemaal zelf):

  1. Doe je baby in bad (hoeft niet elke dag) of was de handjes en het gezichtje. Je kunt je baby ook nog een zachte babymassage geven. Zorg ervoor dat het tijdens het verzorgen rustig is en niet te licht.
  2. Trek een schone luier en pyjama aan.
  3. Geef nog een laatste voeding.
  4. Poets de tandjes van je baby als deze er zijn.
  5. Neem samen de dag door, praat wat tegen je baby, lees een verhaaltje voor en/of zing een slaapliedje. Oudere baby’s willen misschien ook nog alle knuffels welterusten zeggen.
  6. Zet een muziekje aan, misschien nog een nachtlampje of slaaptrainer aan, aai over het bolletje en zeg welterusten.

Neem bij alle bedrituelen de tijd voor je baby en ga het niet gehaast doen omdat je jouw favoriete serie wilt kijken. Dit moment voor het slapen gaan is bedoeld om lekker tot rust te komen en wat tijd samen door te brengen. Hoe meer rust je overbrengt, hoe groter de kans dat je baby goed zelf in slaap kan vallen.

Ik ben heel benieuwd naar het slaapritueel van jullie baby!beste babyfoon bol.com

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019