“babydeals
Verzorging

13 Tips voor de eerste dagen met een pasgeboren baby!

Al maandenlang tijdens je zwangerschap kijk je uit naar de geboorte van je kindje. En dan is eindelijk het moment daar dat je die bevalling achter de rug heb en naar huis mag met je kleine aanwinst. Maar wat nu? Hoe ga je ervoor zorgen dat je pasgeboren baby goed wordt verzorgt en in leven blijft die eerste dagen? Vooral als je voor de eerste keer ouder wordt, zijn die eerste dagen met een pasgeboren baby best spannend en onwennig. Lees hier wat tips om ze goed door te komen!

lAlles voor je baby banner

Eerste nacht met baby

Ik denk dat bijna iedereen het met mij eens is: toen ik thuiskwam met mijn eerste baby was mijn gedachte: pff en nu? In één keer was ik onzeker over alles en was ik telkens bang dat ik alles verkeerd deed. Had ze het niet te warm of te koud? Wat moest ik haar aan doen en geef ik de borstvoeding wel goed? Zo onzeker!
Daar kwam ook nog eens bij dat onze de baby de eerste nacht besloot om 2 uur lang mega hard te huilen. Mijn man en ik wisten echt totaal niet wat we moesten doen en ik was alleen maar bang dat ze zou stikken. Dat doen ze niet, maar die baby’s kunnen meer lawaai maken dan je zou verwachten.

tips eerste nacht met de baby

Lees ook: Alles wat je weten wilt over het uiterlijk van een pasgeboren baby!

Voor de eerste nacht met een pasgeboren baby zou ik je willen meegeven:

 • Als je baby huilt is het 9 van 10 keer omdat je baby honger heeft. Probeer dus aan te leggen of geef een flesje.
 • Je krijgt kraamhulp, laat die altijd op de dag komen dat je voor het eerst thuiskomt en niet pas de dag erna. De kraamhulp kan je namelijk al meteen de belangrijkste zaken uitleggen. Die eerste nacht met baby is namelijk de meest spannende nacht, dan kan je wel wat professionele hulp gebruiken.
 • Zorg ervoor dat je baby het niet te warm heeft. We zijn meestal bang dat de baby het te koud heeft, maar te warm is misschien nog erger. Vraag aan de kraamhulp hoe je het bedje moet opmaken en wat je jouw baby ’s nachts kunt aantrekken. Geen kraamhulp, kijk dan naar jezelf. Waar slaap jij in? Doe je baby hetzelfde aan met daarbij nog een romper.
 • Je baby gaat vreemde geluidjes maken in zijn of haar slaap, dat is heel normaal.
 • Huilt de baby, maar heeft hij net gedronken, een schone luier, boertje gelaten en is de temperatuur goed? Dan is er niets wat je kunt doen, soms huilen baby’s nu eenmaal. Geef veel liefde, bewaar altijd je geduld en wacht tot het over gaat (want het gaat echt altijd over). Lees hier meer over waarom huilt mijn baby.
 • Ben niet verrast als je er 3 keer uit moet om je baby voeding te geven. Baby’s drinken om de 2-3 uur.
 • Vergeet niet je baby te laten boeren, soms duurt het wel eventjes voordat het boertje eruit is.

checklist wat te doen eerste dagen met pasgeboren baby

Checklist zodat je weet wat je moet doen de eerste dagen met een pasgeboren baby!

Heb je de eerste nacht overleeft? Geloof me, dat voelt al als een kleine overwinning. Maar nu komen de eerste dagen met een pasgeboren baby. Hoe ga je dat doen en wat kan je verwachten?
Onderstaand een checklist zodat je een beetje weet wat je moet doen de eerste dagen met pasgeboren baby:

 1. Wacht op je kraamhulp:

  Ga niet allemaal dingen proberen of doen met je baby maar wacht die eerste dagen met een pasgeboren baby gewoon even op je kraamhulp. Die heeft namelijk een hele lijst aan controles die uitgevoerd moeten worden. Zoals het opnemen van jouw temperatuur en die van de baby. Bekijken hoe je vagina geneest of de wond van je keizersnede.

