header luiers van pampers met 50% korting
Verzorging

Baby tanden poetsen doe je zo!

Een goede mondverzorging van je baby kan niet vroeg genoeg beginnen. Dat betekent dus gezellig samen met je baby tanden poetsen. Je eigen tandenborstel en tandpasta erbij pakken is geen goed idee. Die kleine broze tandjes zijn daar nog niet tegen bestand. Hoe je wel met je baby tanden kunt poetsen lees je hier!

Purelan zalf banner

Wanneer tandenpoetsen baby?

Als je baby ongeveer tussen de 5 tot 9 maanden oud is komen de eerste melktandjes al door. Dat is dus ook het moment om met je baby tanden te poetsen. Het tandje (of later tandjes) van je baby is nog kwetsbaar omdat het glazuur nog niet is uitgehard. Hierdoor is het tandje erg gevoelig voor gaatjes. Ook al prijkt er maar één tandje in zijn of haar mondje, ook deze dient al de nodige aandacht en verzorging!

Maak hier een vast (en leuk) ritueel van en kies bij voorkeur de avond na de laatste fles als vast ‘poetsmoment’ voordat de baby gaat slapen. Als je kind 2 jaar oud is dan poetsen jullie 2 keer per dag.
baby tanden poetsen drama

Waarmee baby tanden poetsen?

 • Peutertandpasta

  Samen met je baby tanden poetsen doe je met een peutertandpasta. In deze tandpasta zit minder fluoride dan in die van volwassenen. Te veel fluoride kan negatieve gevolgen hebben voor je baby, dus laat de dop van je eigen tandpasta vooral dicht.

  Peutertandpasta is geschikt voor kinderen vanaf 0 tot ongeveer 5 jaar. Aangezien de peutertandpasta minder fluoride bevat is spoelen na het poetsen niet nodig. Sterker nog: het is beter om niet te spoelen na het poetsen omdat de fluoride zo beter werkzaam is.

 • Baby tandenborstel

  Het tere hagelwitte tandje van je baby is kwetsbaar, gebruik daarom een speciale tandenborstel voor baby’s. Deze tandenborstels zijn kleiner en dus makkelijker in gebruik en de haartjes zijn een stuk zachter. Daarnaast zijn ze ook in vele leuke kleurtjes en figuurtjes verkrijgbaar waar je bijna jaloers op zou worden.

jordan baby tandenborstel

Bestel 4 baby tandenborstels van Jordan voor 0 tot 2 jaar

Hoe poets je de tanden van een baby?

Is baby tanden poetsen moeilijk? In het begin zal dat waarschijnlijk wel zo aanvoelen, maar naar verloop van tijd zal jij er zelf aan wennen en je baby ook. Kies in eerste instantie voor een houding die jullie het meest prettig vinden. Vervolgens poets je zachtjes en horizontaal heen en weer.

Vergeet niet ook het tandvlees te poetsen, hier blijven ook restjes eten en bacteriën zitten. Het poetsen van het tandvlees kan verlichtend werken bij het doorkomen van de andere melktandjes.

Hoe kan je de pijn van doorkomende tanden verzachten? Deze tip ging viral

meegroeiromper banner

Tanden poetsen van de baby is een drama

Vind je het tanden poetsen van de baby een drama? Nou dan ben je niet de enige, maar misschien dat deze tandenpoetsen tips je kunnen helpen.

 • Probeer het altijd zo leuk mogelijk te maken zodat het een prettig ritueeltje wordt in plaats van een verplichting. Neem om te beginnen zelf een enthousiaste houding aan: ‘Hoera we gaan weer samen de tandjes poetsen!’.
 • Poets vervolgens zelf de tandjes en laat daarna je baby tanden poetsen.
 • Blijft het moeilijk? Misschien dat een vingertandenborstel helpt. Een vingertandenborstel is van zacht plastic gemaakt en werkt doorgaan wat makkelijker. Stap wel zo snel mogelijk weer over naar een baby tandenborstel.

Nog meer baby tanden poetsen tips

 • Maak het nog leuker door een liedje te zingen of vertel een leuk verhaaltje tijdens het poetsen.
 • Praat tijdens het poetsen tegen je baby, zoals aangeven wat je allemaal wegpoetst.
 • Poets zelf ook je tanden.

Wanneer naar de tandarts en mondhygiënist met je baby?

De kleine tandjes horen hagelwit te zijn. Zijn ze geel of bruin maak dan een afspraak bij de tandarts! Daarnaast is het goed om al op jonge leeftijd met je baby naar de mondhygiënist te gaan om zo gaatjes en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Er zijn veel mondhygiënisten die gespecialiseerd zijn in kindertandheelkunde en angstpatiëntjes.
Kinderen vanaf 0 jaar kunnen er al terecht. Naast dat het essentieel is dat je kind een optimale mondhygiëne heeft, kun je bij de mondhygiënist ook waardevolle informatie krijgen over gebitsverzorging.

prenatal extra korting banner
vadersschapsverlof 2019