“babydeals
Baby

Tips voor als je gaat oppassen op een baby!

Een baby is erg kwetsbaar. Het is daarom dan ook belangrijk dat je erg zorgvuldig en voorzichtig bent met zo’n kleine baby. Moet je binnenkort oppassen op een baby? Lees dan deze 10 tips van Babysits en kom voorbereid aan op de oppasafspraak!

beste babyfoon bol.com

10 Tips voor als je gaat oppassen op een baby

 1. Belangrijk dat je ervaring hebt

  Als je gaat oppassen op een baby dan is het erg belangrijk dat je al ervaring hebt met baby’s. Heb je dit nog niet? Dan is het misschien verstandig om eerst wat ervaring op te doen. Misschien dat je een keer op je nichtjes en neefjes kunt passen om ervaring op te doen. Of misschien kunnen je ouders wat tips geven. Op deze manier kan je leren hoe je moet omgaan met een baby en kan je het later zelf ook doen.

 2. Stel vragen aan de ouders

  Vergeet niet een aantal belangrijke vragen te stellen aan de ouders van de baby, voordat zij vertrekken. Vraag naar het vaste slaap- en eetschema van de baby, de contactgegevens van de ouders en waar je alles kunt vinden.

  Ook is het erg fijn als de ouders al iets kunnen vertellen over de baby. Heeft de baby bijvoorbeeld verschillende soorten huiltjes waaraan je kunt herkennen of de baby moe is of honger heeft? En zijn er bepaalde spelletjes die de baby leuk vindt? Altijd handig om dit soort dingen te weten als je gaat oppassen op een baby!

 3. Voordeeldrogist Pampers banner
 4. Ondersteun de nek altijd!

  Omdat een baby nog niet zoveel kracht in de spieren heeft is het uiterst belangrijk om altijd de nek van de baby te ondersteunen. Til je de baby op of leg je de baby juist neer? Ondersteun het nekje!

 5. Laat de baby nooit alleen!

  Een baby heeft nog niet de kracht om zichzelf op te trekken, zijn of haar nekje goed omhoog te houden en zelfstandig bepaalde dingen te doen. Laat een baby dan ook nooit alleen! Ben je de baby aan het verschonen en ben je iets vergeten te pakken? Neem de baby dan mee!

  Je kunt een baby absoluut niet alleen achter laten, want de baby zou zo van de commode kunnen afvallen. Ook als je maar voor een korte tijd weg bent, zoals wanneer je bijvoorbeeld een bezoekje wil brengen aan het toilet, kan je een baby niet zomaar achterlaten. Zorg er in dit geval voor dat de baby in de box ligt of in in de maxi-cosi zit, zodat er niks kan gebeuren in de tussentijd. Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips!

 6. Waarom baby’s veel huilen

  Houd er rekening mee dat baby’s veel kunnen huilen. Een baby kan namelijk nog niet zo goed vertellen wat er aan de hand is en wanneer een baby je iets wijs wilt maken dan zal de baby beginnen met huilen. Dit kan betekenen dat een baby moe is, honger heeft, buikkrampjes heeft, of gewoon graag wat aandacht wilt hebben. Naarmate je meer ervaring hebt met het oppassen op een baby zal je sneller kunnen achterhalen wat er precies aan de hand is.

 7. Eten geven

  Het ligt eraan hoe oud de baby is, maar de meeste baby’s eten nog geen vast voedsel, maar drinken bijvoorbeeld alleen nog maar melk. Bespreek van te voren met de ouders wat voor eten de baby mag eten en waar je dit kunt vinden. Baby’s hebben ook vaak een vast schema van eten. Vraag aan de ouders rond welke tijdstippen je de baby eten zou moeten geven.

 8. Baby’s slapen veel

  Baby’s doen vaak meerdere dutjes op een dag. Vraag van te voren aan de ouders wanneer de baby zijn of haar dutjes normaal gesproken heeft. Op deze manier kan je hier rekening mee houden. Mocht de baby lekker liggen te slapen in het wiegje, vergeet dan niet om om de zoveel tijd even te checken hoe het met de baby gaat.

 9. Verschoon de luiers

  Als je gaat oppassen op een baby moet je waarschijnlijk meerdere malen per dag de luier verschonen van de kleine. Voordat je begint met oppassen op baby’s is het erg handig als je weet hoe je een luier moet verschonen. Weet je dit nog niet? Vraag dan aan de ouders of zij dit een keer voor willen doen en doe wat ervaring op.

 10. Badderen

  Als de ouders erom hebben gevraagd kan je de baby ook in bad doen. Houdt er wel rekening mee dat je de baby nooit alleen laat in het badje, dat het water niet te warm of te koud is en dat je de baby altijd vast moet houden als je hem of haar gaat badderen.

  Heb je hier nog geen ervaring mee? Geef dit dan aan en bespreek samen met de ouders of het in dit geval handig is om het badderen aan hen over te laten.

 11. Geef vooral veel aandacht!

  Een goede tip die altijd werkt: Vergeet vooral niet om de baby voldoende aandacht te geven. Je kunt lekker kroelen met de baby, wandelen door het park met de kinderwagen of spelletjes met de baby spelen. Hier houden ze van!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits.nl. Ben je op zoek naar een oppas? Met meer dan 40.000 oppassen bij Babysits, vind je snel een oppas in de buurt!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!