 2. Informeer naar voeden:

  Vraag je kraamverzorgster om alles goed uit te leggen omtrent voeden. Flesvoeding: hoeveel voeding moet je geven, hoe warm je een flesje op, welke voeding moet je geven, hoe kan je flesjes schoonmaken en steriliseren. Borstvoeding: hoe kan je goed aanleggen, hoe weet je of je baby (genoeg) drinkt, hoe voorkom je tepelkloven, wat doe je bij pijnlijke borsten, wat moet je doen bij een borstontsteking.

 3. purelan tepelzalf banner
 4. Houd rekening met stuwing:

  Lees hier wat je moet doen als je na een paar dagen last krijgt van stuwing omdat je melkproductie op gang komt.

 5. Zorg voor een goede aanlegtechniek:

  Geef je borstvoeding, dan is het ontzettend belangrijk dat je op de juiste manier aanlegt. Laat je hierbij helpen door je kraamhulp en schakel meteen een lactatiekundige in als het niet soepel verloopt. Zo bespaar je jezelf heel veel problemen met borstvoeding.

 6. beste babyfles banner
 7. Zorg voor back-up voeding:

  Voor het geval de borstvoeding niet lukt of je melkproductie niet goed op gang komt, is het heel handig om voor de eerste dagen met een pasgeboren baby wat back-up voeding in huis te hebben. Zorg ook dat je flesjes hebt met de juiste maat spenen.

 8. Heb je een kolfapparaat?

  Als je borstvoeding geeft heb je ook een kolfapparaat nodig!

 9. Aangifte bij de gemeente:

  Vergeet niet dat je partner uiterlijk 3 werkdagen na de geboorte aangifte moet doen bij de gemeente!

 10. Lijstje voor je kraamhulp:

  De eerste week heb je een kraamhulp in huis die de verzorging van jou en je baby op zich neemt en daarnaast wat licht huishoudelijke taken op zich neemt. Maak hier gebruik van, want geloof me: jij zal echt niet veel kunnen doen. Bespreek met je kraamhulp wat je kan verwachten en maak een lijstje met taken die gedaan moeten worden. De meeste kraamverzorgsters vinden dit alleen maar fijn!

 11. Krampjes:

  Heel veel baby’s hebben last van darmkrampjes, lees hier wat je moet doen bij darmkrampjes!

 12. Afspraken verloskundige en consultatiebureau:

  In de eerste dagen met een pasgeboren baby zal je een aantal afspraken krijgen. De verloskundige komt langs voor een nacontrole, daarnaast komt de verpleegkundige van het consultatiebureau de hielprik afnemen en als laatste zal de gehoortest bij je baby afgenomen worden.

 13. baby kleertjes banner
 14. Toedienen vitamine D en K:

  Zorg dat je deze vitamines in huis hebt, want die moet je dagelijks aan je baby geven.

 15. Je baby gaat waarschijnlijk afvallen:

  Het is heel normaal dat je baby de eerste dagen gaat afvallen. Raak niet in paniek!

 16. Lees alles over pasgeboren baby’s!

  Handig voor de momentjes dat je even tijd hebt: lees even dit artikel met alle informatie die je moet weten over pasgeboren baby’s! Je wordt er echt een stuk wijzer van!

Lees ook: De 20 meest gestelde vragen van ouders met een pasgeboren baby!

eerste dagen weken met pasgeboren baby

13 Tips voor de eerste dagen met een pasgeboren baby!

 1. Je baby hoeft niet vaak in bad:

  Het huidje van je baby is nog heel teer, hij hoeft dus echt niet elke dag in bad. Sterker nog: 1 of 2 keer per week is voldoende!

 2. Voeden en verschonen:

  Besef dat je de eerste dagen met een pasgeboren baby (of eigenlijk weken) voornamelijk bezig zal zijn met voeden, verschonen en nog proberen jezelf eten te geven. Zeker als je borstvoeding geeft zit je vast in deze cyclus. Bij mij duurde het voeden een uur. Dus was het echt voeden, verschonen en een uurtje later kon ik weer opnieuw beginnen. Leg je hierbij neer en geef jezelf eraan over. De eerste dagen of weken krijg je gewoon weinig andere dingen gedaan. Ik vond die kleine bubbel van overleven met je kindje ergens wel heerlijk.

