sale kleertjes header
Baby

Gehoortest bij de baby! Hoe werkt dat precies?

Elke baby die in Nederland geboren wordt en is aangegeven bij de gemeente krijgt een gehoortest. Voor de gehoortest van de baby hoef je niets te betalen. De test is belangrijk omdat er wordt gemeten of je kind voldoende kan horen om te leren praten. Het gehoor speelt een enorme rol in de ontwikkeling van je baby. Mocht de gehoortest bij jouw kind niet goed zijn, dan kan er direct actie ondernomen worden.

kleertjes sale 70

Wat is de gehoortest bij een baby?

De gehoortest is een korte test die wordt uitgevoerd met een apparaatje. Het doel is te testen of je baby voldoende hoort om te leren praten. De test doet geen pijn en duurt in totaal slechts een paar minuten. In de meeste gevallen merken baby’s er weinig van en kunnen ze zelfs gewoon verder slapen.




Wanneer wordt de gehoorscreening gedaan?

De gehoortest bij de baby wordt afgenomen tussen de 4de en 7de dag na de geboorte. Maar mocht dit niet lukken dan sowieso in de eerste weken, voor de 6de week na de geboorte. Kinderen die ouder zijn dan 6 weken krijgen geen gehoortest meer aangeboden, mits de ouders er echt niets aan konden doen.

Baby’s die te vroeg geboren zijn vormen ook een uitzondering. Als de baby op een Intensive Care ligt, krijgen zij een aparte gehoorscreening. Deze wordt afgenomen door NICU-medewerkers in het ziekenhuis.

Voor de kinderen die gewoon thuis zijn geldt dat de test binnen een paar weken wordt afgenomen bij de ouders thuis door een medewerker van het consultatiebureau. Vaak is dit in combinatie met de hielprik. Meestal wordt er van te voren een afspraak gemaakt, maar het kan zijn dat de medewerker gewoon langs komt. In sommige regio’s (in Gelderland of Zuid-Holland) moeten ouders naar het consultatiebureau komen.

disneybanner

Lees ook: Wat kan een baby horen en zien in de baarmoeder?

Gehoortest baby hoe werkt dat precies?

Tijdens de test wordt er een zacht dopje in het oor van de baby geplaatst. Via het dopje wordt er een zacht, knetterend geluidje in het oor gezonden. Het oor hoort hierop te reageren door zelf geluidjes te maken. Deze geluidjes worden opgevangen door een microfoontje die in het dopje zit. Dit microfoontje is weer verbonden aan een apparaat die de geluidjes van het oor beoordeelt. Als de geluidjes goed zijn geeft het apparaatje een positief signaal.


Elke oortje wordt afzonderlijk getest. Zoals gezegd wordt de gehoortest in de meeste gevallen bij de ouders thuis uitgevoerd. Je hoeft zelf niets voor te bereiden als ze langskomen, zorg er alleen wel voor dat het stil is in de kamer. De baby hoeft niet wakker te zijn, sterker nog: de test verloopt het beste als de baby slaapt en rustig is. Tijdens de test mag de baby daarom ook gewoon lekker in de wieg liggen of in jouw armen.

De uitslag van de test weet je meteen. Bij de meeste kinderen is de uitslag ‘voldoende’ en mag je ervan uit gaan dat je kind voldoende hoort om te leren praten. De test biedt namelijk geen 100% zekerheid, het kan zijn dat je kind later alsnog slechthorend wordt. Het is daarom belangrijk om altijd op het gehoor van je kind te letten. Mocht je twijfelen aan het gehoor van je kind, neem dan contact op met de huisarts.

Is de uitslag van de test ‘onvoldoende’ of heeft jouw baby de test niet gehaald, dan wordt de gehoortest bij de baby een week later herhaald. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt.

gehoortest kind niet goed

Wat als de gehoortest niet goed is?

Goed kunnen horen is essentieel voor de spraakontwikkeling en taalontwikkeling. Mocht de test niet goed zijn, dan moet er dus actie ondernomen worden. Geeft de test bij de eerste poging ‘onvoldoende’ aan dan wordt het een week later herhaald.

Is de uitslag dan weer negatief of niet goed aan één oor of beide oren dan volgt er een derde gehoortest bij de baby. Hierbij gebruikt men een ander apparaatje waarbij de baby een plastic kapje op de oortjes krijgt die men met plakkertjes op de huid bevestigt. De plakkertjes komen op het voorhoofd, rug, nek, het borstbeen of de wang. Ze bevatten elektroden die meten of de geluidjes die zijn uitgezonden via de kapjes, aankomen in de hersenen.

Deze test heeft de voorkeur dat je baby slaapt. Je kunt de slaap stimuleren door je kind voor de test wat voeding te geven. Verder is het heel belangrijk dat het muisstil is in de kamer.

Is de uitslag weer onvoldoende, dan hoef je nog niet meteen ongerust te zijn. Soms is er toch geen sprake van blijvend gehoorverlies, maar was het gehoor op dat moment slechter omdat je baby last had van een verkoudheid of een oorontsteking.
Of misschien was je kleintje te onrustig tijdens de test, waardoor de uitslag niet betrouwbaar is.

Verder onderzoek bij een Audiologisch centrum

Om meer duidelijkheid te krijgen word je verwezen naar een Audiologisch Centrum voor vervolgonderzoek. Kijk hier voor adressen van centra die zijn aangesloten bij de FENAC, de Federatie van Nederlandse Audiologische Centra. Hier ondergaat je baby diverse testen die bij elkaar enkele uren kunnen duren. Mocht hieruit blijken dat er sprake is van blijvend gehoorverlies aan één of beide oren dan krijg je een advies over de behandeling en begeleiding. De kosten van de vervolgonderzoeken worden gedekt door de zorgverzekering.

Heb je vragen over de gehoortest, kijk eens op de website van het RIVM bij de veelgestelde vragen.



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019