 3. banner billendoekjes waterwipes
 4. Blijf goed voor jezelf zorgen:

  In alle drukte omtrent je kind, vergeten veel moeders zichzelf en dat is absoluut iets wat je niet moet doen. Blijf goed voor jezelf zorgen door gezond te blijven eten en überhaupt te zorgen dat je voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is zo super belangrijk en gezond en gevarieerd eten hoeft niet moeilijk te zijn. Een volkorenboterham is zo gesmeerd en een stuk fruit heb je zo gegeten. Niet vergeten!

 5. Betrek je partner er zoveel mogelijk bij:

  Soms zitten vrouwen zo erg in hun bubbel dat ze vergeten dat er nog een partner is, terwijl het ontzettend belangrijk is dat hij ook een goede band ontwikkelt met jullie kindje. Laat je partner dus voedingen geven (als je flesvoeding geeft), zoveel mogelijk de luier verschonen, helpen bij het badje (wacht daar desnoods mee tot je partner thuis is van werk) en vergeet niet het huid-op-huidcontact! Werkt je partner fulltime, laat hem dan ’s avonds en in het weekend zoveel mogelijk taken op zich nemen.

 6. Accepteer de vermoeidheid:

  Je gaat vermoeid worden, dat kan ook gewoon niet anders. Verzet je hier niet tegen, maar accepteer het en houd er rekening mee. Verwacht dus niet teveel van jezelf maar richt je vooral op het voeden en verzorgen van je baby. Andere taken komen later.

 7. eerste weken pasgeboren baby

 8. Plan kraamvisite:

  Laat mensen niet onverwachts langskomen, maar plan de kraamvisite. Ik gaf deze taak aan mijn partner zodat mensen mij hier niet mee lastig vielen. Ik koos ervoor om alles in het weekend te plannen omdat ik er doordeweeks ’s avonds geen zin in had. Die tijd wilde ik als gezinnetje doorbrengen aangezien mijn partner dan thuis was van werk.

 9. Er is geen ritme:

  In de eerste dagen met een pasgeboren baby, of misschien wel weken of maanden, is er geen ritme. De eerste weken is het eerst afwachten tot je baby een beetje gaat doorslapen, maar vaste tijdstippen van waken en slapen zijn er niet. Ga daar ook niet vanuit.

 10. Lekker wandelen:

  Het is heel belangrijk dat je aan wat lichaamsbeweging komt en het beste is samen met je baby de frisse lucht opzoeken. Bouw het wandelen na de bevalling langzaam op want je lichaam moet nog herstellen.

 11. prenatal banner weekaanbiedingen
 12. Rustig ontzwangeren:

  Je lijf heeft heel wat moeten doorstaan, geef het daarom tijd om rustig te herstellen en ontzwangeren. Heb je pijn bij het plassen, vervelende hechtingen of veel bloedverlies na de bevalling? Lees dan hier alles over ontzwangeren.

 13. Eerste poep is zwart:

  Schrik niet als de eerste ontlasting van je baby zwart van kleur is, dat is heel normaal!

 14. Weet dat baby’s nu eenmaal veel huilen:

  Baby’s huilen veel, dat ligt dus echt niet aan jou. Het huilen van baby’s is voornamelijk de eerste weken erg veel, met de piek rond de 6 weken. Als ze 12 weken oud zijn neemt het weer af.

 15. Weet dat jij ook mee zal huilen:

  Schaam je niet voor je traantjes, want het is heel normaal dat moeders de eerste dagen met een pasgeboren baby behoorlijk wat traantjes wegpinken. Dan wel van vermoeidheid, dan wel van geluk of je ziet het gewoon eventjes niet meer zitten (de welbekende kraamtranen). Laat ze lekker vloeien, het hoort erbij

 16. Knuffel zoveel mogelijk:

  De allerbelangrijkste tip voor de eerste dagen met een pasgeboren baby: knuffel zoveel en zo lang mogelijk met de baby! De kans is heel groot dat je nooit meer de gelegenheid krijgt om je kind zoveel te knuffelen als nu. Geniet hier lekker van en maak tijd om een goede band met elkaar te krijgen. Mijn huid-op-huidmomentjes met mijn baby, waren de mooiste momenten van de dag. Zo fijn!

Heb jij nog tips voor de eerste dagen met een pasgeboren baby die zeker niet mogen ontbreken?zwitsal box banner

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!